רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה סוכרתיתסוכרת הינה מחלה שכיחה מאד בקרב תושבי העולם המערבי, ונחשבת למחלה כרונית הניתנת לטיפול ואיזון, גם אם ללא ריפוי.

לסוכרת השלכות רבות המשפיעות על מערכות הגוף השונות, עקב חוסר ייצור אינסולין בצורה מספקת. אחד מהסיבוכים הידועים והשכיחים למחלה זו הוא רטינופתיה סוכרתית, אשר משמעותה היא פגיעה בכלי הדם הקטנים הנמצאים ברשתית העין.

פגיעה שכזו בכלי הדם עלולה לגרום לפגיעה בראייה עד כדי עיוורון. לכן, חשיבות הדיאגנוזה בשלבי הרטינופתיה הראשוניים הינה משמעותית על מנת למנוע סיבוכים בלתי הפיכים, אשר יפגעו באופן משמעותי בחולה.

גורמי סיכון ותסמינים

גורם הסיכון לרטינופתיה סוכרתית היא חוסר איזון של רמות הסוכר בדם. עצם הטיפול ואיזון רמות הסוכר בדם חשובות למערכות רבות בגוף, וככלל זה גם לכלי הדם הקטנים והגדולים הנמצאים ברשתית העין.

לכן ישנה חשיבות גדולה לעצם לקיחת התרופות הכרוניות, בדיקות דם סדירות, תזונה מאוזנת ושמירה על אורח חיים בריא ככל האפשר, בכדי למנוע תופעות לוואי וסיבוכים אשר עלולים להתגלות כבלתי הפיכים ומורידי איכות חיים.

מעבר לאיזון רמות הסוכרת, יש לבדוק את המטופל לקיומם של גורמי סיכון משניים נוספים כמו רמות כולסטרול גבוהות, יתר לחץ דם, בעיות עיניים גנטיות או היסטוריה של ניתוחי קטרקט.

התסמינים הראשונים של רטינופתיה סוכרתית לא ייכללו סימפטומים בולטים, מלבד שטפי דם קטנים אשר ייראו ברשתית. תופעה זו מופיעה עקב היחלשות כלי הדם באזור זה. שלב זה נקרא רטינופתיה לא שגשוגית (NPDR).

בשלב מתקדם יותר של המחלה, הנקרא רטינופתיה שיגשוגית (PDR), כלי דם אלה ייחסמו, ולאחר מכן יצמחו כלי דם חדשים, חלשים יותר, אשר עלולים לגרום לדימומים לעבר חלל העין ולהפריע לראייה עד כדי אובדנה באופן מוחלט.

בשלבים מאוחרים ומתקדמים יותר, יסבול האדם מבצקות, טשטוש ראייה עד כדי אובדנה כליל, ושטפי דם אשר ייראו גם בעין בלתי מזוינת.

אבחון וטיפול ברטינופתיה סוכרתית

אבחון רטינופתיה סוכרתית הינו משמעותי, לעצם התחלת הטיפול ומניעת סיבוכים חמורים כמו איבוד ראייה או אף עיוורון.

האבחון הנפוץ ביותר, אשר חייב להיעשות באופן רוטיני (כפעם בשנה) בקרב חולי סוכרת הינו בדיקת קרקעית העין. בבדיקת אבחון זו מרחיבים את אישוני העין, בכדי לאפשר התבוננות מעמיקה יותר על מצב כלי הדם, באמצעות מיקרוסקופ.

הבדיקה נעשית אצל רופא עיניים, אשר בדרך כלל מתמחה בבעיות סוכרת וסיבוכיה. יש לקחת בחשבון כי בדיקה המלווה בהרחבת אישונים, נמשכת כחצי שעה, מפריעה לזמן קצר בנהיגה ומחייבת ליווי לבדיקה עצמה. במקרים בהם ישנו צורך בבירור נוסף, יוכל המטופל לעבור בדיקה הדגמתית של כלי הדם (אנגיוגרפיה).

רטינופתיה סוכרתית הינה סיבוך כרוני, אשר עלול להתפתח במשך מספר שנים. כיום, רטינופתיה סוכרתית הינה הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראייה בקרב חולי סוכרת בני 20-65. מרגע ראשית התפתחותה, היא ניתנת לטיפול סימפטומטי בלבד, ולכן יש לפעול באופן שיטתי בכדי למנוע את התפתחותה עוד מראשיתה.

הטיפול הראשוני אשר יינתן לחולה, כאשר מתגלית אצלו רטינופתיה סוכרתית, הוא טיפול מאזן לרמות הסוכר. יש לבדוק תחילה את היענות המטופל לטיפולים בעבר, אשר ניתנו כנגד מחלת הסוכרת ההתחלתית. כמו כן, יש לטפל בגורמי הסיכון הנוספים הקיימים, סביר להניח, אצל אותו מטופל, כמו משל איזון יתר לחץ דם, שמירה על רמות מאוזנות של כולסטרול ועוד.

הטיפול ברטינופתיה נעשה רק בשלביה המאוחרים והמתקדמים יותר, כנגד ההפרעות הספציפיות כמו למשל הורדת הבצקת. בשלביה המוקדמים היא מחייבת מעקב בלבד, מכיוון שאין בנמצא טיפולים אשר יכולים למנוע או לעצור אותה לאחר התחלת התפתחותה.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן