מאחר ומחלת הסוכרת באה לידי ביטוי בראש ובראשונה ברמות גבוהות של גלוקוז בדם ומאחר והדם מזין כמעט את כל מערכות הגוף, הרי שההשפעה של מחלת הסוכרת לאורך הזמן באה לידי ביטוי במגוון רחב של מערכות פיזיולוגיות, החל ממערכת העצבים וכלה במערכת השתן.
רבים בקרב הציבור הרחב ובאוכלוסיית הסוכרתיים מודעים לנזקי המחלה המתרחשים בכליות, בעיניים או בכפות הרגליים, אך רבים לא מודעים לכך, שהמחלה עלולה לגרום גם לנזקים ואפילו לנזקים חמורים בחניכיים. באופן כללי, הסוכרת פוגעת בשלושה אברי מטרה בחלל הפה: בשיניים, בחניכיים וברקמות הריריות הממוקמות בחלל הפה, כלומר בלחיים, ברצפת הפה, בלשון, בשפתיים ובחך.
מה היא בדיוק מחלת חניכיים?
מחלת חניכיים או דלקת חניכיים היא מחלה שנגרמת כתוצאה מזיהום חיידקי. מדובר על מחלה נפוצה ביותר, שהשכיחות שלה מגיעה לתשעים אחוז באוכלוסיות מסוימות בדגש על האוכלוסייה המבוגרת. החיידקים החיים בחלל הפה, שאחראים להתפתחות הדלקת בחניכיים נוטים להצטבר ללא הפסקה סביב השיניים בשכבה שקופה או לבנבנה בעלת מרקם דביק. שכבה זו נקראת פלאק או רובד חיידקי.
כאשר לא טורחים להסיר את הפלאק באופן שוטף, הוא עובר תהליך של הסתיידות והופך לאבנית השן. במצב הבריא והתקין, השן מוקפת בעצם התומכת בה ושומרת על יציבותה, אך ככל שמחלת החניכיים מתקדמת, כך היציבות של השן מתערערת וללא טיפול מתאים החניכיים נסוגים עד כדי נשירת השיניים.
חשוב מאוד להבין, כי נשירת השיניים אינה גזרה משמיים וכי לא מדובר על תהליך טבעי שמהווה חלק מתהליך ההזדקנות. מדובר על תוצאה של מחלת חניכיים שניתן לטפל בה ולעצור אותה בשלבים המוקדמים שלה.
מה הקשר בין מחלת הסוכרת לבעיות חניכיים?
מחלת הסוכרת גורמת להאצה של התהליך הדלקתי, כשלמעשה הסיכוי של אדם הסובל ממחלת הסוכרת לחלות במחלת חניכיים גבוה פי 3 מהסיכוי של אדם באותו הגיל שאינו סובל מסוכרת לחלות במחלת חניכיים. מחלת החניכיים בסוכרתיים מופיעה במקרים רבים בשלב מוקדם מאוד של מחלת הסוכרת אם כי היא נחשבת כסיבוך של הסוכרת.
לאחרונה, התגלה כי ישנו קשר ישיר בין רמת האיזון של הסוכר בדם לבין מידת החומרה של מחלת החניכיים בסוכרתיים, כשלמעשה ככל שהאיזון גרוע יותר, כך דרגת החומרה של מחלת החניכיים גבוהה יותר. באופן כללי, מחלות חניכיים מופיעות בגיל מוקדם יותר בקרב סוכרתיים ונוטות להתפתח בקצב מהיר יותר בקרב סוכרתיים בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה.
יש לציין כי במחקרים רבים נמצא כי אנשים שסבלו מאיזון לקוי של מחלת הסוכרת, נהנו משיפור באיזון הסוכרת לאחר טיפולי חניכיים שהביאו לשיפור בבריאות החניכיים. עם זאת, חולי סוכרת מאוזנים, לא נהנו משיפור במצבם אחרי טיפולי חניכיים ואף פיתחו בעיות עור.
מה הם המנגנונים הביולוגיים שגורמים להחמרת המחלה בקרב סוכרתיים?
- העלייה של ריכוז הגלוקוז בדם מובילה לעלייה ברמת הגלוקוז בנוזל המופרש מכיס החניכיים במצבי דלקת. בסביבה עשירה בגלוקוז התאים שאחראיים על ריפוי החניכיים ועל תחזוקת החניכיים, הנקראים פיברובלסטים, מתקשים לנוע בקלות ובמהירות ולפיכך התגובה לנוכחות החיידקים מתעכבת מאוד.
- הפגיעה בכלי הדם הקטנים בגוף הבאה לידי ביטוי בין היתר בכלי הדם המזינים את הרשתית ובכלי הדם בכליות, מתרחשת גם בכלי הדם בחניכיים. כתוצאה מכך, ישנו קושי בתחזוקה התקינה של החניכיים ובשמירה על הבריאות של החניכיים.
- מעבר לכל זה, מתרחשת פגיעה במערכת החיסון של הסוכרתיים שאמורה להגיב לנוכחות החיידקית ולפיכך החיידקים נוטים להתרבות במהירות רבה יותר באין מפריע.
חשיבות המעקב בקרב חולי סוכרת
לאור כל האמור לעיל, ישנה חשיבות עליונה לגשת לבדיקה רפואית אצל רופא שיניים אחת לשנה לכל הפחות. מחלות חניכיים ודלקות חניכיים נותרות שקטות מבחינה קלינית עד לשלבים המאוחרים ולפיכך לא ניתן לדעת כי הן מתפתחות עד לשלב מאוחר מדי. אי לכך, כל אדם שאובחן כחולה סוכרת יפיק תועלת רבה מפנייה לרופא שיניים סמוך ככל האפשר לאבחון מחלתו.