סוכרת, המגפה המשמעותית של המאה ה-21, היא מחלה כרונית שעדיין לא נמצא לה פתרון. מרגע בו מגלים שהאדם הוא חולה סוכרת, הוא צפוי לסבול מהמחלה משך כל חייו. עיקר המאמצים מתמקדים בשמירה ככל שניתן על איזון, הפחתת תסמיני הסוכרת ומניעת הסיבוכים המגוונים הכרוכים בה, חלקם מגיעים לכדי קטיעת הרגל בה מופיעים הפצעים וסכנת חיים מוחשית.
פצעיים הנובעים מסוכרת, בעיקר בכף הרגל, הם בעיה לא פשוטה. אלו הם פצעים שהטיפול בהם הוא מורכב מאוד, מה שמסביר מדוע הם מכונים "פצעיים קשיי ריפוי". האם קרני הלייזר, המשמשות ברפואה המודרנית לאינספור מטרות, יכולות להיכנס למערכה העיקשת מול מחלת הסוכרת? אתם מוזמנים לקרוא על המחקר הבא ולהחליט בעצמכם.
מהם יתרונות הלייזר בהתמודדות עם מחלת הסוכרת?
המחקר המדובר פורסם ב-2010 ב-Photomedicine and Laser Surgery, אחד מכתבי העת הנחשבים והוותיקים בתחום. החוקים ניסו לבחון את ההשפעה של הקרנת אור לייזר ברמת נמוכה (LLLT, nm670) על ההחלמה של פצעים כירורגיים המכוסים בחבישות מסוג Occlusive, חבישות אוגרות לחות אשר משמשות בדרך כלל לטיפול בפצעים בדרגת חומרה בינונית. עד לביצוע המחקר, הקשר בין לייזר ברמה נמוכה לבין ריפוי פצעים לא נחקר בצורה מספקת.
לצורך המחקר בחנו החוקרים 50 חולדות מעבדה זכרים מסוג Wistar, בהן נעשו חתכים ניתוחיים המדמים למעשה את פצעי הסוכרת. החולדות חולקו למספר קבוצות, על פי אופני הטיפול בהם: עוצמות שונות של לייזר, תדירות טיפול וטיפולים נוספים. חלק מהחולדות טופלו בלייזר רך, לצד החבישה שלהם בתחבושות הייעודיות.
החוקרים מצאו כי בכוחו של הלייזר להאיץ בצורה משמעותית את קצב ההחלמה של הפצעים. בעוד שלייזר ברמה נמוכה הפחית בכל מקרה את מספר תאי הדם הלבנים (ליקוציטים), המספר של הפיברולסטים – תאים ברקמת החיבור אשר אחראים לייצור של קולגן ושל סיבים – גדל משמעותית כאשר החולדות טופלו באמצעות לייזר לתקופה של שבעה ימים.
מה ניתן ללמוד ממצאי מהמחקר על יכולתו של הלייזר?
המחקר הנוכחי מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים אשר מראים את הכוחות הטיפוליים המגוונים של הלייזר, שבמקרה הזה נוכחים גם על אחת הבעיות הרפואיות היותר מורכבות להתמודדות. ברור כי מדובר במחקר מוגבל אשר מתמקד בחולדות ובאספקט מסוים של הבעיה, אולם אין ספק שזו הייתה נקודת התחלה מצוינת לבחון את הקשר האפשרי בין הלייזר לבין התמודדות עם מחלת הסוכרת על תסמיניה וסיבוכיה.
חשוב לציין שההתפתחויות הטכנולוגיות הנוכחיות, מאפשרות טיפולי לייזר גם באופן ביתי ובצורה פשוטה. אם בעבר היה צורך לפנות למרכזים רפואיים יעודיים, כיום ניתן לרכוש מכשיר קל, פשוט וקומפקטי המנצל את יתרונות הלייזר הקר/רך ומוסיף אליו מקורות אנרגיה נוספים, להעצמת האפקט ולהגדלת היעילות.
בי קיור לייזר, שהוא גם פיתוח כחול-לבן, נחשב לאחת הבשורות המשמעותיות בתחום. המכשיר עשוי להאיץ את קצב הריפוי הטבעי של הגוף מבעיות שונות ומקל תוך כדי על הכאבים ואי הנוחות שחווים, וזאת בזכות השפעות דוגמת שיפור המטבוליזם וזרימת הדם, שחרור אנדרופינים המסייעים להקלה על תחושת הכאב ולשיפור התחושה האישית, ייצור מוגבר של קולגן, אלסטין ורכיבים אחרים התורמים לריפוי, לחידוש הייצור של רקמות חדשות ועוד.
לקריאה נוספת:
Effect of Laser (670 nm) of Healing of Wounds Covered with Occlusive Dressing: A Histologic and Biomechanical Analysis
What's the Connection Between Diabetes and Wound Healing? – Health Line
How Does Diabetes Affect Wound Healing? – Medical News Today