הלבלב הוא איבר ייחודי בעל תפקידים רבים אשר אחד מהם הוא ייצור תאי בטא המשתתפים בייצור האינסולין. הלבלב מייצר הורמונים נוספים ואחראי לשמירת רמת הגלוקוז בדם.
לצד תפקודו כבלוטה הוא אחראי על ייצור אנזימים אשר לוקחים חלק בפירוק של שומנים, חלבונים ופחמימות.
אך כשמתפתחת בעיה בתפקודו, אנזימים אלה הופכים לפעילים בלבלב, לפני שהם מגיעים ליעדם וגורמים לפירוק רקמותיו. בעיה זו גורמת להתנפחות ולכאבים ואף עלולה לגרום לדימום.
גורמים לדלקת בלבלב
פגיעה, זיהום או דלקת בלבלב יכולים לנבוע ממגוון סיבות כאשר השכיחה מכולן היא צריכה מופרזת של אלכוהול, כ-70% מהאנשים הסובלים מבעיות בלבלב הם צרכנים כפייתיים של אלכוהול ששותים בין חמישה לשמונה כוסות משקה ביום לאורך זמן. בעיות אוטואימוניות, רמות גבוהות של טריגליצרידים ונטילת תרופות כבעיקר סטרואידיות עשויות אף הן להוביל לנזק ללבלב על אף שהן שכיחות פחות.
דלקת בלבלב יכולה לנבוע מתזונה לא בריאה הכוללת:
- מזון שומני במיוחד זה העשיר באומגה 6 כגון שמן תירס או שמן סויה.
- מזון עתיר בסוכרים
- ממתיקים מלאכותיים
- משקאות דיאטטיים
- פחמימות מזוקקות
- קמחים מזוקקים
- רעלנים כגון כספית ועופרת.
- חוסר במרכיבים חיוניים כגון וויטמינים ונוגדי חמצון.
דלקת בלבלב – גורם סיכון לסוכרת
נתונים העולים ממחקרים מקיפים בתחום מעלים קשר הדוק בין זיהום ודלקת בלבלב לבין הסיכון לסוכרת. מחקר אשר בדק למעלה מאלף איש אשר סבלו מדלקת בלבלב הראה כי 37% פיתחו מצבים של טרום סוכרת או סוכרת .
אבחון המאתר זיהום דלקתי בלבלב ואבחון של דלקת מעלה את הסיכון לסוכרת באופן משמעותי. הקשר בין התופעות נובע גם מנטילת תרופות מסוימות לסוכרת אשר עלולות לגרום לנזק ללבלב.
תסמיני דלקת בלבלב
- כאבי בטן – מתגברים לאחר אכילה ושתייה. הבעיה מחמירה עם אכילת מזונות שומניים כאשר הכאב עלול להיות אינטנסיבי ולהימשך מספר ימים ואף להתגבר בעת שכיבה על הגב.
- בחילות והקאות – תסמינים שונים במערכת העיכול הכוללים גזים, שיהוקים, נפיחות ובעיות עיכול.
טיפול בדלקת הלבלב
עם הופעת התסמינים הללו יש להיוועץ ברופא על מנת לבצע בדיקות דם ולפי הצורך בדיקות CT או MRI על מנת לבחון מדדים של רמות אנזימים המעידים על הצורך לשנות מרכיבים בתזונה. מצב של דלקת חריפה מחייב אשפוז וקבלת נוזלים במקביל לנטילת תרופות משככות כאבים. טיפול מתאים יכול למנוע התפרצות התקפים בעתיד והוא כולל:
- טיפול באבני מרה או הסרת כיס המרה.
- פתיחת חסימה בצינור הלבלב.
- הליך כירורגי להסרת אזורים פגועים בלבלב.
- הימנעות מאלכוהול.
- הפסקת עישון.
- תזונה בריאה ודיאטה דלת שומן.
- טיפול להורדת רמת הטריגליצרידים בדם.
סיבת הקשר בין סוכרת לדלקת בלבלב
הקשר בין שתי הבעיות הבריאותיות הוכח ונמצא כי במצב של דלקת בגוף, תאים של המערכת החיסונית הקרויים ציטוקנים יוצאים מכלל שליטה ומתפקודם הנורמלי והם עלולים לגרום להתפתחות של מחלות כרוניות אשר אחת מהן היא סוכרת.
הגברת ייצור הציטוקנים עקב המצב הדלקתי גורמת לתופעה של התנגדות התאים לאינסולין אשר אינו ממלא את ייעודו להוריד את רמת הגלוקוז בדם מה שעלול להביא להתפתחות מחלת הסוכרת המתבטאת בעלייה בייצור הגלוקוז בכבד, ירידה בקליטת הגלוקוז בשרירים ובסופו של התהליך מתקבלת רמת גלוקוז גבוהה ובלתי נורמלית בדם.
הקשר שבין זיהום ודלקת בלבלב לבין סוכרת הוא דו סטרי, כך עולה ממחקרים כי הסיכון בקרב חולי סוכרת אשר נוטלים תרופות לפתח דלקת בלבלב גבוה פי שניים לעומת מי שאינו נוטל תרופות אלה. מלבד הטיפול התרופתי נמצאים גורמי סיכון נוספים וידועים לדלקת בלבלב הכוללים אלכוהול, בעיות ומחלות בדרכי המרה, רמות גבוהות של כולסטרול, השמנה ועישון.