אחת הבעיות עם אנשים אשר סובלים ממחלת הסוכרת או לחלופין מתמודדים עם תנגודת אינסולין ורמות גבוהות של סוכר בדם היא שפתרונות תזונתיים רבים שמטרתם לעודד ירידה במשקל, ירידה באחוזי השומן ואיזון של רמות הסוכרים משאירים את אותם אנשים רעבים.
הרי אין זה חדש שתזונה עתירה בסוכרים ושומנים, משקאות ממותקים, ממתקים וחטיפים עתירים בנתרן, מטוגנים למיניהם ושלל מאפים וקינוחים אינם מומלצים לאנשים הסובלים מרמות גבוהות של סוכר, בטח לא עבור חולי סוכרת. רוב המדריכים בנושא מציגים את המזונות שכן כדאי לצרוך. הפעם בחרנו להיות קצת יותר ספציפיים, להביא בפניכם את המזונות מהם יש להימנע או לא לצרוך בכלל לצד מספר טיפים שיסייעו לכם לשמור על רמות סוכר מאוזנות.
חשוב לזכור! סוכרת הינה מחלה כרונית אשר מתקדמת לאט לאט עם הזמן. עם הזמן הלבלב נחלש מה שגורם בעצם לתנגודת האינסולין לעלות ואז הקושי לאזן את רמות הסוכר עולה ולכן חשוב למצוא את האיזון כמה שיותר בהתחלה.
מאילו מזונות יש להימנע?
- פחמימות – הכוונה כאן היא לפחמימות בעלות אינדקס גליקימי גבוה כמו פסטה לבנה, אורז לבן, קמח לבן וכדומה. במקומן יש לצרוך פחמימות מורכבות כמו גריסי פנינה, שיבולת שועל, אופנה וכדומה
- פירות – כמובן שמטופלים הנמצאים במעקב לא צריכים להוציא את הפירות לחלוטין מהתפריט. אבל, חשוב לזכור, פירות הם פחמימות ולכן הם עשירים בסוכרים. יש להקפיד לצרוך פירות במידה וכאלה שאינם מכילים כמויות גבוהות של סוכר. עדיף להחליף את הענבים, האבטיח והמלון באגס, תפוח ובננה.
מהם המזונות והמשקאות הגרועים ביותר?
- אלכוהול – מחקרים מראים כי אלכוהול המכיל כמות גבוהה של פחמימות איננו מומלץ עבור אנשים הסובלים מהפרעות בלבלב ואנשים עם רמות סוכר גבוהות.
- מזונות מתועשים או מעובדים, מזונות עתירים בשומן טראנס – אלו מכילים כמויות גבוהות של שומן רווי, עמילנים וסוכרים. דוגמאות: חטיפים מלוחים ומתוקים (במבה, ביסלי, צ’יפס למינהם), בצקים קנויים, בורקסים, בלילות להכנה ביתית, דגני בוקר עתירים בסוכר, עוגיות מסוגים שונים ובכלל כל מה שארוז ועובר תהליך ייצור ועיבוד חייב לעבור את העיניים שלכם ועליכם ללמוד לקרוא את הרכיבים בתווית שמאחור. כל המטוגנים גם הם מחוץ לתפריט.
- שתייה מתוקה – עתירה בסוכר, צבעי מאכל ולכן יש להוציא אותה מהתפריט לגמרי. זה נכון גם לגבי משקאות דיאט מותססים שכן הם מכילים ממתיקים מלאכותיים שאינם הוכחו כתורמים לתהליך ירידת הסוכר בדם, להיפך אותם משקאות מעודדים ״שובע פקטיבי״ ולכן אינם מומלצים בכלל.
טיפים שיסייעו לכם לשלוט על התזונה
הדבר החשוב ביותר להבין בכל מה שקשור לסוכרת הן מסוג 1 והן סוכרת מסוג 2 הוא האילוצים שתחתם הלבלב שלנו פועל. הבנה זו תסייע לנו לשנות את הרגלי האכילה שלנו וכך למעשה תתרום לתהליך איזון רמות הסוכר בדם.
99% משטחו של הלבלב מיועדים לייצור חומרים המופרשים למערכת העיכול ומקלים בתהליך עיכול המזון. רק ב- 1% מייצר הלבלב הורמונים שבעצם מופרשים לתוך מחזור הדם. בעידן שלנו, עידן שבו רוב האנשים צורכים את החלבון שלהם ממקורות מהחי כמו דגים, בשר, ביצים, מוצרי חלב וכדומה נוצר מצב של עומס על הלבלב בתהליך ייצור האנזימים, אותם 99%. האחוז הנותר מתקשה לקיים את עבודותו וזה בא על חשבון תהליך ייצור האינסולין. לכן, אם אתם סובלים מרמות גבוהות של סוכר בדם או ממחלת הסוכרת נסו:
- להפחית ככל הניתן את צריכת החלבון מהחי ובמקומה שלבו בתפריט שלכם קטניות ודגנים כמו עדשים, שעועית, קינואה, כוסמת
- הפחיתו את צריכת המזונות העמילניים אשר מכבידים גם הם על הלבלב שלכם
- שלבו בתפריט שלכם כמה שיותר ירקות טריים ומבושלים בכל ארוחה
ראו גם:
2 מתכונים מנצחים לסוכרתיים: פיצה משובחת ולחמניות שקדים – ללא תוספת סוכר