סוכרת נחשבת למחלה קשה שעשויה להסתיים גם במוות. אמנם, יש כיום טיפולים שיכולים לסייע באיזון רמת הסוכר בקרב החולים, אולם לא ניתן להחלים מהמחלה באופן מלא. אמנם, אין זה הצעד היחידי שכדאי לנקוט בו, שכן מומלץ להקפיד על פעילות גופנית וצריכת ירקות וסיבים תזונתיים, אבל זה צעד חשוב מאוד. אז מיהו המכור לסוכר ולמתוקים? מהי הסכנה הטמונה בהתמכרות זאת ומדוע חשוב להיגמל וגם – איך אפשר להפוך את הגמילה לאפשרית.
מהי התמכרות למתוק?
סוכר וגלוקוז אמנם מהווים סכנה כשצריכתם רבה, אך לסוכר יש תפקיד חשוב בחילוף החומרים. אף אדם בריא לא יוכל לתפקד ללא צריכה מסוימת של סוכרים, פחמימות וסוכרים מורכבים. אז מדוע אנו מדברים על התמכרות למתוק, ומהי בעצם ההתמכרות הזאת?
ההתמכרות הופכת לבעיה כשהמזון המתועש והמעובד הפך לנפוץ במיוחד. אם בעבר הסוכר היה נצרך בעיקר תוך אכילה של פירות, הרי שכיום הסוכר מקיף אותנו מכל עבר. הסוכר, שצריכתו מסבה עונג, מצוי בשתייה ממותקת ובחטיפים מתוקים. רבים צורכים משקאות חמים המומתקים בסוכר או בדבר ואפילו דגני בוקר רבים המיועדים לילדים מכילים כמות נכבדה של סוכר.
זיהוי ההתמכרות פשוט: אוכלים יותר מדי מתוקים ונמשכים אליהם ללא שליטה
גם ההתמכרות לפחמימות קשורה לכך. צריכה פחמימות רבות, שגם היא יוצאת בקלות משליטה, מספקת לגוף חומרי גלם ליצירת סוכרים.
כך עולה עוד יותר ריכוז הסוכר בדם ונוצר מעגל קסמים שבו המשיכה למתוק ולגלוקוז, לשוקולד ולממתקים לא מגיע לעולם לנקודת רוויה.
מדוע ההתמכרות למתוק מסוכנת?
גם סוכרתיים שמקבלים אינסולין וגם כאלה שרמת המחלה לא מחייבת אותם לקבל אינסולין בזריקות, חייבים להימנע מצריכה גבוהה של סוכר. בסוכרת, ההתמכרות למתוק איננה בעיה קלה והיא כרוכה בסיכונים ניכרים. הסיכון המוגבר נובע ממצב [יתר סוכר בדם.
מצב זה עלול לגרום לתחושת צמא או רעב במקרים הקלים, אך אם יתר הסוכר מגיע לרמה גבוהה במיוחד עלול החולה לסבול מתסמינים חמורים בהרבה. פגיעה בראייה, בלבול ואובדן התמצאות, סחרחורות, אפילו אובדן הכרה.
מלבד התסמינים הללו, חולי סוכרת שלא יצליחו לשלוט בעצמם וימשיכו לצרוך מאכלים מתוקים לרוב עשויים לסבול גם מפגיעה מתמשכת ומחלות נלוות. למשל, גדל מאוד הסיכון לחסימת עורקים ולשבץ. סוכרתיים רבים שלא מקפידים על תזונה נכונה סובלים מפגיעה בלתי הפיכה בראיה. הרס של הכליות עשוי להתרחש וכן יופיעו נזקים נוירולוגים וכיבים בכפות הרגליים (עם סיכון להתפתחות נמק). מה הפתרון? גמילה מסוכרים, גמילה ממתוקים.
איך נגמלים ממתוקים?
כדי להיגמל ממתוקים ניתן לנקוט בכמה שיטות:
- אכילה איטית – מאפשרת לגוף לגלות מחדש את תחושת הרעב והשובע. כאשר מרגישים שבעים, קטן הצורך לזלול מתוקים.
- שעות שינה מספקות – עייפות שנובעת משינה לא מספקת מהווה גורם חשוב לצריכת עודף סוכר. הסוכר יוצר תחושת ערנות לזמן קצר, שחולפת מהר. כשלא עייפים – קטן הצורך במתוק.
- הפחתת זמינות – כפי שנגמלים מעישון לא מחזיקים סיגריות בארון, כך גם נגמלים ממתוקים. הוציאו מהארון ומהמגירות שבבית את המתוקים. רחוק מהעין זה רחוק מהלב.
- בהתייעצות עם דיאטנית או רופא, בדקו כיצד ניתן לשלב מעט מתוק בתזונה שלכם, בלי להגזים. לחילופין – השתמשו בתחליפי סוכר, אך גם זאת במידה.
- גמילה ממתוקים בעזרת מומחים לגמילה מהתמכרויות – ישנן לא מעט שיטות לגמילה ממתוקים למשל, שיטת איילת בן ארי לגמילה ממתוקים או מכונים שונים ומקצועיים שמטרתם בדיוק אלו. השיטות הללו מתאימות לאנשים שמחפשים מסגרת שתשמור עליהם ותכוון לאכילה מבוקרת עד צמצום הצריכה לאפס של סוכר.
אולי יעניין אותך גם:
חוקרים מניו זילנד מצאו: ספורט עשוי לשפר את תפקוד הלב בחולי סוכרת