ממצאים חשובים המצויים בעברה של האנושות עשויים לשפוך אור על האופן בו אנו חיים כיום ועל ההרגלים ההתנהגותיים שלנו בהם התזונה.
מחקרים מספקים ראיות ורמזים המסבירים כיצד בשני העשורים האחרונים חלה עלייה דרמטית בשכיחותה של השמנת יתר וכן על בעיות בריאותיות הנלוות אליה כאשר המרכזית בהו היא הסוכרת.
התפתחות מגפת ההשמנה
מחקר מקיף אשר בוצע באוניברסיטת הרווארד וחקר אודות הרגלי האכילה של המין האנושי בתקופות קדומות מראה כי בתקופות של שפע ניתן היה לראות עלייה בולטת במשקל האדם וכן כי הדיאטה המודרנית והמערבית אשר מאפיינת חברת שפע עונה על אינסטינקטים קדומים כגון יצר הטרף.
נושא השמנת יתר אשר הפכה למגפה מתקשר באופן ברור לאורח חיינו ומשפיע על בריאותנו, כך ניתן לראות שינויים והתפתחות בגנים ושימוש בגנטיקה לטיפול בבעיות השכיחות הללו כיום תוך התבססות על השינויים ההתפתחותיים וההתנהגותיים אשר עברו על המין האנושי במהלך ההיסטוריה.
מניעת השמנת יתר כבר מהילדות
חלק מהשומן הוא אמנם הכרחי משום שהמוח שלנו זקוק לאנרגיה רבה אך התופעה של תינוקות הסובלים מעודף משקל נפוצה וזאת משום שהם תלויים בהורים אשר לעתים לא מקפידים על שמירה על משקל תקין.
עוד ניתן לראות כי השומן היה חיוני להישרדות בני האדם כך שהתפתחנו תוך השתוקקות למזון אשר ניתן להמירו בקלות לשומן דוגמת חלב האם.
הקשר ההדוק בין עודף משקל לסוכרת
אחד הממצאים המרכזיים במחקר העלה קשר הדוק בין השמנת יתר לסוכרת כאשר נמצא כי אפילו כאשר מדובר בעודף משקל קל בלבד מדובר על הגדלת הסיכון לסוכרת פי חמש וכאשר השמנת היתר היא משמעותית הסיכון גדל פי שישים. כשלושים אחוזים מהאנשים הסובלים מעודף משקל, סובלים גם מסוכרת ו-85% מחולי הסוכרת סובלים מעודף משקל. הנתונים מראים כי אנשים במשקל נורמלי נמצאים במיעוט ושליש מהאוכלוסייה סובל מעודף משקל.
השמנת היתר היא תופעה הנמצאת בעלייה מתמדת בשיעוריה ושכיחות מקרי הסוכרת והשמנת היתר יחדיו הוכפלה בעשרים השנים האחרונות. כיום כ-11% מהמבוגרים מעל גיל 20 סובלים מסוכרת והמספרים צפויים להמשיך ולעלות. לא כל מקרי הסוכרת קשורים לעודף משקל.
קיימת גם השפעה גנטית אולם מי שנמצא בקבוצת סיכון וסובל בנוסף גם מעודף משקל מעלה את הסיכון שלו לחלות באופן משמעותי. סוכרת הוא הגורם השביעי ברשימת גורמי המוות בחברה המודרנית.
התמודדות עם השמנת יתר בסוכרת
עולם הרפואה עסוק במחקרים אשר עוקבים אחר הקשר הגנטי המוביל לסוכרת ולהשמנת יתר על מנת לספק פתרונות. אולם המחקר מורכב למדי משום שאין מדובר בגן אחד הגורם לבעיה אלא למספר גנים הפועלים על אברים שונים ואשר נוטלים חלק בהתפתחות הבעיה.
לכן עולם הרפואה מתרכז במחקר בתאי גזע ובעזרת טכנולוגיה מתקדמת מנסה ליצור תאים בריאים ולבצע מניפולציות גנטיות על מנת להתמודד עם המחלות. טיפול עתידי בסוכרת יכלול אספקת תאי בטא לגוף כאשר בתנאי מעבדה הצליחו החוקרים להפוך תאי גזע לתאי בטא תוך למידה כיצד תאי הבטא מתרבים.
הקפדה על המשקל
מלבד הפתרונות החדשניים עדיין קיימת חשיבות רבה לפתרונות הידועים כגון ירידה במשקל אשר נמצאה כמצמצמת באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת. אנשים אשר הורידו ממשקלם באופן משמעותי הראו שיפור ניכר בחומרת המחלה ושבעים אחוזים מהם הצליחו להפחית במינון התרופות.
דיאטה בריאה, דלת קלוריות ושינויים התנהגותיים מהווים דרכי התמודדות יעילות עם תופעות של השמנת יתר וסוכרת. מודעות לתזונה בריאה הכוללת מזונות מדגנים מלאים ואגוזים במקום בשר מקטינה באופן דרמטי את הסיכון ואת חומרת הבעיות.
בנוסף, יש להימנע משומן טראנס, להפחית את צריכת הנתרן ולהימנע משתיית משקאות ממותקים, כל זאת בשילוב של פעילות גופנית ישפר את איכות חייכם ויצמצם את הסיכונים הבריאותיים.