הטיפול בחולי סוכרת נחשב למורכב בכל קנה מידה. אחת המגיפות המשמעותיות ביותר של המאה ה-21 הופכת לנפוצה יותר משנה לשנה, כאשר בישראל יש למעלה מ-500,000 חולי סוכרת אליהם מתווספים רבים בשנה נתונה. סוכרת היא מחלה כרונית, וכתוצאה מכך הסובלים ממנה אינם יכולים להירפא לחלוטין. האתגר העיקרי הוא לנסות לשמור ככל שניתן על מדדים תקינים של סוכר בגוף ולהימנע מחלק מהסיבוכים הבריאותיים המגוונים המזוהים עם הסוכרת.
העובדה כיום היא שטיפול בסוכרת רצוי שיהיה מוקדם ומקיף ככל האפשר, תוך התאמה מלאה למאפייני האדם הספציפי. הנחיות חדשות של האיגוד האירופי לסוכרת ואיגוד הקרדיולוגיה האירופי, שפורסמו בכנס בנושא שהתקיים בשלהי 2019, משנות במידה מסוימת את תמונת ההתבוננות בסוכרת – זאת בדמות שתי קבוצות טיפולים המבטאים גישה אחרת להתמודדות עם המחלה.
מאבק בסיבוכי מחלת הסוכרת
המורכבות של הסוכרת נובעת מההשפעה האפשרית שלה על אינספור איברים ומערכות בגוף האדם, מה שמביא לבעיות בריאותיות, למחלות, לאשפוזים ואף לתמותה. ההנחיות החדשות לטיפול בחולי סוכרת מתבססות על העובדה הזו ועושות הכול על מנת למנוע מהתרחישים השליליים להתגשם.
בפעם הראשונה למעשה ממליצים האיגודים הרלוונטיים על קו טיפולים שלא רק שם לו למטרה להפחית את רמות הסוכר בדם (מטרה שהיא ללא ספק חשובה במיוחד), אלא גם להפחית את הסיכויים לסיבוכי סוכרת, המוכרים והפחות מוכרים. כיום ידועים בעיקר טיפולים לסיבוכים ידועים של סוכרת דוגמת פגיעה בגפיים, אולם ההנחיות החדשות מרחיבות במידה מסוימת את תמונת הסיכונים.
זאת בהתייחס לכמה מהבעיות העיקריות הנובעות מסוכרת – למשל סיכון לבעיות לב או כליות – וכן למדדים שעלולים להיפגע בעקבות הסוכרת: לחץ דם, משקל הגוף וכן הלאה. הטיפולים החדשים הוכחו בחלקם כבעלי יכולת להפחית את המחלות, האשפוזים והתמותה עקב מחלות לב וכלי דם הנגרמות בצורה ישירה או עקיפה מסוכרת.
דגש על אבחון מהיר וגילוי מוקדם של סוכרת
ההנחיות החדשות לטיפול בסוכרת בהחלט מבטאות את המגמה המרכזית ביחס להתמודדות עם המחלה בשנים האחרונות. עם השנים עלתה משמעותית המודעות לחשיבות האבחון המהיר, המקיף והמדויק של הסוכרת. חשוב לגשת לאבחון מיד כאשר חושדים ולו חשד קל שסובלים מסוכרת, תוך כדי ביצוע בדיקות תקופתיות בהתאם למאפייני האדם: אנשים מבוגרים או כאלו עם היסטוריה משפחתית של סוכרת צריכים להיות עם האצבע על הדופק מהבחינה הזו. למעשה, ההמלצה כיום לאנשים בקבוצת סיכון מוגבר היא לפעול מראש על מנת להקטין את הסיכויים שהסוכרת תופיע גם אצלם.
לכל אדם באשר הוא מומלץ לאכול תזונה בריאה ומאוזנת, להרבות בפעילות גופנית המתאימה לו ולהימנע מפעולות מזיקות דוגמת עישון. ההמלצה הזו נכונה על אחת כמה וכמה אצל אנשים בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מסוכרת, עבורם הניטור של מצב הגוף הופך אף הוא לחיוני.
ומה חדש בנושא הטיפול בסוכרת?
ההמלצה הברורה כיום היא לא להשתהות ולו יום אחד בטיפול בסוכרת מרגע שהיא מתגלה. את הטיפול התרופתי רצוי כיום לבצע באופן מיידי, תוך אפשרות לשילוב של טיפולים אחרים משדה הרפואה הקונבנציונלי או האלטרנטיבי. בניית תוכנית מלאה של טיפולים, המתאימה לאדם הספציפי, עשויה לחולל אצלו פלאים בטווח הקצר והארוך כאחד.
על פי הנחיות הטיפול החדשות, חשוב מאוד לא לחכות עד אשר הבעיות הנובעות מהסוכרת תתפתחנה לה לכדי ממדי ענק. עבור האוכלוסיות הרלוונטיות טיפול באמצעות אחת משתי הקבוצות החדשות עשוי לחולל פלאים. לא ברור עוד מתי ההמלצות האלה יהפכו לפרקטיקה של ממש בעולם כולו, וכן בישראל, אולם אין ספק שיש כאן שינוי גישה בעל פוטנציאל להשפיע על תמונת ההתמודדות הגלובלית עם המחלה החמורה הזו.