סוכרת מבוגרים – סוכרת סוג 2

שכיחות סוכרת מבוגרים מסוג 2 הולכת ועולה עם השנים, בכל ארצות העולם המערבי. שכיחות המחלה עולה ביחס ישיר לגיל. כ-20% מאוכלוסיית המבוגרים מעל גיל 65, סובלים מסוכרת. בישראל, ההערכה היא כי אחד מכל שבעה אנשים חולה בסוכרת מסוג 2 (מאובחנת או סמויה).

כיום, ישנם גם צעירים רבים אשר חולים בסוכרת מסוג 2, בגלל בעיית ההשמנה אצל ילדים אלה. אין בדיקת דם ספציפית אשר תאבחן את המחלה כסוכרת מסוג 2, אולם לאחר תשאול החולה על ההיסטוריה הרפואית שלו וגורמי סיכון ידועים כמו השמנה, האבחנה תהיה, לרוב על מחלה זו.

סוכרת מבוגרים נחשבת למחלה המתפתחת לאורך השנים בעקבות תזונה והרגלי חיים מוטעים ולא בריאים. גורמי סיכון כמו השמנה, במיוחד השמנה בטנית, מעלים את הסיכוי לתנגודת לאינסולין. התנגודת לאינסולין נגרמת מגורמים גנטיים, כמו גם מרמות טריגליצרידים גבוהות.

תאי הלבלב, כתוצאה מתנגודת זו נכשלים בספיגת הסוכר והפיכתו לאנרגיה זמינה. כאשר רמות הסוכר עולות, המחלה מאובחנת וצריכה להיות מטופלת. סוכרת מבוגרים מאובחנת על בסיס בדיקת סוכר בצום ובדיקת סוכר בהעמסה.

תסמינים

תוצאות בדיקת הסוכר בצום יראו ערך שהינו גדול מ -126 ומעל 200 מ"ג, כאשר המדובר על בדיקת העמסה. תסמיני הסוכרת הם רבים ובחלקם מהווים ירידה חדה באיכות החיים. יש לשים לב כאשר תסמיני הסוכרת מופיעים בגיל מבוגר, על מנת שיהיה אפשר לתת מענה כוללני.

תסמינים של סוכרת מבוגרים יכולים לכלול השתנה מרובה ותכופה, עייפות, תיאבון מוגבר, נימול בכפות הידיים והרגליים וחוסר בתחושת כאב. הסיבוכים בעקבות סוכרת מבוגרים כוללים טרשת עורקים, התקף לב, כיבים סוכרתיים בעיקר בגפיים התחתונות, נזק כלייתי, נוירופתיות ועוד.

במקרים של סוכרת בגיל הזהב למשל, תסמינים אלה עלולים להחריף כאשר הם משולבים בירידה בזיכרון ובבלבול הנגרם עקב שינויים דרסטיים ברמות הסוכר או בהיפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות). קשישים עלולים להתקרב למקור חום, למשל, ולא להרגיש בכוויה כאשר היא מתרחשת.

כמו כן, ירידה בראייה והגבלת התנועה עלולים אף הם לסכן ביתר שאת את הקשישים, אשר סובלים מתסמינים דומים גם בעקבות גילם המבוגר והירידה המנטלית והקוגניטיבית הטבעית.

טיפול בסוכרת מבוגרים

אין טיפול או מרפא לסוכרת מסוג 2, אולם בעזרת תרופות, דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית, היא ניתנת לשליטה ואיזון. מחקרים אחרונים אשר נעשו בתחום, הראו כי כאשר החולים בסוכרת מצליחים להקפיד על הטיפול הניתן להם מבחינה תזונתית ותרופתית, השליטה המתקבלת על המחלה גדולה יותר.

ההמלצות לחולים אלה היא למדוד את רמות הסוכר שלהם באמצעות מד סוכר לאחר אכילת ארוחות גדולות, פעילות גופנית ומנוחה, וכך הם יוכלו ללמוד ביתר יעילות אודות השפעת הגורמים על מצבם הגופני באופן ישיר.

כאשר סוכרת מבוגרים מאובחנת, הטיפול הראשוני יהיה תרופות הניתנות דרך הפה, כמו אמריל, מטפורמין ועוד, והמלצה לפעילות גופנית יומיומית. כמו כן, חולים אלה יישלחו לדיאטנית קלינית לצורך בניית תפריט ולהמלצות תזונה המיוחדות למצבם, כמו גם במקרים של הריון בקרב חולות בסוכרת.

בדרך כלל, עם התקדמות המחלה, ולפעמים כאשר היא לא מאוזנת, החולים יזדקקו לתוספות אינסולין, בכדי לשמור על ערכי סוכר תקינים וללא תנודות משמעותיות. על הרופאים המטפלים לבדוק ולפקח על כל אותן תרופות שהקשישים לוקחים, על מנת למנוע מצב של אינטראקציה מסוכנת בין התרופות, כמו גם תופעות לוואי רבות יותר.

