סוכרת הריון – סיבוכים ודרכי טיפול

סוכרת הריון מתגלה, כפי שמרמז שמה, בזמן ההיריון, אצל נשים אשר לא היו ידועות כחולות סוכרתיות. הסוכרת מתבטאת באי סבילות לגלוקוז. שכיחות הסוכרת בזמן ההיריון היא גדולה, ועל פי הנתונים כ-5% מההריונות יתגלו כהריון בסיכון עקב סוכרת.

מכיוון שהגורמים לסוכרת זו מקורם בתהליכים העוברים על הגוף בתקופת ההיריון, סביר להניח כי היא תיעלם בסוף תקופה זו, עם הלידה. עם זאת, ישנם סיכונים וסיבוכים רבים בגינה, ויש לטפל בסוכרת, גם אם היא זמנית.

השיליה, אשר לה תפקיד מרכזי במהלך ההיריון, מפרישה הורמונים רבים אשר הינם נוגדי אינסולין כמו למשל פרוגסטרון, קורטיזול, הורמוני גדילה ועוד. נשים אשר מתגלה אצלן סוכרת הריון, נמצאות כעמידות יותר לאינסולין. בדרך כלל, הסוכרת תתגלה החל מהשליש השני להריון ועד סופו באמצעות בדיקת העמסת סוכר (GCT) בשבוע 24-28.

סיבוכים הקשורים לסוכרת הריון

נשים סוכרתיות נמצאות בהריון בסיכון גבוה. הסכנות והסיבוכים הגדולים יותר יבואו לידי ביטוי בעובר גדול (מעל ארבעה ק"ג), מומי לב מולדים ועד מוות תוך רחמי, ריבוי מי שפיר, צירים ולידה מוקדמים. כמו כן, ממחקרים אמריקאים אשר נעשו בתחום עולה, כי ילדים אשר נולדו לאימהות סוכרתיות נוטים אף הם לסוכרת והשמנה.  גם האם עלולה לסבול מסיבוכי הסוכרת ההריונית. סיבוכים אלה יכללו יתר לחץ דם ורעלת הריון.

מכיוון שהעובר צפוי להיות גדול, הן במשקל והן בגובה, ייטו הרופאים לבצע ניתוחים קיסריים בכדי למנוע סיבוכים נוספים במהלך הלידה כמו קרעים, אי התפתחות של הלידה או היתקעות מוטת הכתפיים של התינוק.

אחוז הסיבוכים בעולם המערבי אשר קורים עקב סוכרת הריון הינם נמוכים, אולם סבירות נמוכה זו לסיבוכים קשורה לאבחון מוקדם של הסוכרת וטיפול מיטבי וקפדני. לרוב, תישלח האישה המאובחנת למרפאת סוכרת, המתמחה בנושא זה, ותזכה למעקב צמוד של רופא מומחה לסוכרת.

גורמי סיכון להתפתחות סוכרת

ישנם מספר גורמי סיכון אשר יכולים להחשיד את הנשים לקבוצת סיכון. גורמים אלה כוללים: משקל גבוה של האם טרם כניסתה להיריון, נטייה וסיפור משפחתי, גיל מבוגר, שומנים גבוהים בדם, נשים בעלי עבר של סוכרת בהריונות קודמים, חוסר פעילות גופנית, עוברים גדולים בלידות קודמות.

לנשים אשר גילו סוכרת הריון יש סיכוי גדול להתפתחות סוכרת, גם לאחר תקופת ההיריון. לפיכך, ההמלצה לנשים אלה הוא לבצע בדיקת העמסת סוכר שנה או שנתיים לאחר הגילוי הראשוני. בנוסף לכך, ישנו סיכון גבוה לפתח סוכרת הריון גם בהריון העוקב, ולכן אבחון סוכרת בהריון השני יהיה מוקדם יותר, ועל האישה ליידע את הגורמים המטפלים בה על ממצא או חשד זה.

טיפול בסוכרת הריון

הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים רבים וקשים, ולכן הנטייה היא לטפל בה בשלב המוקדם ביותר. הטיפול הראשוני יהיה בעזרת תזונה דלת פחמימות ודלת סוכר.

התייעצות עם דיאטנית קלינית תוכל להקל על האישה לתכנן את התפריט האופטימלי הרצוי לה, כך שיענה על דרישות הגוף המיוחדות בתקופת ההיריון מחד, וישמור על איזון הסוכרת מאידך. המלצותיה של דיאטת סוכרת הריון יכללו אכילת ירקות רבים מבושלים, הימנעות ממשקאות מתוקים, ממתוקים או חטיפים אחרים ואכילת פחמימות וקטניות מלאות (עשויות קמח מלא).

בדרך כלל תינתן תוספת אינסולין, במקרים בהם תוצאות בדיקת הסוכר יהיו חריגות וקיצוניות. הזריקות יינתנו מספר פעמים ביום, בזריקות. במקרים נדירים תתחיל האישה בטיפול בכדורים. פעילות גופנית תומלץ, למרות הרגשת הכבדות והמעמסה הכרוכה בכך.

פעילות גופנית כמו שחייה, מתאימה לנשים בהריון ויכולה לעזור רבות בטיפול ואיזון הסוכרת ההריונית. לכל אורך ההיריון, משלב האבחון, יהיה על האישה למדוד את רמות הסוכר בדמה על מנת להגיע לאיזון ושמירה על יציבות.

