חולי סוכרת, כחלק בלתי נפרד מההתמודדות עם המחלה, נדרשים לצרוך מזונות מסוימים ולהימנע ממזונות אחרים, ובמיוחד ממזונות מעובדים.
על המזונות המעובדים נאמר ונכתב לא מעט בשנים האחרונות, ולמרות שאפשר למצוא אותם כמעט בכל בית וצורכים מהם כמויות לא מבוטלות, הם אינם מומלצים ועל אחת כמה וכמה לחולים במחלת הסוכרת וגם לאלה הסובלים מהשמנת יתר ומרמות גבוהות של שומנים בדם.
על הסכנות שבמזון המעובד
מזון מעובד, בניגוד למזונות שמכינים בבית ולא באופן תעשייתי, כולל רכיבים כימיים שונים, לרבות חומרים משמרים וכמובן לא מעט סוכרים ומלחים. הסוכר אמנם חשוב לגופנו ולתפקודן של מערכותיו השונות, אולם צריכה לא מבוקרת שלו עשויה להוביל לסכנת חיים אמיתית וגם לגרום למחלות שונות. אחת מהן היא מחלת הסוכרת. מזונות מעובדים למיניהם יכולים להיות נקניקיות קנויות, המבורגרים, קבב מוכן וגם חטיפים מלוחים למיניהם עתירים בשומן רווי ונתרן.
השומן הרווי, שמעלה את רמות הכולסטרול הרע בדם איננו מומלץ לחולי סוכרת. צריכת שומן בכמויות גדולות איננה טובה גם היא, ולא רק שומן רווי. ומכיוון שמזון מעובד מכיל לא מעט שומן כזה, כדאי להפחית את צריכתו ואף להימנע ממנו לחלוטין אם אפשרי. מזונות מעובדים רבים מכילים גם שומן טראנס, אותו אפשר גם למצוא במרגרינה. בורקסים, עוגיות, ופלים, ג'חנון וגם מלאווח קנוי מכילים לא מעט שומן טראנס שאיננו מומלץ ולכן כדאי להחליף אותם במוצרים בריאים יותר.
מחקרים שונים שבוצעו לאחרונה מראים את הקשר ההדוק שבין צריכה גבוהה של שומן לבין עלייה ברמות הסוכר בדם. במקרים בהם צורכים מזונות עתירים בשומן, עודפי השומן גורמים למערכת העיכול לייצור עודפי אינסולין, שמובילים בסופו של דבר לסוכרת. תפריט דל בשומן מן החי וכזה הכולל כמות מתונה של שומן מן הצומח יכול לשפר באופן משמעותי את ערכי הסוכר בדם ולסייע לחולי סוכרת מסוג 2. תפריט כזה כדאי לנסות במשך שבוע ימים כדי לבדוק את השפעתו. על פי מחקרים אלה, צפוי שיפור ניכר בערכי הסוכר כבר לאחר שבוע של דיאטה דלה בשומן, מה שהופך אותו למומלץ מאד.
איזו תזונה מומלצת לחולי סוכרת
הימנעות ממזונות עתירים בשומנים, סוכרים ומלחים היא הדרך הנכונה להתמודד עם מחלת הסוכרת ולמנוע את החמרתה. לסובלים ממחלה זו, וכדי לשמור על בריאותם ככל שניתן, חשוב להקפיד על תפריט עשיר בירקות, בפירות וגם בדגנים. צריכת מגוון רחב של ירקות ופירות מספקת לגוף וויטמינים, מינרלים וגם סיבים תזונתיים החשובים לו, מה שעוזר למנוע מחלות נוספות, שחולי הסוכרות חשופים אליהן לא מעט, כמו מחלות לב למיניהן. כדאי לאכול פירות כפי שהם, בצורתם הטבעית, ולהימנע ממיצי פירות טבעיים, המכילים לא מעט סוכר וחסרים בוויטמינים ומינרלים, שהולכים לאיבוד בזמן סחיטת המיץ.
חשוב לדעת
שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה וגם פעילות גופנית מתונה, יכולה לעזור לסובלים ממחלת הסוכרת, וזאת, כמובן לצד הימנעות ממזונות מעובדים עתירים בשומנים, סוכרים ומלחים. מי שסובל מסוכרת מומלץ לו להיעזר בדיאטנית לבניית תפריט מאוזן, המתבסס על ירקות, פירות ורכיבים נוספים, המספקים לגוף את כל הוויטמינים והמינרלים שלהם הוא זקוק. במקום לאכול 3 ארוחות מלאות בכל יום, כדאי לאכול 6-7 ארוחות קטנות במשך היום, דבר המסייע על שמירת רמות הסוכר בדם ומאפשר לגוף התנהלות טובה יותר. יש לקחת בחשבון כמובן גם את סוג הפעילות שבה עוסקים, ובהתאם לשלב בתפריט את כמות הקלוריות הנדרשות.