מחלת הסוכרת, ובשמה הלטיני "Diabetes mellitus", היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה במיוחד של גלוקוז בדם ובשתן של החולה.
מדובר במחלה נפוצה במיוחד, כאשר מחקרים רפואיים עדכניים מצביעים על מספר בלתי נתפס של כ-220 מיליון חולים ברחבי העולם, מתוכם כחצי מיליון בישראל, כאשר מספרים אלו רק עולים עם הזמן.
בהתאם להגדרות ארגון הבריאות העולמי, מחלת הסוכרת מתחלקת לשלושה סוגים שונים: סוכרת מסוג 1 (המוכרת גם בשם "סוכרת נעורים"), סוכרת מסוג 2, וסוכרת בהיריון, המאפיינת נשים בהיריון. בכל אותם המקרים, מחלת הסוכרת מופיעה במגוון רמות חומרה שונות, כאשר במקרים קיצוניים, וללא קבלת טיפול רפואי מתאים, היא אף עלולה להוביל למותו של החולה.
מהן הזכויות של חולי סוכרת בישראל?
על מנת ליהנות מהטבות מטעם מדינת ישראל, אדם החולה בסוכרת נדרש בראש ובראשונה לפנות למוסד לביטוח לאומי, וזאת בבקשה לקבלת קצבת נכות כללית. לאחר קבלת הבקשה, החולה מופנה לבדיקה מטעם ועדה רפואית, הפועלת מטעם המוסד לביטוח לאומי, אשר בוחנת את מצבו הרפואי, וקובעת באיזו מידה מחלת הסוכרת פוגעת ביכולת השתכרותו השוטפת מעבודה.
במידה והוועדה הרפואית מצאה, כי כתוצאה ממחלת הסוכרת, כושר השתכרותו מעבודה של החולה נפגע ברמה של 60% ומעלה, הרי שהוא זכאי ליהנות מקצבת נכות כללית, אשר מועברת מדי חודש בחודשו לחשבון הבנק העומד לרשותו.
נכון לשנת 2014, שיעור הקצבה המלא, המוענק לסובלים מאובדן כושר השתכרות ברמה שבין 100%-75%, עומד על סכום של 2,342 ₪ בחודש. סכום זה מופחת כמובן ככל שלסובל מהמחלה נקבע שיעור אי כשירות נמוך יותר, וכל עוד הוא עדיין עומד על למעלה מ-60%.
בנוסף לקצבת הנכות הכללית, ובמידה ולסובל מהמחלה נקבעו גם אחוזי נכות בשיעור של 50% ומעלה, הוא זכאי גם ליהנות מתוספת כספית לקצבת הנכות, המוכרת בשם "קצבה חודשית נוספת". סכום התוספת לקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לחולה, ונע בין 372-252 ₪ לחודש (נכון לשנת 2014).
במידה וכתוצאה ממחלת הסוכרת, כושר ניידותו של החולה נפגע במידה ניכרת, הוא זכאי גם ליהנות מקצבת ניידות, הנקבעת בהתאם לחומרת מצבו הרפואי.
במידה ולסובל ממחלת הסוכרת נקבעו אחוזי נכות העומדים על 91% ומעלה, הוא זכאי גם ליהנות מפטור ממס הכנסה, וזאת עד לתקרה הקבועה בחוק.
זכויות נוספות לחולי סוכרת
במסגרת הטיפול במחלת הסוכרת, זכאים חולי הסוכרת ליהנות משורה של שירותים רפואיים, המותאמים למצבם הרפואי, ומוצעים מטעם קופות החולים בישראל בפיקוח משרד הבריאות.
שירותים אלו כוללים בין היתר טיפול רפואי מותאם, כפי שנקבע על ידי הרופא המטפל, מימון חלקי או מלא של רכישת עזרים רפואיים נדרשים, כתלות במצבו הרפואי של החולה, ייעוץ דיאטני מקצועי לצורך שינוי הרגלי התזונה, ועוד. כמו כן, חולי סוכרת המטופלים בדיאליזה זכאים גם למימון חלקי של עלות הפינוי באמבולנס במקרי חירום רפואיים.
יחד עם ההטבות הרפואיות, חולי סוכרת בישראל אשר נמצאו זכאים לקבלת קצבת נכות כללית נהנים גם משורה של הטבות נוספות מטעם משרדי הממשלה השונים, ולרבות משרד התחבורה, משרד השיכון, ומשרד החינוך. בין היתר, חולי סוכרת זכאים להנחה חלקית במסגרת נסיעות בתחבורה הציבורית, פטור מאגרת רישוי, והנפקת תו נכה לרכב.
כמו כן, חולי סוכרת הלומדים במוסד חינוכי זכאים להקלות שונות, כדוגמת הפסקות יזומות במהלך הבחינות (לרבות בבחינה הפסיכומטרית), וכן התאמות נוספות, כתלות במצבם הרפואי.
מידע מלא ועדכני אודות הזכויות וההטבות לחולי סוכרת ניתן לקבל בכל אחד מסניפי המוסד לביטוח לאומי, הפזורים ברחבי הארץ.