בדיקת סוכרת הריוןסוכרת היריון מתפתחת בעקבות השינויים ההורמונאליים המתחוללים בגוף האישה במהלך ההיריון הקשורים להורמונים המופרשים מהשלייה הנוגדים את השפעת האינסולין על תאי הגוף.

מאחר וסוכרת היריון מגדילה את הסיכון לסיבוכי היריון כמו למשל לידה מוקדמת, לידה של תינוקות במשקל לידה גבוה והיווצרות מומים בעובר, הרי שישנה חשיבות עליונה לנטר את ההריונות בנשים אלו באופן הדוק ביותר.

לרוע המזל, במקרים רבים ללא בדיקות מתאימות לא ניתן לוודא כי האישה אכן סובלת מסוכרת היריון וזאת משום שלא תמיד הרמות הגבוהות של הסוכר בדם באות לידי ביטוי בצורה חמורה מבחינה קלינית. בנוסף לכך, סוכרת היריון יכולה שלא לבוא לידי ביטוי ברמות סוכר גבוהות מהנורמה בצום וזאת בניגוד לסוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2.

לאור כל זאת, פותחו במהלך העשורים האחרונים קריטריונים ברורים שמגדירים אילו נשים נמצאות בסיכון גבוה לחלות במחלה במהלך ההיריון ואילו נשים לא נמצאות בסיכון גבוה לחלות בה וכן פותחו בדיקות אבחון מיוחדות שמתאימות באופן ספציפי עבור נשים בהיריון השונות מהבדיקות המיועדות עבור האוכלוסייה הכללית.

אילו נשים נמצאות בסיכון נמוך לחלות בסוכרת היריון?

נשים שנמצאות בסיכון נמוך לסבול מסוכרת היריון הן נשים מתחת לגיל 25, ללא היסטוריה של המחלה בעבר, במשקל גוף תקין לפני הכניסה להיריון, ללא סיפור משפחתי של סוכרת וללא היסטוריה של סיבוכי היריון. לפיכך, את בדיקות הסקר לאבחון סוכרת היריון לא נהוג לבצע לנשים שעונות לקריטריונים האלו. במידה והאישה לא עומדת בקריטריונים הנ"ל, מומלץ ביותר שתעבור בדיקות סקר לאבחון סוכרת היריון.

מתי מתבצעות בדיקות הסקר לנשים בסיכון?

את הבדיקה לאבחון סוכרת היריון נהוג לבצע בין השבוע העשרים וארבעה לשבוע העשרים ושמונה להיריון. במידה ומדובר על אישה שנמצאת בסיכון גבוה לסבול מסוכרת היריון, הרי שלפי ההמלצות המקובלות כיום, עליה לעבור בדיקה ראשונה לאבחון המחלה לפני השבוע העשרים וארבעה ובדיקה נוספת בין השבוע ה- 24-28 להיריון (במידה והבדיקה הראשונה לא אבחנה את המחלה).

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מתחילה מצריכה של חמישים גרם גלוקוז. את הבדיקה אין חובה לבצע לאחר צום אם כי יש לציין שרגישות הבדיקה גבוהה יותר כשהיא מבוצעת לאחר צום. שעה אחת לאחר צריכת הגלוקוז תיערך לנבדקת בדיקת דם ובמידה ורמת הסוכר תהיה שווה או גבוהה ממאה וארבעים מיליגרם לדציליטר, יהיה צורך להמשיך את הבדיקה לשלב השני שלה.

במקרים מסוימים יש להמשיך לשלב השני גם אם הממצאים של השלב הראשון תקינים כשבעיקר מדובר על מצבים שבהם הנבדקת נמצאת בסיכון גבוה במיוחד לחלות במחלה.

בשלב השני שמבוצע לאחר צום של שמונה שעות, האישה צריכה לשתות תמיסה שמכילה מאה גרם גלוקוז. רגע לפני צריכת התמיסה נבדקת רמת הסוכר בדמה ולאחר השתייה מבוצעות שלוש בדיקות דם נוספות במרווחים של שעה זו מזו. כאשר נמצאים שני ערכים חריגים מתוך הארבעה ניתן להגדיר את הנבדקת כחולה בסוכרת היריון.

להלן הערכים התקינים:

  • הבדיקה הראשונה – בדיקת הדם הראשונה מתבצעת בצום. כל עוד הערך המתקבל בבדיקה זו נמוך מתשעים וחמישה מיליגרם לדציליטר, הממצא תקין.
  • הבדיקה השנייה – הבדיקה השנייה מבוצעת שעה אחת לאחר צריכת הגלוקוז. הערך התקין בבדיקה זו צריך להיות נמוך ממאה שמונים מיליגרם לדציליטר.
  • הבדיקה השלישית – הבדיקה השלישית מבוצעת שעתיים לאחר סיום הצום. ערך תקין בבדיקה זו צריך להיות נמוך ממאה חמישים וחמישה מיליגרם לדציליטר.
  • הבדיקה הרביעית – בבדיקה האחרונה שמתבצעת כשלוש שעות לאחר סיום הצום ערך תקין מוגדר כערך נמוך ממאה וארבעים מיליגרם לדציליטר.

ראו גם:
המדריך המלא לטיפול בסוכרת הריון

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן