חולי סוכרת סובלים ממצב לא טבעי, בו רמת הסוכר בדם גבוהה באופן קיצוני מהנורמה. רמת הסוכר הגבוהה, הנקראת גם היפרגליקמיה, גורמת בטווח הארוך לסיבוכים רבים כמו פגיעה בעין, פגיעה בקצוות העצבים (הגורמת לרגל סוכרתית), כשל כלייתי וכמו כן מעלה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. איזון הסוכר הוא דבר חשוב מאוד על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים ולשמור על בריאות תקינה.
בנוסף, מעקב אחר רמת הסוכר יכול לעזור לדעת האם הטיפול שניתן מספק, והאם יש צורך להגביר אותו. חולי סוכרת רבים מטופלים על ידי תרופות שתפקידן להוריד את רמת הסוכר, ומעקב תדיר אחר רמת הסוכר חשוב מאוד על מנת להבין האם הטיפול יעיל או שיש צורך להעלות את מינון התרופות או להשתמש בתרופות אחרות.
כמו כן, בדיקת הסוכר חשובה לכל אדם מבוגר ולא רק לחולי סוכרת, וזאת על מנת לאפשר אבחון מוקדם של סוכרת והתחלת טיפול בזמן. אבחון סוכרת בשלבים התחלתיים של המחלה חשוב ביותר. במידה ומאבחנים את הנטייה לסוכרת בשלב מוקדם מאוד, ניתן לטפל בה על ידי שינוי אורח חיים בלבד ואפשר בהחלט לדחות בכמה שנים את תחילת הטיפול התרופתי במחלה.
שיטות לבדיקת רמת הסוכר
קיימות דרכים רבות למדידת הסוכר. הבדיקה השוטפת לרמת הסוכר היא בדיקת דם בצום, ולעומת זאת הבדיקה האבחנתית היא העמסת סוכר. כמו כן, ניתן לעקוב אחר רמת הסוכר בדם על ידי בדיקת המוגלובין A1C, שעוזרת להעריך את המצב בתקופה האחרונה.
רמת סוכר בדם בצום
הדרך הנפוצה ביותר למדידת רמת הסוכר היא בדיקת רמת סוכר בצום. באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן למדוד את רמת הסוכר ולבדוק האם היא תקינה. המדידה נעשית בצום, על מנת שרמת הסוכר בדם לא תהיה מושפעת מהארוחה האחרונה, וכמו כן בבדיקה זו בודקים "על הדרך" גם את רמת השומנים בדם.
רמת הסוכר התקינה היא על 100 מ"ג לדציליטר, כאשר רמה הגבוהה מ-126 מ"ג לדציליטר מוגדרת כבר כסוכרת. טווח הביניים, שנע בין 100 ל-126 מ"ג לדציליטר מוגדר כמצב גבולי (נקרא גם Impaired Glucose Tolarence), ומעיד על כך שרמת הסוכר לא טובה והמצב עלול להתדרדר לסוכרת תוך כמה שנים.
בדיקת העמסת סוכר – OGTT
אחת הבדיקות הטובות והאמינות ביותר למדידת רמת הסוכר ולאבחנת סוכרת היא בדיקת העמסת סוכר (הנקראת גם OGTT – Oral Glucose Tolerance Test). בבדיקה זו הנבדק מקבל סוכר בשתייה ובודקים מה מצב הסוכר בדם לאחר שעתיים.
לאחר העמסת הסוכר, רמת הסוכר בדם אמורה לעלות, ובאופן תקין היא גם אמורה לרדת חזרה לערכים נורמליים תוך שעתיים מרגע ההעמסה. לעומת זאת, אצל חולי סוכרת, רמת הסוכר בדם נשארת גבוהה גם שעתיים אחרי העמסת הסוכר, והסיבה לכך היא הפרשת האינסולין הלקויה.
ערכים תקינים של בדיקת העמסת סוכר הם רמת גלוקוז של עד 140 מ"ג לדציליטר לאחר שעתיים, וכאשר רמת הגלוקוז היא מעל 200 מ"ג לדציליטר ניתן כבר לאבחן סוכרת. המצב הגבולי נע בין 140-200 מ"ג לדציליטר, ומוגדר גם כן כסוכרת גבולית. מדובר בבדיקה ארוכה ולא נוחה, שמשמשת לאבחנה בלבד ולא למעקב שוטף אחר מצב המחלה.
בדיקת המוגלובין A1C
אחת הבדיקות החשובות ביותר למעקב אחר חולי סוכרת היא בדיקת רמת המוגלובין מסוכרר A1C – בדיקה שמראה את רמת הסוכר המצטברת לאורך 3 החודשים האחרונים. באמצעות בדיקה זו ניתן להעריך את מצב הסוכר ב-3 החודשים האחרונים, ועל פי זה לבקר את השפעת התרופות ולהחליט על דרכים טיפוליות חלופיות.
מדובר בבדיקה שהפכה לנפוצה מאוד בשנים האחרונות, המהווה סטנדרט לגבי הערכת הצלחת הטיפול בסוכרת, ונותנת מידע רב לגבי מצב המחלה. בדיקת A1C נעשית על ידי בדיקת דם רגילה, וכאמור מספקת מידע על מצב הסוכר בתקופה האחרונה ולכן טובה מאוד למעקב שוטף.
הערכים הנורמליים של הבדיקה הם מתחת ל-6.5, והיעד הטיפולי אצל חולי סוכרת הוא 7. טיפול שמראה ירידה ברמות ה-A1C נחשב ליעיל ומוצלח.