בין אם הציפורניים קצרות או ארוכות, עבות או דקות, הן חושפות גורמים נסתרים רבים לגבי הבריאות. שינויי מרקם, עובי או גוון מסמנים על מחלת הסוכרת טרם הופעת התסמינים האחרים.
במחלה כרונית זו, חשוב ביותר לתת את הדעת על בריאות הציפורניים, שכן שינויים בצבע הציפורניים עשויים להתריע על בעיה בריאותית חמורה יותר.
אם הציפורניים הפכו לצהובות, שלא כתוצאה מהסרת לק או פגיעה, מדובר בסיבוך סוכרת המעיד על נוכחות זיהום הנגרם עקב פטרת ציפורניים. במקרים נדירים, שינוי הגוון עשוי לנבוע ממצב הנקרא תסמונת הציפורן הצהובה. אנשים עם הפרעה זו סובלים אף מלימפדמה, או נפיחות בנוזל הריאות.
הגורמים לציפורניים צהובות בסוכרת
אחד התסמינים במחלה זו הוא ציפורניים צהובות. במקרים רבים, תסמין זה קשור להתפלגות הסוכר והשפעתו על החלבון, הנקרא קולגן, בציפורניים. זהו סוג של תסמין שאינו מזיק ואינו כרוך בטיפול.
אך במקרים מסוימים, הגוון הצהוב עשוי להוות תסמין של זיהום הציפורן. אנשים עם סוכרת פגיעים יותר לזיהום פטרייתי בהשוואה לאנשים ללא סוכרת. זיהום זה משפיע על ציפורני הרגליים, וגורם להן להיות צהובות וחלשות.
סיבוכי סוכרת המובילים להצהבת הציפורניים
גורמים אפשריים אחרים לסיבוכי סוכרת המתבטאים בציפורניים צהובות כוללים:
- פגיעה בדרכי הנשימה או דלקת ריאות.
- מחלת כבד הגורמת להצהבת העור.
- תרופות מסוימות כגון קרוטן.
- פסוריאזיס, מצב הגורם להיווצרות נגעים וקשקשים על העור.
- בעיה בבלוטת התריס.
סיכוני ציפורניים צהובות
העיבוי המגיע יחד עם מצב זה גורם לכאבים ומקשה על ההליכה. ציפורניים עבות הן גם חדות מהרגיל ועשויות לחדור לתוך העור.
כשמתרחשים חתכים ברגל, נזק עצבי של סוכרת עלול להקשות להבחין בפציעה. וחיידקים עשויים לחדור לפצע הפתוח ולגרום לזיהום. אם אינך מרגיש את הפגיעה ואינך מטפל בזיהום, הרגל נמצאת בסיכון משמעותי לקטיעה.
טיפול בציפורניים צהובות בסוכרת
הרופא מטפל בזיהום פטרייתי זה עם קרם או לכה רפואית לציפורניים אותם יש למרוח על הציפורניים הפגועות. הטיפול עשוי להימשך שנה עד שהזיהום מתנקה בשיטות אלו, היות והציפורניים צומחות בקצב איטי ביותר. אפשרות נוספת לטיפול היא נטילת תרופה נגד פטריות. הרופא קובע את התרופות הבטוחות לסוכרת, והן עשויות להיות כרוכות בתופעות לוואי אך מתונות בדרך כלל, כגון כאבי ראש, פריחה או גודש באף.
שילוב תרופות הסוכרת עם תרופות הפטרת, לצד התרופות המקומיות למריחה על הרגל, עשויים להגביר את סיכויי ריפוי הציפורניים והטיפול נמשך מספר ימים עד שהזיהום נעצר ואינו שב.
טיפולים חדשים לזיהומי ציפורניים
טיפולים אלו כוללים טיפולי לייזר וטיפול פוטודינמי, במהלכו המטופל מקבל תרופה שגורמת לציפורניים להיות רגישות יותר להשפעות האור. בשלב הבא, הרופא מקרין אור מיוחד על הציפורניים על מנת להיפטר מהזיהום.
כמוצא אחרון, הרופא עשוי להסיר את הציפורן המושפעת. גישה זו מבוצעת רק במקרה של זיהום חמור, או שהזיהום אינו נעלם עם טיפולים אחרים.
טיפול מעקב לבריאות הרגליים בסוכרת
ברגל סוכרתית, טיפולי כף רגל חשובים אפילו יותר מהרגיל. נזק עצבי עשוי לגרום לתחושת פציעות או בעיות אחרות עם הרגליים או הבהונות. יש לבדוק את הרגליים בתדירות גבוהה לאיתור חתכים, פצעים, ובעיות ציפורניים, כך שניתן לאתר אותם לפני שהם מזדהמים.
אם חולה סוכרת מתקשה לראות את רגליו בשל מחלת עיניים סוכרתית, או שהוא סובל ממשקל יתר ואינו יכול להגיע לרגליים, בן או בת הזוג או בן משפחה אחר יכול לבדוק אותן עבורו. אם מבחינים בציפורניים צהובות או כל שינוי אחר במהלך בדיקת הרגל, יש להתייעץ עם הרופא.
שיטות התמודדות טובות המונעות סיבוכי סוכרת כגון זיהומי ציפורניים כוללים תזונה בריאה, פעילות גופנית, בדיקה קבועה של סוכרים בדם, ונטילת כל התרופות שנקבעו.