מחלת הסוכרת, שלא לומר מגיפת הסוכרת, חצתה כבר מזמן את כל הקווים האדומים. קרוב לעשרה אחוזים (10%) מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממחלת הסוכרת, והנתונים מרחבי העולם גם כן לא מעודדים. מחלה קטלנית זו מקצרת את תוחלת החיים, והורגת מיליוני אנשים כל שנה.
לא רק מוות בטרם עת, השפעותיה של מחלת הסוכרת על חיי היום יום ועל הבריאות הכללית מרחיקות לכת. מדובר במחלה שמשפיעה באופן ישיר ועקיף על מגוון רחב של מנגנונים בגוף האדם, ועלולה לגרור עימה את התפתחותן של מחלות רבות ובעיות שונות לאורך השנים. אחת מהבעיות הללו היא מחלות חניכיים.
המנגנונים של פגיעת הסוכרת בחניכיים
המנגנון העיקרי שמקשר בין סוכרת לבין בעיות בחניכיים נובע ישירות מריכוז הגלוקוז הגבוה בדם שם חולי הסוכרת. העלייה והנוכחות של הגלוקוז הרב בדם מובילה, בין היתר, לעלייה, לעיתים משמעותית, בריכוז הגלוקוז גם בפה, דרך הנוזלים שבפה.
זוכרים שרופאי השיניים תמיד ממליצים על הימנעות מאכילה של סוכר כי זה גורם לעששת ולחורים בשיניים? ובכן, אצל חולי הסוכרת נוכחות הגלוקוז הגבוהה בפה במרבית הזמן, בטח אם המחלה לא מאוזנת כמו שצריך. הגלוקוז הזה הוא סוכר, והוא מעודד את התפתחות הבקטריה שתוקפת את החניכיים, ומובילה לשלל בעיות חניכיים אצל סוכרתיים.
מנגנון נוסף המקשר בין מחלת הסוכרת לבין בעיות חניכיים הוא ירידה בכמות הרוק. אדם בריא יפריש ביממה אחת עד 2.5 ליטרים של רוק, לא מעט. עם כמויות כאלו של רוק, ניתן להניח כי יש לרוק תפקיד חיוני במערך הבריאות של הפה, ואכן כך הדבר. הרוק שלנו מכיל בתוכו מגוון חומרים אנטי-בקטריאלים. חלק מעבודת הרוק הוא להגן עלינו מחיידקים ונגיפים שנמצאים בחלל הפה כל הזמן, ובעצם נחשב לחלק בלתי-נפרד ממערכת החיסון שלנו.
כפי שציינו, אחד מהסימפטומים של מחלת הסוכרת הוא ירידה בהפרשת הרוק, ופה יבש. כאשר כמות הרוק יורדת, הפה כולו, ועימו החניכיים, הופך פגיע יותר לתקיפה של חיידקים, שחודרים לחלל הפה ולא פוגשים כל התנגדות.
בעיה נוספת וחמורה לא פחות, הנובעת מהחיבור המסוכן בין מחלת הסוכרת לבין מחלות חניכיים, היא קשיי ריפוי והיווצרות כיבים. סיבוך נפוץ במחלת הסוכרת הוא היווצרותם של כיבים, וקושי בהתמודדות עם פציעות. כדי לטפל בבעיות, הגוף צריך לספק לאזור הפגוע את החומרים הנדרשים לטיפול דרך אספקת הדם.
לא רק חומרים פנימה לאזור הפגוע, סירקולציית הדם היא גם הדרך בה הגוף מסלק את החומרים הפתוגניים, התאים השבורים וכיו"ב מאותו האזור. במצבים של סוכרת, זרימת הדם נפגעת, בדגש על כלי דם קטנים כמו כלי הדם בחניכיים שלנו.
הזנה לקויה של דם ביחד עם ירידה בכמות הרוק ועלייה בכמות החיידקים עלולים להוביל להיווצרות כיבים, ובה בעת להקטין את היכולת של הגוף לטפל בכיבים אלו, מצב מסוכן ומורכב.
https://dr-schwartz.org/ מציע מידע וטיפולים דנטליים שונים ומגוונים, גם לחולי סוכרת.