אחד התחומים שנהנים מרמת ההתעניינות הגבוהה ביותר בשנים האחרונות בשדה הרפואה הוא ללא ספק התחום של שירותי הטלרפואה המודרניים ובצדק.
בתחילת דרכו מדובר היה על תחום שהיה שמור לחולים שמתגוררים במדינות עולם שלישי ושנבצר מהם ליצור קשר בלתי אמצעי עם רופאים מומחים אך לאחרונה התחום צבר תאוצה של ממש ונכנס באופן מוצלח ביותר למערכות הרפואה המערביות במדינות המפותחות.
טלרפואה – להתגבר על הזמן והמרחק
טלרפואה הוא המונח הרווח המשמש לתיאור מערכות תקשורת מתקדמות שתפקידן לקשר בין חולים לצוות הרפואי שמטפל בהם. כפי שציינו, במקור מדובר היה באמצעים פשוטים יחסית של תקשורת וידאו שאפשרו לקשר בין חולים שמתגוררים במקומות מרוחקים לבין רופאים, אך כיום מדובר על מערכת טכנולוגית ענפה ומגוונת בצורה בלתי רגילה שכוללת מכשירים ייעודיים רבים.
כך למשל ניתן לרכוש כיום מערכת לביצוע בדיקת אק"ג ביתית שמאפשרת לחולה לשדר את הממצאים ישירות לרופא ולקבל חוות דעת רפואית תוך שניות ספורות. בנוסף לכך, קיימות היום מערכות מתקדמות של טלרפואה שמאפשרות לרופאים האונקולוגים לעקוב אחרי גידולי עור בחולים מבלי שהחולים יצטרכו לצאת מפתח הבית.
בין היתר ישנם גם מכשירים שמיועדים לבדוק את תפקודי הריאות של המטופלים, מכשירים שמאפשרים לזהות ביומרקרים ייחודיים בדם של החולים ועוד.
במאמר זה נתייחס באופן ספציפי לשירותי הטלרפואה בהקשר של מחלת הסוכרת.
חשיבות המעקב הצמוד אחרי חולי הסוכרת
מחלת הסוכרת היא מחלה קשה מאוד שגורמת לפגיעה במגוון רחב של מערכות פיזיולוגיות. בין היתר המחלה מביאה לפגיעה בראייה, במערכת העצבים, בכליות, במערכת הדם ועוד.
מאחר ומדובר על מחלה דינמית מאוד ומאחר וישנה חשיבות עליונה לנטר את רמת הגלוקוז בדמם של החולים באופן שוטף, הרי שהחשיבות של הליווי הרפואי הצמוד אחר חולי הסוכרת אינו מוטל בספק.
אמנם קיימים מספר סוגים של מחלת הסוכרת, אך באופן עקרוני מדובר על מחלה שהחולים בה סובלים מפגיעה במטבוליזם של הגלוקוז. בעקבות הליקויים השונים שנכללים תחת הגדרת המטרייה של מחלת הסוכרת, החולים סובלים מרמות גלוקוז גבוהות בדם שגורמות לנזקים המצטברים הרבים במערכות הגוף השונות. לפיכך, חשוב מאוד לנטר את רמות הגלוקוז ללא הרף ולוודא כי הטיפול שניתן לחולים יעיל כשבמידת הצורך יש לבצע שינויים בתכנית הטיפולית.
כיצד שירותי הטלרפואה יכולים לסייע לחולי הסוכרת?
על מנת לסבר את האוזן בנוגע לאופן שבו שירותי הטלרפואה המודרניים יכולים לסייע לחולי הסוכרת, בחרנו לפרט על קצה המזלג אודות מספר סוגי מכשירים בהם נעשה שימוש אינטנסיבי בימינו בהקשר זה להלן:
- גלוקומטר בשלט רחוק – אחד הכלים המעניינים ביותר בתחום זה נקרא MyGlucoHealth. מדובר על פלטפורמה שמאפשרת לחולים לבצע בדיקות דם באופן תדיר ולשלוח את הנתונים שמתקבלים בסיומה של כל בדיקה ישירות לרופא המטפל בהם. באופן כזה הרופא יכול להישאר עם יד על הדופק בנוגע למצבם וליצור גרפים שבהם ניתן לראות את ההשתנות של רמות הסוכר לאורך היום ולאורך תקופות ארוכות.
- טל-וויט – אחד הנושאים החשובים ביותר שיש לתת עליהם את הדעת בכל הקשור למחלת הסוכרת סוג 2 הוא נושא המשקל של החולים. למעשה כיום רווחת בקרב קהילת חוקרי הסוכרת האמונה כי על ידי הפחתה במשקל ניתן להפחית את מידת החומרה של המחלה. מכשיר הטל-וויט מאפשר לאסוף את נתוני המשקל ולשדר אותם באופן רציף לדיאטנית או לרופא המטפלים בחולה.
- תקשורת וידאו – באמצעות תקשורת וידאו רציפה ניתן לספק לחולים מענה מקצועי רציף ולהפחית את מפלס החרדה שנחשב לגבוה מאוד בקרב חולי סוכרת.