סוכרת היא מחלה כרונית הכרוכה בתסמינים לא נעימים ובשורה ארוכה של סיכונים עבור הגוף. מדדי הגלוקוז הגבוהים עלולים להשפיע לרעה על מדדים אחרים בגוף, ובכלל זה רמת הכולסטרול.
למרות שלא תמיד הקשר הזה מובן לאדם הממוצע, הדעה הרפואית הרווחת היא שמחלת הסוכרת מגדילה את הסיכונים לסבול מרמות גבוהות של כולסטרול. יש למרבה הצער לא מעט מחקרים ונתונים שמצביעים על כך.
מה בין סוכרת לרמת הכולסטרול?
בין סוכרת לכולסטרול גבוה ניתן למצוא לא מעט נקודות השקה. זה מתחיל עם העובדה ששני המצבים האלה מעידים על כך שמתחת לפני השטח מתפתחת בגוף האדם בעיה בחילוף החומרים. ייתכן שאותו גורם המביא לסוכרת יביא גם לכולסטרול, אם כי הקשר יכול להיות גם של "סיבה ותוצאה" – רמות הגלוקוז הגבוהות הן שמגדילות באופן ישיר את רמות הכולסטרול. המשמעות היא שחולי סוכרת נמצאים בקבוצת סיכון גדולה לבעיות הקשורות לרמת הכולסטרול בגוף שלהם.
רמות גבוהות או אינן מאוזנות של סוכרת בדם עלולה ליצור דלקות ולהגדיל את הסיכוי שיווצר נזק לדפנות השונות של כלי הדם. בדרך זו גדלים הסיכויים לעלייה בכולסטרול ובמחלות לב או כלי דם כתוצאה מכך, כאשר מבחינה מעשית חולי סוכרת נמצאים בסיכונים הגבוהים פי כמה מאשר יתר האוכלוסייה. סיבת המוות העיקרית כתוצאה מסוכרת היא מחלות מהסוג הזה, כאשר בהרבה מקרים עלייה ברמת הכולסטרול מהווה חלק חשוב מאד מהתהליך.
אז מה עושים?
חולי סוכרת צריכים להיות עם האצבע על הדופק ביחס להרבה מאד מדדים בגוף שלהם, כולל כאמור רמת הכולסטרול. חשוב שהם יעברו בדיקות תקופתיות לבחינת מדדי הגוף, מה שיאפשר לנסות ולתקן במועד את כל מה שדורש תיקון. יש אנשים הפועלים בגישה של טיפול מונע באמצעות נטילת תרופות להפחתת הכולסטרול בקרב חולה הסוכרת אפילו אם רמות הכולסטרול שלו תקינות בנקודת הזמן הנוכחית.
הגישה הזה נראית מעט קיצונית, אבל זוהי בדיוק ההמלצה של האגודה האמריקאית לסוכרת מלפני מספר שנים. גם איגוד הלב האמריקאי והקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה ממליצים ליטול תרופות להפחתת רמת הכולסטרול אצל כלל האנשים שדרגת הסיכון שלהם למחלת לב גבוהה, וזה כולל כמובן את חולי הסוכרת למיניהם.
אך יש לסייג את הקביעה ולציין שתרופות להורדת הכולסטרול פחות מומלצות ואף עלולות להיות מסוכנות במקרה של צעירים או לחלופין אנשים מבוגרים להם בעיה רפואית זו או אחרת. ההמלצה המובנת מאליה במצב הדברים הזה היא לקחת כל תרופה רק לאחר שעוברים אבחון מקיף אצל מומחה ובונים יחד איתו תכנית טיפולים אישית. טיפול לא נכון או כזה שאינו מבוקר עלול לחולל יותר נזק מתועלת.
טיפול אלטרנטיבי בסוכרת (או: חשיבות התזונה)
מעבר לטיפול התרופתי, מומלץ לשקול במצבים רבים שינוי תזונתי. המטרה היא לא רק להחזיר פחות או יותר לנורמה את רמות הגלוקוז בדם, אלא גם את הכולסטרול ואת הסבירות למחלות לב או כלי דם כתוצאה מכך. יש כיום שורה ארוכה של מאכלים ותפריטים שמתאימים לאנשים הסובלים מסוכרת, אותם יש להתאים לדרגת החומרה של המחלה ולמאפייני אותו אדם.
הסוכרת מחייבת הקפדה על שינוי משמעותי באורח החיים, אם לא רוצים שהבעיה תגרום לכל אותן "תופעות לוואי". השינויים האלה יכולים להקטין חלק משמעותי מהסכנות המזוהות עם מחלת הסוכרת, ובכך להבטיח איכות חיים גבוהה יחסית – וכך גם תוחלת החיים.