חיסון שנועד בעבר לטפל במחלת השחפת, ישמש כעת באישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי, כחיסון ניסיוני לטיפול בסוכרת מסוג 1. הניסוי הקליני הטרי צפוי לבחון את השפעותיו של החיסון בחולי סוכרת.
הרעיון הניסיוני בן חמש השנים שהוצג בפני הוועדה, יחקור את היכולת של החיסון BCG להחריש את פעילות מערכת החיסון המזיקה שמובילה להתפתחות של סוכרת נעורים וצפוי לשפר את רמות הסוכר במחלה ממושכת.
לטענת החוקרים מטרת הניסוי הנוכחי היא ליצור תגובה טיפולית ולמנוע את הסיבוכים הרפואיים השכיחים אותם יוצרת המחלה עם השנים. בעוד שרבים כעת תולים את תקוותם בממצאי הניסוי, חלק מהחוקרים עדיין אינם ממהרים לצאת בהצהרות שווא.
סוכרת מסוג 1
סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית, אשר במהלכה תוקפת מערכת החיסון באופן שגוי חלקים בריאים בלבלב. מערכת החיסון מזהה בשוגג תאי בטא בלבלב ותוקפת אותם כאילו היו עצם זר שפלש לגוף. תאי בטא מייצרים ואוגרים את האינסולין שאחראי על ויסות רמות הסוכר בדם. מחסור באינסולין מונע את הצטברות הסוכר בדם והסוכר עם השנים פוגע והורס תאים ורקמות שלמות בגוף.
מנגנון פעולתו של החיסון
החיסון BCG מגדיל את רמות TNF בגוף, חומר המיוצר בגוף בתגובה למצבי דלקת וגידולים. רמות גבוהות יותר של TNF גורמות לעלייה ניכרת של תאי מערכת חיסון טובים ובלתי מזיקים, ומקטינה את מספר התאים המזיקים שהורסים את תאי הבטא בלבלב.
בעוד שבמחלות דלקתיות כידוע קיימת הפרשה מוגברת של הTNF, וגורמת לנזק בלתי הפיך, רמותיו הגבוהות עשויות להועיל דווקא למחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה, מחלת צליאק, סוגים שונים של פסוריאזיס ומחלות אוטואימוניות בבלוטת התריס.
בסוכרת מסוג 1, רמות גבוהות של TNF צפויות להקטין ולהחליש את הפגיעה בתאי בטא. ברגע שהפגיעה ותקיפת מערכת החיסון דועכת, נראה כי הלבלב יכול להחלים ולחדש את מאגר התאים שאחראיים על ייצור האינסולין. בטיחות השימוש של החיסון בבני אדם הוכחה במשך 90 השנים בהם שימש החיסון כטיפול יעיל במניעת שחפת, מחלת ריאות קשה.
הצלחת הניסוי הראשוני מקדמת את המחקר
הניסוי הראשוני כלל שישה חולים המאובחנים עם סוכרת מסוג 1. ממוצע השנים של המחלה מרגע שאובחנה היה 15 שנים. הם חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות כאשר הקבוצה השנייה שימשה כקבוצת ביקורת. משתתפי הקבוצה הראשונה קיבלו שתי זריקות של החיסון BCG במשך 20 שבועות. בשניים מתוך שלושה מן המשתתפים נמצא כי מתן החיסון הגדיל את התאים הטובים במערכת החיסון וגרם לירידה של כמות התאים המזיקים. כמו כן, נמצאה עדות לעלייה בייצור האינסולין בגוף המשתתפים.
המחקר החדש שאושר על ידי ארגון המזון והתרופות האמריקאי, יכלול 150 משתתפים בגילאים 18 עד 60. צוות החוקרים מחפש משתתפים שמאובחנים עם המחלה במשך 15-20 שנים. לדבריו, הלבלב שלהם עשוי להראות פעילות מסויימת שניתנת למדידה במהלך בדיקת דם פשוטה. כל משתתף יקבל שני חיסונים, חיסון BCG או זריקת בקרה, בהפרש של שבועיים. בהמשך תינתן למשתתפי הניסוי זריקה שנתית אחת במשך ארבע שנים רצופות במקביל לבדיקות דם חצי שנתיות.
למרות העובדה שהמחקר ייעשה בבוסטון, משתתפי המחקר אינם מוכרחים להגיע דווקא מהעיר ויכולים להגיע מאזורים מרוחקים יותר. צוות הניסוי ועולם הרפואה כולו תולה את תקוותו בהצלחת הניסוי הקליני של חיסון מסוג זה משום שהוא בטוח, נגיש וזול ויהווה פתרון למחלה חשוכת המרפא. אחרים דווקא מביעים סקפטיות לנוכח העובדה כי הגוף מכיל מנגנונים מתוחכמים רבים שעשויים לגבור על התרמית הרפואית ולהמשיך להשפיע על התאים שמייצרים את האינסולין.
אולי יעניין אותך גם: