שכיחות מחלת הסוכרת נמצאת בעלייה מתמדת בשנים האחרונות בכל רחבי העולם, ואף נחשבת למגיפה. במהלך שנים אלו מדד ה BMI הוכפל, כמו גם מדדי השמנת היתר בקרב מבוגרים ובקרב ילדים.
השפעת השמנת היתר על אריכות החיים ידועה, כך שיותר מ -2.5 מיליון מקרי מוות מדי שנה מיוחסים להשמנה. כמו כן, קיים קשר ישיר בין עליה במדדי BMI וסיכון יחסי למות בטרם עת. נתוני המחקרים מראים כי עבור כל קילו בקרב אנשים בגילאי 30 -42 הוגבר הסיכון לתמותה ב- 1% בתוך 26 שנים.
שיטת ההתמודדות המוצעת – ניתוח בריאטרי
בכדי להתמודד עם מחלת הסוכרת ועם השמנת היתר הנלווית, נחקרת השפעתו של הניתוח הבריאטרי על השליטה והאיזון במחלת הסוכרת. המחקרים הראו כי שמירה על רמות אינסולין קבועות מתפתחת תוך ימים ספורים לאחר הניתוח, עוד לפני הירידה המשמעותית במשקל.
עובדה זו מרמזת כי תהליך הרזיה לבדו אינו מספק הסבר לשיפור זה. המסקנה היא שקיימים מנגנונים אפשריים נוספים אשר תורמים לתופעה זו כמו ספיגה חלקית של חומרים מזינים, שינוי אנטומי של מערכת העיכול אשר משפיעה, בעקיפין על איזון הגלוקוז.
אוכלוסיית היעד לניתוח: מבוגרים עם שמנת יתר וסוכרת מסוג 2
הניתוח יומלץ באופן מיוחד במקרים בהם הסוכרת אינה מצליחה להתאזן למרות ועל אף נטילת תרופות. מחקרים מסוימים הראו כי יש לניתוח השפעה מיטיבה על שליטה על הגלוקוז בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2 ו BMI גבוה, אולם אין די ראיות להשפעה מיטיבה לאנשים עם BMI נמוך מ -35.
היות וניתוח בריאטרי אינו נחשב כתרופה, מומלץ כי אנשים שעברו את הניתוח ימשיכו במעקב או בטיפול המומלץ לחולי סוכרת, גם אם רמות הגלוקוז שלהם מנורמלות. גם חולים עם רמות תקינות של גלוקוז לאחר ניתוח בריאטרי, נמצאים בסיכון לחזרה של היפרגליקמיה.
שיפור במדדי הסוכרת בקרב תשעים אחוזים מהמטופלים
השיפור מתבטא בהורדת רמת הסוכר בדם, הפחתת מינון וסוגי התרופות הנדרשות, שיפור בעיות בריאותיות נלוות למחלת הסוכרת. בקרב 78% מהחולים אשר עוברים ניתוח בריאטרי, הסוכרת תיכנס להפוגה אשר תתבטא בהפחתת רמות הסוכר בדם לרמות סטנדרטיות וביטול הצורך בתרופות. מעבר לכך, המטופלים יחוו שיפור בבריאות הכללית.
אך קיימים אף סיכונים
הסיכון המשמעותי ביותר לטווח הארוך הוא התקיימות הסוכרת לטווח הארוך, וסיכונים נוספים העלולים להתרחש והנובעים בדרך כלל כתוצאה ממשך וחומרת המחלה, ובעיות בריאותיות נלוות הקשורות להשמנה, לסוכרת ולסיבוכיה.
מגוון סוגי ניתוחים בריאטריים
הסוג הנפוץ ביותר הוא ניתוח מעקף קיבה
ניתוח זה משנה את נתיב מערכת העיכול כך שהמזון עוקף את החלק העליון של המעי הדק. תוצאות הניתוח יהיו הפסד משקל משמעותי ושיפור תסמיני המחלה.
שיפור במחלת הסוכרת לאחר ניתוח מעקף קיבה מתרחש באופן מהיר לאחר הניתוח ולפני ירידה משמעותית במשקל. המנגנונים המשפיעים על שיפור הסוכרת לאחר הניתוח מוסברים חלקית בשינויי הורמונים המיוצרים על ידי המעי .
ניתוח שרוול (כריתת קיבה אנכית)
זהו הליך המתבצע להסרת חלק גדול של הקיבה, המוביל לירידה במשקל. הקיבה נותרת צרה ומספקת מאגר קטן בהרבה לאוכל. ניתוח שרוול משפיע אף הוא על חילוף החומרים כולל גלוקוז ולכן גורם לשינויים הורמונליים במעיים.
שיעורי הרמיסיה במחלת הסוכרת לאחר ניתוח שרוול מאוד גבוהים ומגיעים ללמעלה משישים אחוזים. קיימים ניתוחים נוספים ונדירים יותר כגון ניתוח הצרת קיבה – אשר השפעתם על מחלת הסוכרת עוד נבדקת ונחקרת.