בדיקת העמסת סוכר

בדיקת העמסת סוכר, הנקראת גם בדיקת סבילות לגלוקוז היא בדיקה המתבצעת על מנת להעריך את תגובת הגוף לסוכר. חולי סוכרת סובלים מכך שהגוף שלהם לא מתמודד כראוי עם הסוכר, ולכן משק הסוכר בגופם אינו מאוזן. ולכן, משתמשים בבדיקות שונות כמו בדיקת סוכר בצום או בדיקת העמסת סוכר, על מנת לזהות מצבים של סוכרת, ולהעריך מצבים טרום סוכרתיים. מלבד זאת, בדיקה זו מתבצעת גם במקרים של חשד לסוכרת הריונית (בגרסה מעט שונה).

באילו מקרים מבצעים בדיקת העמסת סוכר?

בדיקת העמסת סוכר היא בדיקת סקר טובה מאוד לזיהוי סוכרת סוג 2 או לזיהוי מצבים טרום סוכרתיים. מטרת הבדיקה היא לראות כיצד הגוף מתמודד עם הסוכר לאחר ארוחה, ובעזרתה ניתן כאמור לאבחן סוכרת. כיום, בדיקת העמסת סוכר נחשבת לדרך האמינה והטובה ביותר לאבחן סוכרת, ולכן מבצעים אותה במקרים רבים של חשד לסוכרת הכוללים:

  • תוצאות לא תקינות של בדיקת סוכר בדם בצום – במקרה זה קיים חשד מוגבר לסוכרת, וחשוב לבצע בדיקת העמסת סוכר המספקת תוצאות אמינות יותר.
  • חשד לסוכרת הריונית – קיימים מצבים בהם במהלך ההריון השינויים הפיזיולוגיים המופיעים בגוף גורמים לסוכרת. במצב זה מבצעים בדיקה מעט שונה מהבדיקה לגילוי סוכרת סוג 2.
  • אנשים בסיכון לסוכרת – אנשים שנמצאים באופן כללי בסיכון לסוכרת (כמו כאלה הסובלים מהשמנה או בעלי היסטוריה משפחתית של סוכרת) יכולים לבצע את הבדיקה, בעיקר על מנת "לתפוס" את המחלה עוד בשלב הטרום סוכרתי ולטפל בה בהתאם.

הנחיות לקראת הבדיקה לגילוי סוכרת סוג 2

לקראת הבדיקה, יש לעקוב אחר הנחיות הרופא אשר בדרך כלל כוללות:

  • מספר ימים לפני הבדיקה – לאכול ולשתות כרגיל. בימים אלה יש לקיים את אותו אורח חיים אליו רגילים, מבלי להתחיל דיאטה רצחנית או לבצע פעילות גופנית מעבר למה שרגילים.
  • 8-10 שעות לפני הבדיקה – יש להיות בצום, ולא לאכול או לשתות. בדרך כלל מבצעים את הצום בלילה, ולאחר מכן מגיעים ישירות למרפאה לביצוע הבדיקה.

איך מתבצעת הבדיקה?

בדיקת העמסת סוכר לגילוי סוכרת סוג 2 מתבצעת במספר שלבים:

  • דגימת דם לגילוי רמת סוכר בסיסית – בודקת את רמת הסוכר בדם בצום, ומשמשת כרפרנס לגבי רמות הסוכר לאחר סיום הבדיקה.
  • שתיית מיץ ממותק – בשלב זה מתבצעת העמסת הסוכר, על ידי שתייה של מיץ המכיל כמות סוכר מדודה (בד"כ 75 גרם סוכר).
  • בדיקת רמת הסוכר בדם שוב לאחר שעתיים – שלב זה הוא החשוב ביותר בבדיקה, ובמהלכו בודקים את רמת הסוכר בדם שעתיים לאחר ההעמסה. באמצעות בדיקת הדם, ניתן להעריך איך הגוף מתמודד עם הסוכר, האם הסוכר מתפנה היטב לרקמות או נשאר בזרם הדם (מצב המאפיין סוכרת).

תוצאות הבדיקה

לאחר ביצוע הבדיקה לגילוי סוכרת סוג 2, ניתן לקבל 3 תוצאות אפשריות:

  • תוצאות תקינות – כאשר רמת הגלוקוז בבדיקה השנייה הייתה נמוכה מ – 140 מ"ג לד"ל.
  • מצב טרום סוכרתי – כאשר רמת הגלוקוז בבדיקה השניה היתה בין 140 ל- 199 מ"ג לד"ל. מדובר במצב הנקרא גם סבילות נמוכה לגלוקוז (Impaired glucose tolerance או IGT) אשר ללא טיפול יתקדם לסוכרת.
  • סוכרת – כאשר רמת הגלוקוז בבדיקה השניה היתה מעל 200 מ"ג לד"ל. זוהי הבדיקה האבחנתית ביותר לסוכרת ולכן מהווה אבחנה מלאה למחלה ודורשת תחילת טיפול רפואי.

מכיוון שבדיקת העמסת סוכר היא הבדיקה האמינה ביותר לאבחנת סוכרת, אין להקל ראש בתוצאות הבדיקה, ויש להתחיל טיפול רפואי באופן מיידי במידה ומדובר באבחנה של IGT או של סוכרת.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן