טבליות גלוקוז מורכבות מסוכר גלוקוז ומרכיבים אחרים כגון טעם, וחומרים משמרים. בשימוש בעיקר על ידי חולי סוכרת, טבליות גלוקוז מסייעות לטיפול ברמות דם נמוכות, הידועות אף בשם היפוגליקמיה.
ניתן לרכוש מותגי טבליות גלוקוז שונים ברוב בתי המרקחת. יש לשמור אותם בקרבת מקום למקרה של היפוגליקמיה, במיוחד אם אתם לוקחים אינסולין או תרופה אוראלית לסוכרת.
סימני היפוגליקמיה
במצב של סוכרת, תסמיני היפוגליקמיה מתרחשים אם רמת הסוכר בדם יורדת מתחת לשבעים מיליגרם לדציליטר דם. למרות שטבליות גלוקוז מסייעות לייצוב רמות הסוכר בדם, עליכם להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי מטרות הסוכר הבריאות. תסמיני היפוגליקמיה כוללים רעד, סחרחורת, ישנוניות, בלבול, כעס, וחרדה. היפוגליקמיה מסוכנת היות והיא עלולה להוביל להתקפים, לחוסר הכרה ואפילו למוות אם רמת הגלוקוז בדם ממשיחה לצנוח ואינה מטופלת.
טבליות גלוקוז לצריכה מהירה של פחמימות
בתסמיני היפוגליקמיה, יש לבדוק את רמות הסוכר בדם. איגוד הסוכרת האמריקאי ממליץ על נטילת 15 עד עשרים גרם פחמימות אם רמת הסוכר בדם אכן נמוכה משבעים מיליגרם לדצילטר.
כמות הפחמימות בגרמים בטבלית גלוקוז אחת משתנה בהתאם למותג, לכן עליכם לקרוא את תווית העובדות התזונתיות. רופאי סוכרת מסבירים כי כשלושה טבליות גלוקוז שוות ל-15 גרם פחמימות.
מעקב אחר השפעות טבליות סוכר
לאחר צריכת 15 עד עשרים גרם פחמימות, בסביבות שלושה עד ארבעה טבליות גלוקוז, יש לנוח למשך רבע שעה ולהמתין שרמות הגלוקוז בדם יעלו. לאחר רבע שעה, יש לבדוק שוב את רמת הסוכר בדם.
אם היא עדיין נמוכה ועומדת על פחות משבעים מיליגרם לדצילטר, או פחות ממאה מיליגרם לדציליטר, יש לקחת עוד 15 עד עשרים גרם פחמימות. טבליות גלוקוז מספקות מקור מהיר של פחמימות, אך גם פחמימות אחרות עשויות להכיל פרוקטוז, סוג נוסף של סוכר, אשר אינו מעלה את רמת הסוכר בדם במהירות כמו גלוקוז. טבליות גלוקוז מכילות רק סוכר גלוקוז, ולכן הן מתפרקות וחודרות לזרם הדם במהירות, ומעלות מהר את רמות הסוכר בדם.
חשיבות זמינות טבליות גלוקוז
טבליות גלוקוז צריכות להיות מוחזקות בקרבת מקום כשחולי סוכרת נמצאים בדרכים או בעבודה. יש להן חיי מדף ארוכים, כשלוש שנים, אך יש לבדוק תמיד את תאריך התפוגה על החבילה. ניתן לשמור אותן בתיק או בקרבת מקום, היות והיפוגליקמיה עלולה להתרחש באופן בלתי צפוי, במיוחד כשהחולים עסוקים בפעילות מאומצת.
הסיכון להיפוגליקמיה עלול לגדול אם החולים מבצעים פעילות גופנית מאומצת מהרגיל, שותים אלכוהול, במיוחד בלי לאכול פחמימות, לוקחים יותר מדי תרופות או אינסולין, או מדלגים על ארוחה או מעכבים אותה. באמצעות אכילת ארוחות קבועות, בדיקת רמת הסוכר בדם והחזקת טבליות גלוקוז בקרבת מקום, ניתן לסייע במניעת התקפי היפוגליקמיה.
אולי יעניין אותך גם: