כ-90 אחוז מחולי הסוכרת בעולם, סובלים מסוכרת סוג 2. סוג זה של סוכרת מופיע לרוב לאחר גיל 30 אך בשנים האחרונות הוא החל להופיע בשכיחות גבוהה יחסית גם במתבגרים, בדגש על מתבגרים הסובלים מהשמנת יתר.
אמנם ידוע כיום כי לסוכרת סוג 2 יש מרכיבים גנטיים משמעותיים וכי רמת הסיכון לחלות במחלה אינה אחידה באוכלוסייה, אך אין ספק שגם לאורח החיים יש השפעה משמעותית מאוד הן על התפתחות המחלה והן על מהלך המחלה.
בניגוד למנגנון העומד מאחורי סוכרת סוג 1, החולים בסוכרת סוג 2 לא סובלים מהרס של תאי לבלב המפרישים אינסולין: בסוכרת סוג 2 ישנה תגובה מופחתת לאינסולין המופרש מהלבלב בתאי השריר, הכבד והשומן.
כפועל יוצא מכך, למרות נוכחות מוגברת של אינסולין, רמות הגלוקוז בדם נותרות גבוהות. מצב זה נקרא תנגודת לאינסולין וככול שהוא נמשך זמן רב יותר, כך עולה הסיכון להרס של תאים מפרישי אינסולין בלבלב (תאי בטא).
הרס התאים המתרחש בחולי סוכרת סוג 2 בשלבים מתקדמים של המחלה, הוא ככול הנראה תוצאה של פעילות יתר של הלבלב או נזק תאי על רקע רמות הגלוקוז הגבוהות. בשלב מתקדם זה, המחלה הופכת לחמורה יותר ומקבלת מאפיינים של סוכרת סוג 1.
כיצד ניתן לאזן תרופתית את רמות הסוכר בדם בחולי סוכרת סוג 2?
הטיפול התרופתי בחולי סוכרת סוג 2 כולל בעיקר תרופות המפחיתות את התנגודת לאינסולין ואת ייצור הגלוקוז בכבד, בדגש על מטפורמין ותרופות מקבוצת התיאוזולידיניונים.
בנוסף נעשה שימוש בתרופות המאטות את קצב הספיגה של הגלוקוז במעי, המונעות את העלייה של רמות הסוכר לאחר הארוחה (אקרבוז). מעבר לכך נעשה שימוש בתרופות שמגבירות את הפרשת האינסולין בלבלב כמו סולפונילאוראה ותרופות מקבוצת המגליטינידים.
שיטות נוספות לאיזון רמות הסוכר
להלן מספר שיטות למניעת עליית רמות הגלוקוז בדם בחולי סוכרת 2, שנמצאו כיעילות:
- הליכה לאחר הארוחה – הליכה של כעשר דקות לאחר כל ארוחה עשויה למנוע עלייה משמעותית ברמות הגלוקוז בדם. למעשה במחקרים שבחנו את ההשפעה של שיטה זו, נמצא כי מדובר בשיטה יעילה יותר ובעלת תוצאות טובות יותר בהשוואה להליכה של חצי שעה ביום, ללא קשר לארוחות.
- צחוק ואופטימיות – במחקרים שבוצעו בנושא זה נמצא כי ישנו קשר בין צחוק לבין שליטה טובה יותר ברמות הגלוקוז. כמו כן נמצא כי שמירה על אנשים השומרים על אופטימיות ומצב רוח טוב, הנהנים מתמיכה חברתית חזקה, נהנים במקביל משליטה טובה יותר ברמות הגלוקוז בדם.
- הפחתת מתחים רגשיים – מתח נפשי מתמשך מוביל לאורך הזמן לעלייה ברמות הגלוקוז בדם. לפיכך חולי סוכרת סוג 2 מונחים לפעול למען הפחתת הסטרס והלחץ בחייהם. בנוסף המתח הנפשי מקשה על המטופל לנהל אספקטים אחרים בחייו, הרלוונטיים לאיזון רמות הגלוקוז, כמו שמירה על משטר של פעילות גופנית או הקפדה על תזונה נכונה.
- שעות שינה – במחקרים שבחנו את הקשר בין מספר שעות השינה במהלך הלילה לשליטה על רמות הסוכר בדם, נמצא כי אנשים שישנים פחות משש שעות ביממה או יותר מתשע שעות ביממה, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת סוג 2 וכי בקרב אנשים אלה ניתן למצוא שכיחות גבוהה יותר של תנגודת לאינסולין. לפיכך ההמלצה היא להקפיד על שינה של שבע עד שמונה שעות ביממה.
- הימנעות מממתיקים מלאכותיים – בעבר נהוג היה לחשוב שממתיקים מלאכותיים מהווים פתרון מושלם עבור מי שמעוניין ליהנות מטעם מתוק מבלי לצרוך סוכר. לעומת זאת במחקרים שבוצעו בשנים האחרונות נמצא כי ממתיקים מלאכותיים מגדילים את הסיכון לסבול מתנגודת לאינסולין ותורמים לעליית רמות הגלוקוז בדם. אי לכך, ההמלצה היא להימנע במידת האפשר מהשימוש בממתיקים מלאכותיים.
אולי יעניין אותך גם:
חוקרים מניו זילנד מצאו: ספורט עשוי לשפר את תפקוד הלב בחולי סוכרת