למחלת הסוכרת עלולים להית סיבוכים רבים, אשר יבואו לידי ביטוי בזיהומים שונים. אצל נשים סוכרתיות קיימת נטייה להתפתחות פטריית הקנדידה (פטריית שמר), במיוחד באזורים הנשיים והקפלים, כמו אזורי המפשעה, הירכיים ומתחת לשדיים.
הקנדידה (Candida) הינה פטריה עגולה, עמידה אשר מסוגלת לחיות בריריות האדם, על גבי העור ובסביבתו החיצונית. פעמים רבות, האדם יכול להיות נשא של פטריית הקנדידה, וללקות בתסמינים האופייניים, כאשר התנאים מאפשרים זאת. באופן נורמלי פטרייה זו נמצאת בפלורה הטבעית. היא מפתחת, אם כך, תסמינים רק כאשר מתרחש חוסר איזון בפלורה זו.
בדרך כלל התנאים יאפשרו זאת, כאשר מערכת החיסון תהיה ירודה. התסמינים אשר עלולים להיגרם מזיהום זה הינם גרד, כאבים, צריבה בעת מתן שתן, דלקות ואף עקרות. האבחון אשר נעשה כולל תרביות שתן, בדיקות אירודולוגיות (אבחון בקשתית העין), ולפעמים אף בדיקות מיקרוביולוגיות של הצואה. הטיפולים בפטרייה זו יתבססו על הרפואה המשלימה, הלא קונבנציונלית, ויכללו שינויים תזונתיים ומתן פרוביוטיקה ותוספים שונים. מידע נוסף ואפשרויות טיפול באתר candidafree – קנדידה
הגורמים לזיהום קנדידה אצל חולי סוכרת
חולי סוכרת, או בעלי עודף משקל, יסבלו פעמים רבות מקנדידה חיצונית, עקב פגיעה באספקת הדם לעור וצורך בתגובה חיסונית. זיהום זה יתבטא בפריחה, גרד וארוזיות עוריות. המקומות המועדים לזיהומים, עקב תנאים אופטימליים להתפתחות, הינם אזורי המפשעה אצל נשים ואזורי קיפול אחרים כמו הירכיים, מתחת לשדיים ועוד.
ההידבקות בזיהום זה תתרחש הודות למערכת חיסון ירודה, אשר תהיה רגישה יותר לזיהומים ממגע (הידבקות מחולה אחר), מזון מודבק ואוויר מזוהם. מעבר לכך, חולי סוכרת שמנים, הנמצאים לאחר טיפול אנטיביוטי ואינם מאוזנים מבחינת מינוני הסוכר בדמם, עשויים להיות בעלי גורמי סיכון רבים נוספים להתפתחות הקנדידה.
קנדידה עלולה להתפתח גם בעקבות מחלות חניכיים, אשר נפוצות בקרב חולי סוכרת, ותתבטא בפטרת הלשון. בדרך כלל האנשים אשר יהיו חשופים לסוג זיהום זה, יהיו חולים מעשנים ובעלי שיניים תותבות. בדרך כלל סוג זה של זיהום, בחניכיים, לא יהיה קשור לאיזון רמות הסוכר, ולא למשך מחלת הסוכרת. הטיפול בקנדידה הינו הכרחי, מכיוון שבהיעדרו עלול החולה לסבול מתסמינים חריפים יותר ואף להופעה כרונית של מיחושים וכאבים שונים.
הטיפול המומלץ נגד קנדידה
הטיפול בזיהום הקנדידה ייעשה, על פי רוב על ידי תזונאית ואיש מקצוע המומחה לכך, בדרך כלל, מתחום הרפואה המשלימה. ישנם מומחים הדוגלים בסוגי דיאטות במספר שלבים. כמו כן, ישנם צמחים שונים אשר ידועים ברפואה המשלימה כמטפלים בפטריית הקנדידה.
למשל, הכורכום אשר הינו צמח ממשפחת הזעפרן, ידוע בתכונותיו הרפואיות. יש צורך להרתיחו במים, או להשתמש באבקה המופקת מהשורש הטחון. מעבר לכך, מבחינת הרפואה הקונבנציונלית, יקבלו חולים אלה טיפול במשחה אנטי פטרייתית או כדורים כדוגמת פלוקנזול. ההמלצה היא להתחיל מטיפול מקומי, ורק כאשר אין שיפור בהופעת התסמינים, יש להמשיך בטיפול סיסטמי מערכתי.
ההמלצות האלטרנטיבות לחולים אלה מתבססות על איסור אכילת מזון תעשייתי (ובעיקרו המבוסס על קמח וסוכר לבן), חטיפים וג'אנק פוד מכל סוג, הימנעות מאנטיביוטיקה או לקיחת פרוביוטיקה במשולב, ניקוי יסודי במים וסבון של פירות וירקות, הימנעות מאכילת שמרים או מזון אשר כולל שמרים, הימנעות מאכילת מזון לא מוכר או מזון אשר לא נשמר בתנאים הולמים (מזון אשר הושאר חוץ למקרר או לא נאפה די צורכו ועוד) וליווי מקצועי בזמן ההדבקה ולאחריה.
מעבר לכך, ישנם חולים אשר בוחרים במגוון הענפים של הרפואה האלטרנטיבית, אשר יכולים לסייע אף הם במצב של זיהום פטרייתי של הקנדידה, כמו למשל שיאצו, רפלקסולוגיה, טווינה, דיקור סיני ועוד.