שלא בדומה למספר מחלות אחרות, סוכרת אינה עוברת בתורשה בתבנית פשוטה. אך חלק מהאנשים נולדים עם נטייה מוגברת יותר לפתח סוכרת, בהשוואה לאחרים.
סוכרת מסוג 1 ו-2 מתרחשת כתוצאה מגורמים שונים, אך שני גורמים אחראים להתפתחות שתי הצורות של המחלה. נטייה גנטית למחלה, ומישהו בסביבה עם המחלה.
גנים לבדם אינם מספיקים להתפתחות סוכרת. הוכחה אחת לעובדה זו היא תאומים זהים, בעלי גנים זהים. יחד עם זאת, כשלתאום אחד יש סוכרת סוג 1, השני מקבל את המחלה, במקרים רבים, רק במחצית הפעמים. כשלתאום אחד יש סוכרת מסוג 2, הסיכון של התאום השני לסבול מהמחלה הוא לכל היותר אחד לשלושה מקרים.
סוכרת מסוג 1
רוב המקרים של מחלה זו מתרחשים כתוצאה מגנטיקה של גורמי הסיכון, המגיעה משני ההורים. מומחי סוכרת מאמינים כי גורמים אלו חייבים להיות נפוצים יותר בקרב בנים, שכן המקרים הגבוהים ביותר של סוכרת מסוג 1 מתרחשת אצל בנים. היות ורוב האנשים הנמצאים בסיכון אינם סובלים מסוכרת, חוקרים ביקשו לגלות את הגורם הסביבתי.
גורם אחד עשוי להיות קשור למזג אוויר קר. סוכרת מסוג 1 מתפתחת במקרים רבים יותר בחורף מאשר בקיץ, ונפוצה יותר במקומות עם אקלים קר. גורם נוסף עשוי להיות וירוסים, המשפיעים על אנשים עם סוכרת מסוג 1, יותר מאחרים.
תזונה בילדות – משפיעה על סוכרת מסוג 1, הנפוצה פחות בקרב אנשים שינקו כתינוקות, ובקרב אנשים שאכלו מזון מוצק בגילאים מאוחרים יותר.
התפתחות מאוחרת של סוכרת מסוג 1 – בניסויים שנערכו בקרב קרובי משפחה של אנשים עם המחלה, החוקרים מצאו שרוב האנשים שקיבלו סוכרת מאוחר יותר בחיים, נמצאו עם נוגדנים מסוימים בדם, שהיו נוכחים שנים קודם לכן.
סוכרת מסוג 2
מחלה זו קשורה חזק יותר להיסטוריה משפחתית מאשר סוכרת מסוג 1, למרות שגם היא תלויה בגורמים סביבתיים. מחקרים של תאומים הראו שגנטיקה משמעותית ביותר להתפתחות המחלה. גם סגנון חיים משפיע על התפתחות מחלה זו, והשמנה נוטה לעבור במשפחות, החולקות הרגלי אכילה והתעמלות זהים.
אם לאדם יש היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 2, הוא עלול להתקשות להבין אם הסוכרת שלו נובעת מגורמי חיים או רגישות גנטית. קרוב לוודאי שהמחלה נובעת כתוצאה משני המצבים. יחד עם זאת, אין צורך להיכנס ללחץ. מחקרים מראים כי ניתן לעכב או למנוע סוכרת מסוג 2 באמצעות פעילות גופנית ושיטות להפחתת משקל.
סוכרת מסוג 1 – הסיכון לילדים
סיכויי העברת מחלה זו לילדים הם אחד ל-17. אם אישה עם סוכרת מסוג 1 ילדה תינוק לפני גיל 25, הסיכון להעברת המחלה לילד הוא אחד מתוך 25. אם הילד נולד לאחר גיל 25, הסיכון הוא אחד מתוך מאה. הסיכון מוכפל אם אישה פיתחה את הסוכרת לפני גיל 11. אם גם היא וגם בן זוגה סובלים מסוכרת מסוג 1, הסיכון הוא בין אחד מתוך עשרה מקרים.
קיים מספר חריג של מספרים אלו. אחד מתוך שבעה אנשים עם סוכרת מסוג 1, סובל ממצב שנקרא סוג 2, תסמונת אוטואימונית. בנוסף לסוכרת, אנשים אלו סובלים אף ממחלת בלוטת התריס ומערכת בלוטת יותרת הכליה. לחלקם יש גם הפרעות אחרות במערכת החיסונית. אם אתם סובלים מתסמונת זו, הסיכון של ילדכם לקבל את התסמונת, כולל סוכרת מסוג 1, הוא אחד מתוך שניים.
בדיקת אחים עם סוכרת מסוג 1 – בדיקה זו מודדת נוגדנים לאינסולין, לתאי איון בלבלב, או לאנזים הנקרא דקרוקסילאז חומצה גלוטמית. רמות גבוהות עשויות להצביע על כך שלילד יש סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 1.
אולי יעניין אותך גם:
האם חולי סוכרת בסיכון מוגבר להתפתחות סיבוכים מנגיף הקורונה? חוקרים בדקו