היענות לטיפול התרופתי של המבוגרים, חייבת להיות מפוקחת ומבוקרת פעמים רבות על ידי צד שלישי או בן משפחה קרוב. ישנם טיפולים טבעיים בסוכרת מסוג 2 כמו השלמות של צמחי מרפא שונים, אשר יוצעו לחולים אלה. ההמלצה היא להיזהר בלקיחתם ללא התייעצות עם הרופא המטפל או בהפסקת הטיפול הקונבנציונלי.

ראו גם:

מחקר: טיפול בסוכרת וסרטן הערמונית

תרופה לסוכרת מקטינה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי

סוכרת סוג 2סוכרת סוג 2 היא סוג הסוכרת השכיח ביותר כיום, כשלמעשה כתשעים אחוז מהחולים בסוכרת סובלים מסוג זה של המחלה. עם זאת, בקרב רוב החולים המחלה מתפתחת במשך שנים רבות מבלי שהם מודעים לכך כלל וזאת מאחר שהמחלה מתאפיינת בתקופת חביון ארוכה מאוד יחסית.

בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית בשכיחות המחלה ונכון לכתיבת שורות אלה נראה כי בין חמישה עשר לעשרים אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלים מסוכרת סוג 2.

באדם הבריא הגלוקוז שמגיע מהמזון נספג למערכת העיכול ולאחר מכן ממשיך ונקלט בתאי הגוף שמשתמשים בו ליצירת אנרגיה. בחולי סוכרת סוג 2 תאי הגוף מפתחים תנגודת לאינסולין, ההורמון שאחראי לכך שהתאים יקלטו את הגלוקוז הנע בזרם הדם. בניגוד לסוכרת סוג 1 שבה הבעיה מתרחשת בתאי הלבלב שאמונים על ייצור והפרשת האינסולין, בסוכרת סוג 2 הבעיה אינה בהפרשת האינסולין אלא בקליטתו.

מה הם הגורמים לסוכרת סוג 2?

נכון להיום לא ברור לחלוטין מה הם הגורמים להתפרצות המחלה, אך ידועים מספר גורמי סיכון לחלות בה. בין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • השמנה ועודף משקל – בקרב שמונים אחוז מהחולים בסוכרת סוג 2 ניתן לאבחן עודף משקל או השמנת יתר. התחלה של ביצוע פעילות גופנית והפחתה במשקל מובילות להפחתת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2.
  • היקף מותניים – אחת הדרכים שמשמשות כיום להערכת מידת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 היא מדידת היקף המותניים. תוצאות המדידה מסוגלות לספק אומדן לרמת הסיכון שבה נמצא הנבדק בהתאם למגדר שלו ולגורמי סיכון נוספים.
  • גיל – הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 עולה לאחר שחוצים את גיל ארבעים ונעשה גבוה יותר משנה לשנה.
  • גנטיקה – סוכרת סוג 2 הינה מחלה בעלת מרכיבים גנטיים מסוימים. כך למשל נמצא במחקרים רבים שבוצעו בתחום זה כי ילד להורה חולה סוכרת נמצא בסיכון של חמישה עשר אחוז לסבול מסוכרת וכי ילד ששני הוריו סובלים מסוכרת נמצא בסיכון של שבעים אחוז לסבול מהמחלה.

תסמינים לסוכרת סוג 2

כפי שציינו, סוכרת סוג 2 יכולה להתפתח במשך שנים רבות ולא לבוא לידי ביטוי מבחינה קלינית כלל. כמו כן, במקרים רבים התסמינים הראשוניים שיש בהם כדי להוות עדות לקיום המחלה נתפסים כתסמינים קלים מאוד ולכן נותרים ללא התייחסות.

בין היתר מדובר על ירידה במשקל (כתוצאה מכך שהגוף עושה שימוש במאגרי השומן לצורכי אנרגיה), השתנה מרובה (כתוצאה מהניסיון של הגוף להיפטר מעודפי הגלוקוז), צמא מוגבר (כתוצאה מההשתנה המוגברת), עייפות, חולשה ועוד.

במקרים מתקדמים יותר עלולות להופיע בעיות ראייה, התכווצויות שרירים, בעיות שונות במערכת העיכול בדגש על עצירות ועוד. ככל שהמחלה מתקדמת עשויים להופיע סיבוכים רבים שמקורם בשקיעה של סוכרים בדפנות של כלי הדם. בין היתר מדובר על מחלות שונות בכליות, פגיעה לבבית, עיוורון ועוד.

כיצד מאבחנים סוכרת סוג 2?

כל הבדיקות שמשמשות לאבחון של סוכרת סוג 2 הן בדיקות דם. בין היתר מדובר על בדיקת דם בצום, בדיקת העמסת סוכר, בדיקת רמת החלבון המסוכרר ועוד. הערכים שמתקבלים בבדיקות השונות מאפשרים לקבוע האם מדובר באדם פרה סוכרתי, באדם סוכרתי או באדם שלא סובל מבעיות במשק הגלוקוז.

כיצד מטפלים בסוכרת סוג 2?

הטיפול בסוכרת סוג 2 מיועד להביא לאיזון של רמת הסוכר בדם ומושתת על הפחתת משקל, ביצוע פעילות גופנית ונטילת תרופות שונות. במקרים החמורים שבהם הלבלב כבר לא מייצר עוד אינסולין, יש להתחיל לטפל באמצעות זריקות אינסולין או משאבת אינסולין.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן