כאחד מתוך ארבעה מבוגרים מעל גיל שישים, סובל מסוכרת, הגורמת בגילאים אלו למספר סיבוכים רציניים. אמנם לא ניתן לעצור את השעון, אך ניתן לנקוט בצעדים רבים להפחתת הסיכויים להתפתחות בעיות עתידיות, או לפחות להאט אותן.
יש לשתף פעולה עם הרופא כדי לוודא שהסוכרת נשלטת היטב, להקפיד על תכנית הטיפול, לקחת את התרופות, להשגיח על התזונה, ולהקפיד על פעילות גופנית. כל השלבים האלו משמעותיים להשגת חיים ארוכים ובריאים יותר.
מאמר זה בוחן מקרוב את האופן בו סוכרת והזדקנות גובים את מחיר הבריאות. עם ההבחנה בתסמינים חדשים, יש להתייעץ מיד עם הרופא.
בעיות עיניים
סוכרת והזדקנות עלולות לגרום למחלות עיניים מסוימות, הכוללות:
קטרקט – בעדשת העיניים מתפתחים אזורים הגורמים לראייה מעורפלת.
גלאוקומה – לחץ מוגבר בעיניים.
רטינופתיה – כלי דם פגומים בעיניים, גורמים לדליפת נוזלים.
כל אחת מבעיות אלו עלולה לגרום לבעיות ראייה חמורות ולעיוורון, לכן יש להקפיד על בדיקות מעקב אצל רופא העיניים לפחות אחת לשנה. בבדיקות אלו, הרופא בוחן את החלק הפנימי של העין. אם חולה סוכרת מבוגר חווה שינויים בעיניים או בראיה, אין להמתין לפגישת המעקב הבאה, אלא להתייעץ מיד עם הרופא.
מחלות חניכיים
מתעוררות כשקיים זיהום בחניכיים וברקמות סמוכות אחרות. ללא טיפול שיניים מתאים, הסיכון למחלות אלו עלול לעלות עם הגיל. סוכרת מגבירה את הסיכוי למחלות חניכיים, ומשפיעה על היכולת של הגוף להדוף זיהומים, כולל זיהומי פה. מחלת חניכיים שאינה מטופלת עלולה להוביל לאובדן שיניים.
למרבה המזל, ניתן לנקוט בצעדים רבים למניעת בעיות. יש לצחצח שיניים פעמיים ביום, להשתמש בחוט דנטאלי ולשטוף את הפה מדי יום עם שטיפת פה המכילה חומר חיטוי. הקפדה על בקרת סוכרת טובה בשילוב עם מפגשי מעקב אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה, מסייעים להפחתת הסיכון לבעיות שיניים. יש להתייעץ עם הרופא אם מתעוררים סימני מחלה, כגון חניכיים אדומות, נפוחות או מדממות בקלות.
נפילות הקשורות לגיל
זוהי דאגה רצינית בקרב מבוגרים. בעיות ראיה, תרופות מסוימות, בעיות איזון ומחלות נוספות הקשורות לגיל, עלולות לגרום לנפילות. גם סוכרת מציבה אנשים מבוגרים בסיכון לנפילות. המחלה עלולה להזיק לעצבי הרגליים, במצב הנקרא נוירופתיה היקפית.
התסמינים כוללים כאב, תחושות עקצוץ, רגישות, או חוסר תחושה ברגליים. תסמינים אלו מקשים על היכולת לחוש את הרגליים, וכך מתרחשות נפילות בקלות. מפגשי מעקב קבועים עם הרופא מסייעים לשמירת היציבה. הרופא בודק את הרגליים בכל מפגש, ואם מתעוררים סימני כאבי נוירופתיה או כל בעיה עם הרגליים, יש להקפיד ליידע מיד את הרופא.
שפעת ודלקת ריאות
סוכרת מגבירה את הסיכון לסיבוכים חמורים במחלת השפעת, במיוחד לאחר גיל 65. סיכונים אלו מתרחשים היות ושילוב סוכרת עם גיל מבוגר גורם להחלשת המערכת החיסונית, מה שגורם לה להיות פחות מסוגלת להילחם בזיהומים.
סיבוכי שפעת אפשריים כוללים דלקת ריאות; ברונכיטיס; זיהומי סינוסים; ודלקות אוזניים. במקרים חמורים, הסיבוכים עלולים להוביל לאשפוז ואפילו למוות.
סיכוני שפעת ומניעתם
שפעת עלולה גם להחמיר את הסוכרת באמצעות הגברת רמות הסוכר בדם. במצב זה נפגע התיאבון, וכשאדם מבוגר אינו אוכל מספיק, רמות הסוכר בדם צונחות. אם מתפתחת שפעת, יש להתייעץ עם הרופא, ולקבל תרופות אנטי ויראליות המשמשות להפחתת תסמיני השפעת כאשר הן נקבעות בתוך יומיים מרגע תחילת התסמינים.
השיטה הטובה ביותר למניעת שפעת היא קבלת חיסון אחת לשנה. החיסונים בטוחים לאנשים עם סוכרת, ויש לקבל גם חיסון נגד דלקת ריאות.
אולי יעניין אותך גם: