הסיכוי להתקף לב בקרב חולי סוכרת

אחד הסיבוכים הקשים של מחלת הסוכרת הוא התפתחות התקפי לב, שעלולים להופיע בעיקר אצל חולים אשר רמת הסוכר שלהם אינה מאוזנת. במקרים אלה, רמת הסוכר הגבוהה גורמת לשפעול מנגנונים בגוף שמאפשרים התפתחות מואצת של הרובד הטרשתי, והגברת הסיכון להתקפי לב.

הרובד הטרשתי הוא שכבה המורכבת מחומרים שונים ובעיקר מכולסטרול שמצפה את חלל כלי הדם בגוף. מדובר בשכבה שנוצרת עם הזמן, ובשלב מסויים גורמת להיצרות של כלי הדם ועלולה להביא לחסימתם. במקרים אחרים, הפלאק הטרשתי עשוי להיקרע ולגרום ליצירת קרישי דם שגורמים לחסימת העורק ולהתקף לב.

בגוף קיימים מנגנונים שונים שמפחיתים את התפתחות הרובד הטרשתי, ובכך מגנים עלינו מפני התפתחות מהירה של התקפי הלב. אצל חולי סוכרת, רמת הסוכר הגבוהה בדם גורמת לכך שמנגנונים אלה לא יופעלו כראוי, והתפתחות הרובד הטרשתי תתבצע במהירות רבה יותר לעומת הנורמה. בעיה זו מעלה כמובן את הסיכון להתפתחות התקפי לב אצל חולי סוכרת ולהגברת התמותה.

סיכוי גבוה להתקף לב אצל חולי סוכרת

על פי ארגון הלב האמריקאי אנשים החולים בסוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון להתקף לב בדיוק כמו אנשים רגילים שכבר עברו התקף לב בעברם. כלומר, הסיכון להתפתחות התקף לב אצל חולי סוכרת הוא אדיר, ולכן יש לטפל בהם באופן אינטנסיבי כחולי לב לכל דבר.

עלייה במקרי תחלואה ומוות ממחלות לב אצל חולי סוכרת קשורה לאיזון סוכרת ולמחלות רקע לבביות. ללא מחלות רקע נוספות, חולי סוכרת נמצאים בסיכון לעומת האוכלוסיה פי 4 אצל נשים ופי 2 אצל גברים. מחלות רקע שונות, כמו עודף שומנים בדם, יתר לחץ דם, השמנה, חוסר פעילות גופנית ועישון מגבירים עוד יותר את הסיכון לכך.

גורם סיכון נוסף הוא לאינסולין – מצב המאפיין חולי סוכרת ובו נמצאת בדמם רמת אינסולין גבוהה ללא השפעה על התאים. רמת האינסולין הגבוהה בדם גורמת להעלאת רמת חלבונים המעודדים קרישה כמו פיברינוגן ו-Plasminogen activator inhibitor, ולכן מגבירה בצורה חדה את הסיכון להיווצרות קריש דם והתקף לב. כמו כן, סוכרת גורמת לחוסר תפקוד תקין של שכבת האנדותל, שגם כן משפיע על התפתחות התקף הלב.

מעקב אחר רמת הסוכר בדם

על מנת להפחית את היארעות התקפי הלב אצל חולי סוכרת, חשוב מאוד לעקוב באופן תדיר אחת רמת הסוכר ואחרי איזונו. מעקב זה צריך להתבצע באופן יום יומי, על ידי מכשירי מדידה ביתיים וכן על ידי בדיקות דם תקופתיות.

רמת החלבון המוגלובין A1C משקפת את רמת הסוכר בדם ב-3 החודשים האחרונים, ומאפשרת מעקב יעיל אחר המצב. באופן כללי, ממליצים על שמירה על רמת המוגלובין A1C באזור 7% – מצב שנחשב מאוזן יחסית ומפחית מחלות לב.

הפחתת גורמי הסיכון

באופן כללי, כל חולה סוכרת חייב לעשות את מירב המאמצים על מנת להפחית ככל שניתן את גורמי הסיכון השונים להתקף לב. על מנת לאזן את רמת הסוכר, חשוב מאוד לטפל בתרופות מתאימות ובאינסולין לפי הצורך. פעמים רבות מדובר בתרופות הגורמות לתופעות לוואי לא נעימות, אך עם זאת חשוב מאוד להקפיד על השימוש בהן בצורה תקינה.

בנוסף, טיפול קבוע על ידי אספירין ותרופות נוגדות טסיות, יכול לעזור גם כן למנוע את התקף הלב, וכמו כן, חשוב גם להתמיד בטיפול על ידי תרופות ייעודיות להפחתת לחץ דם (כמו תרופות ממשפחת ACE inhibitors).

כמו כן, טיפול על ידי סטטינים להפחתת השומנים בדם גם כן נחשב ליעיל מאוד, ויכול להפחית את הסיכון להתקף לב. ניתן לסכם בכך שבהחלט מדובר בכמות תרופות נדיבה, אך על ידי נטילת תרופות יעילה ונכונה ניתן להפחית באופן משמעותי ביותר את הסיכון להתקף לב אצל חולי סוכרת, ולהמשיך לחיות חיים שנים רבות.

ראו גם:
הקשר בין סוכרת ודמנציה

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן