חולי סוכרת נוטים לפתח מחלות לב או שבץ בגיל צעיר יותר מכלל האוכלוסייה. הסיבה לכך נובעת מכך שרמות גלוקוז גבוהות עלולות להעלות את לחץ הדם כאשר מצב של יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על פי נתונים שפורסמו על ידי איגוד הסוכרת האמריקני עולה כי אחד מכל שלושה מבוגרים סובלים מלחץ דם גבוה ושניים מכל שלושה אנשים הסובלים מסוכרת סובלים גם מלחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה וסוכרת
לחץ דם גבוה אינו בהכרח מתבטא בתסמינים, במקרים רבים התחושה הכללית תקינה לחלוטין, אולם המצב אינו כך ולמעשה הלב עובד קשה יותר ממה שהוא אמור ומסוגל.
מצב זה אופייני מאוד בקרב אנשים עם סוכרת ויתר לחץ הדם מוסיף לחץ ומתח נוספים על הגוף, כך שלאורך זמן מצב זה עלול להוביל להתקשות של העורקים אשר נאלצים לעמוד בפני לחץ דם גבוה מהרגיל, בנוסף קיים חשש להיווצרות נזקים מוחיים ובעיות בכליות, בעיניים ובאברים נוספים.
שיטות טיפול
קיימות מספר שיטות טיפול שנות למצב של לחץ דם גבוה ובהחלט ישנן כאלה הקודמות לטיפול בחסמי בטא וכוללות שינויים באורח החיים וחיזוק השליטה ברמות הגלוקוז בדם.
כשנאלצים להסתייע בטיפול תרופתי הכולל חסמי בטא יש להתחשב בהיסטוריה הרפואית האישית בכל מקרה, בקרב אנשים הסובלים מסוכרת, הפחתת לחץ הדם הינה קריטית על מנת להקטין את הסיכון להתפתחותן של בעיות בלב ובכלי הדם, מחלת כליות ונוירופתיה.
מהם חסמי בטא?
חסמי הבטא הן תרופות הניתנות במרשם ומשמשות במצבים של גלאוקומה, חרדות ומיגרנות וכן במקרים של לחץ דם גבוה ואי ספיקה לבבית. התרופה פועלת על בסיס מנגנון המנטרל את הורמון האדרנלין ובכך מביא להאטה בתגובות ובדחפים העצביים של הלב, כך שניתן להפחית את קצב פעולת הלב ואת קצב הפעימות.
משמעות הפחתה זו היא הורדת העומס והלחץ על הלב, חסמי הבטא מאפשרים בנוסף פתיחה של כלי הדם המשפרת את זרימת הדם.
מעקב וזיהוי מוקדם
בקרב אוכלוסיית הסובלים מסוכרת קיימת חשיבות רבה לזיהוי סימנים המרמזים על רמות סוכר נמוכות בדם על מנת לטפל בכך ולנקוט בפעולה המתאימה לפני קבלת התוצאות השליליות הנובעות מכך, אולם חולי סוכרת המשתמשים בחסמי בטא עלולים לגלות כי קיים קושי רב יותר בזיהוי הסימנים המתריעים הללו.
קצב לב מהיר הוא אחד מהביטויים המעידים על רמת סוכר נמוכה בדם, אך מאחר וחסמי הבטא מאטים את קצב פעימות הלב, תגובת הלב לרמות סוכר נמוכות בדם אינה באה לידי ביטוי באופן ברור, כך שזיהוי הסימפטומים לירידה ברמת הסוכר אינה הדרך הבטוחה לזיהוי המצב והסתמכות עליהם עלולה לסכן את החולה, משום כך נדרש המטופל לבדוק את רמות הסוכר בדם באופן קבוע ולעתים קרובות.
תופעות לוואי והשפעות שליליות
טיפול בחסמי בטא עלול להוביל לתופעות לוואי שונות הכוללות:
- עייפות
- כאבי ראש
- סחרחורות
- ידיים ורגליים קרות
- עצירות או שלשולים
- קלקול קיבה
חסמי הבטא משפיעים על אופן ספיגת המזון בגוף ויש לערוך התאמות הכוללות הפחתה בצריכת נתרן וסידן, ישנם אנשים העלולים לפתח קשיי נשימה וכן בעיות אונות משום שזרימת הדם לפין מוגבלת. חסמי הבטא עלולים להוביל לעלייה ברמת הטריגליצרידים והכולסטרול בדם כך שנדרש פיקוח רפואי ומעקב קבוע.
בקרב חולי סוכרת ישנה חשיבות רבה לפיקוח על רמת לחץ הדם באופן דומה לפיקוח הנדרש אחר רמות הגלוקוז בדם. מאחר ולחץ דם גבוה אינו בהכרח מתבטא בתסמינים ברורים, יש להקפיד ולבדוק באופן קבוע את רמת לחץ הדם ולהסתייע בפיקוח רפואי, כמו כן מומלץ להימנע מצריכת אלכוהול, עישון ולשפר את הדיאטה ואת הפעילות הגופנית.