רבים בקרב הציבור הרחב מאמינים כי ברגע שמאן בהו מאובחן כחולה סוכרת, נגזר עליו להימנע ממזונות מתוקים למשך שארית חייו. במידה וגם אתם סבורים שאכן כך הם פני הדברים, הרשו לנו לבשר לכם כי מדובר על טעות, שעלולה להיות טעות מרה (תרתי משמע).
אמנם מחלת הסוכרת מנהלת יחסי גומלין עם התזונה שאנו אוכלים בדגש על הפחמימות שאנו צורכים, הלא הם הסוכרים, אך עצם קיום המחלה לא שולל מהחולה את הזכות ליהנות מהטעם המתוק. במאמר שלפניכם קיבצנו מספר פרטי מידע הרלוונטיים לנושא המאכלים המתוקים והממתיקים באופן כללי בקרב חולי סוכרת על מנת לעשות סדר בדברים ועל מנת לנפץ כמה מיתוסים נפוצים בנושא.
סטיביה – סטיביוזיד
סטיביה היא אחד מהממתיקים המיוחדים ביותר כיום שכן מדובר על ממתיק המופק מצמח טבעי ולא מחומרים סינטטיים כשלפי העדויות ההיסטוריות, נראה כי השימוש בצמח לצורכי המתקת המזון היה מקובל עוד לפני שהתגלתה יבשת אמריקה במאה החמש עשרה, על ידי שבטי האינקה.
הממתיק המתקבל על ידי מיצוי הצמח מתוק פי 300 מסוכר אך בניגוד לסוכר, הוא לא עובר מטבוליזם בגוף האדם ולפיכך אינו מעלה את רמת הסוכר בדם בסוכרתיים. יתרון נוסף של הסטיביה בא לידי ביטוי בכך שמדובר על ממתיק שאינו מתפרק בסביבה חומצית או בחום ולפיכך ניתן להשתמש בו גם לבישול ולאפייה. את הסטיביה ניתן להשיג בעיקר בחנויות טבע.
סוכרלוז
הסוכרלוז הוא ממתיק בעל רמת מתיקות הגבוהה פי 600 מרמת המתיקות של הסוכר. הממתיק המלאכותי אמנם מיוצר מסוכרוז בתהליכים כימיים מסוימים, אך בניגוד לסוכרוז הוא לא עובר מטבוליזם בגוף ולפיכך לא משפיע על רמות הסוכר בדם. הסוכרלוז נמכר כאבקה גבישית בצבע לבן הניתנת לשימוש במוצרי אפייה או במנות מבושלות שכן מדובר גם כן, בדומה לסטיביה, בממתיק שאינו מתפרק בחום או בסביבות בעלות חומציות גבוהה.
סכרין
סכרין הוא הממתיק המלאכותי הראשון שיוצר אי פעם ושמו נקשר בלא מעט מחלוקות בקהילה המדעית. מדובר על ממתיק בעל רמת מתיקות הגבוהה פי 300 מרמת המתיקות של הסוכר, שבדומה לסוכרלוז, לא עובר מטבוליזם בגוף האדם.
יש לציין כי לממתיק זה ישנו טעם לוואי מריר במקצת ולפיכך בחלק מהמוצרים בהם הוא נמצא, בדרך כלל ייעשה בו שימוש במקביל למעט גלוקוז. לא אחת מדובר ביחס של 96% סכרין ל- 4% גלוקוז, אך עדיין מדובר על כמות גלוקוז שיכולה להשפיע על רמות הגלוקוז בדם וחשוב לקחת נתון זה בחשבון. מוצרים המכילים את השילוב הנ"ל הם למשל "סוכרינה", "סוקל" ו"מתוק וקל".
המשמעות של תוויות המזון
סוכרתיים רבים נוטים שלא לפרש באופן הנכון את תוויות המזון המצורפות למזונות מוכנים או למוצרים שונים הנמכרים ברשתות השיווק. שימו לב, זוהי התורה על רגל אחת:
- לייט – כאשר מוצר מסומן במילה לייט, הכוונה היא שהוא מכיל פחות קלוריות מהמוצר הזהה לו באותה הקטגוריה. כך לדוגמה מרגרינה לייט יכולה להכיל 40 אחוזי שומן בעוד שבמרגרינה רגילה ניתן למצוא אף שמונים אחוזי שומן. חשוב להבין כי אין במילה לייט שום התייחסות לכמות הפחמימות במוצר.
- ללא תוספת סוכר – הכוונה בתווית "ללא תוספת סוכר" היא שלא הוסף למוצר סוכר נוסף מעבר לסוכר שהוא כבר מכיל באופן טבעי. עם זאת, אין משמעות הדבר שהמוצר לא מכיל סוכר ולפיכך ישנה חשיבות עליונה לקרוא את תווית הסימון התזונתי ולבדוק כמה פחמימות מכיל המוצר. כך לדוגמה ריבה ללא תוספת סוכר יכולה להכיל כמות סוכר גדולה ביותר.
- דיאט – הכוונה במילה דיאט היא שהמוצר מכיל עד 40 קלוריות ל100 גרם ובמידה ומדובר על משקה דיאט, התכולה הקלורית שלו עומדת על עד עשרים קלוריות למאה גרם. גם כאן – לא מדובר על ממתיקים מלאכותיים או על כמות הפחמימות וחשוב להבין זאת.
- תו א.י.ל – התו של האגודה הישראלית לסוכרת. תו זה מציין כי המוצר עמד בקריטריונים של ועדת המזון של האגודה הישראלית לסוכרת. הסימון מעיד על כך שהמוצר מכיל בעיקר פחמימות מ ורכבות, שהוא עשיר בסיבים תזונתיים, דל בכולסטרול ובשומן רווי ומוגבל בכמות הנתרן. בסמוך לתו מופיעה התוויה תזונתי שמגדירה את גודל המנה ומסבירה למה המנה מהווה תחליף מבחינה תזונתית.
לא לוותר על הטעם המתוק
לסיום חשוב לנו להבהיר כי אמנם אין שום סיבה שסוכרתיים יוותרו על הטעם המתוק, אך בניגוד לאנשים שלא סובלים מהמחלה, עליהם להקפיד שלא לצרוך סוכרים ללא מחשבה וללא התאמת המינון התרופתי. ההמלצה הטובה ביותר שאנו יכולים לתת לכם בהקשר הזה היא לפנות לדיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בחולי סוכרת על מנת שתוכל להמליץ לכם על המזונות המתוקים המתאימים לסוכרתיים ולהדריך אתכם בנוגע למזונות שמומלץ להימנע מצריכתם או לכל הפחות להמעיט בצריכתם.
אולי יעניין אותך גם: