קרישי דם ברגליים, או "פקקת וורידים" (טרומבוזה) היא מצב בריאותי הדורש טיפול. לא רק תופעה ויזואלית לא נעימה, מדובר בפתולוגיה מורכבת ומסוכנת. קריש דם ברגל עלול למצוא את עצמו מתנתק מנקודת האחיזה שלו בווריד שברגל, ולהידחף מעלה בוורידים.
במקרים אלו הסכנה הגדולה היא מצב של תסחיף ריאתי (Venous ThromboEmbolism), מצב שתסמיניו כוללים לרוב כאבים בחזה במהלך השאיפה, קוצר נשימה פתאומי, ציאנוזיס, פלפיטציות ועוד. מדובר בתופעה קטלנית ושכיחה למדי, כאשר היא ממוקמת במקום השלישי ברשימת גורמי התמותה הנפוצים.
מסיבה זו חשוב מאוד להבין את הנושא, ללמוד עליו, לפעול בתבונה ולטפל בהתאם.
מה הסיבות להיווצרות קרישי דם
הסיבות הנפוצות ביותר (אך לא היחידות) להיווצרות קרישי דם כוללות בין היתר:
· חוסר תנועה – מצבי חוסר-תנועה קיצוניים, בעיקר שכיבה לתקופות ממושכות, מובילים לירידה בשימוש בשרירי הרגליים הדוחפים את הדם כלפי מעלה כנגד כח המשיכה. מצב זה עלול להוביל להיווצרות של משקעים בוורידי הרגליים, והדבקותם לכדי פלאק. מצב זה נפוץ במיוחד לאחר ניתוחים שונים (לא רק ברגליים), אך גם בטיסות ממושכות, והוא מטופל לרוב מראש בעזרת נוגדי קרישה.
· נזקים לוורידים – כאשר הוורידים נפגעים כתוצאה מפציעה, תאונה, ניתוח או דלקתיות, הן המבנה והן התפקוד שלהם עלול להיפגע. תפקוד לקוי יתבטא בין היתר בקושי בשליחת הדם במעלה מערכת הדם, ושקיעתו כלפי מטה תוך הצטברות בוורידים.
· קרישיות יתר של הדם – מצב זה יכול לנבוע מסיבות שונות, כאשר אחר הנפוצות היא רקע גנטי. המוטציה הגנטית השכיחה בהקשר עודף-קרישיות של הדם נקראת "פקטור 5 ליידן", והיא נמצאת באחוז לא מבוטל של האוכלוסייה. סיבה נפוצה נוספת לקרישיות עודפת היא טיפולים הורמונליים (כולל נטילת גלולות מונעות הריון!).
· הריון – לא רק גלולות למניעת הריון, גם ההריון עצמו עלול להוביל להתפתחות של פקקת הורידים העמוקים. הסכנה מתחילה כבר בטרימסטר הראשון, וממשיכה להחמיר עד לתקופת משכב הלידה, שם היא מגיעה לשיאה. המודעות הגבוהה כיום מובילה פעמים רבות לשימוש תרופות נוגדות קרישה כטיפול מונע, גם לאחר הלידה.
· עישון – בעוד שאין הוכחה ברורה לגמרי לקשר ישיר בין עישון לבין היווצרות של קרישי דם ברגליים. עם זאת ישנם מדדים סטטיסטיים המציגים קשר זה, גם אם המנגנון לא ידוע. מעשנים עלולים לסבול מעלייה ניכרת בסיכון לחלות, וזאת ביחס ישיר לכמות העישון (מעשנים כבדים יסבלו יותר).
· מחלות מעי דלקתיות – פקקת וורידים עלולה להופיע גם בחולים במחלות מעי דלקתיות, במיוחד בקרוהן ובקוליטיס. קרישיתיות יתר היא תופעה נפוצה בקרב החולים במחלות מעיים דלקתיות, ואחוז גבוה מהחולים נוטה לסבול מבעיות הקשורות בכך, כולל, בין היתר, קרישי דם ברגליים
מניעה וטיפול:
שמירה כללית על תזונה נכונה ופעילות גופנית, בדגש על פעילות שרירי הרגליים, יכולים לסייע מאוד במניעת התופעה. יש להימנע משימוש באלכוהול ולעקוב אחרי רמות הכולסטרול שלכם. חבישת גרב אלסטית גם היא יכולה למנוע את הצטברות הדם בוורידי הרגליים ולסייע רבות. במקרים מסוימים נטילת נוגדי קרישה יהיו נתיב הפעולה הנכון.
המרכז לצנתורי גוף בהנהלת ד"ר זלמן יצחקוב מציע טיפולים מתקדמים למצבים מורכבים שכאלו. המרכז ממנף מומחים לרדיולוגיה פולשנית, המטולוג וכירורג כלי דם, תוך מינוף טכנולוגיה רפואית מתקדמת לטיפול מלא במצב.