התרופה אמריל, הנקראת גם גלימפיריד היא תרופה מהדור השני של משפחת הסולפוניאוריאה, ומשמשת לחולי סוכרת שאינם תלויים באינסולין. בדומה לשאר התרופות מהמשפחה, גם אמריל גורמת לשחרור מוגבר של אינסולין מהלבלב ומשפרת את ספיגת הסוכר לתאים.
אמריל היא תרופה בעלת טווח השפעה ארוך, וגורמת לעלייה הדרגתית וארוכה של רמת האינסולין בדם ולכן נלקחת פעם פעמיים ביום בלבד. בנוסף לכך, אמריל מגבירה את רגישות התאים לאינסולין, ולכן משפרת את הכנסת הגלוקוז לתאים. בזכות תכונות אלה, אמריל נחשבת לתרופה טובה מאוד לחולי סוכרת קלים בשלבי המחלה הראשונים, ועוזרת לאזן את הסוכר ולהפחית את מקרי ההיפרגליקמיה.
מנגנון הפעולה
אמריל פועלת בדומה לשאר התרופות ממשפחת סולפונילאוריה, ומספקת הפרשת אינסולין ארוכת טווח. התרופה עושה זאת על ידי סגירת תעלות אשלגן הנמצאות בתאי בטא, וכתוצאה נוצר מפל תגובות הגורם להכנסת סידן לתאים ולהפרשת אינסולין.
בניגוד לתרופות אחרות מהמשפחה, אמריל יוצרת תגובה ארוכת טווח, ולכן ניתנת בשעות הבוקר ומספקת רמה בסיסית של אינסולין למשך כל היום. ולכן, התרופה חשובה מאוד למניעת היפרגליקמיה בין הארוחות, ועוזרת לאיזון הסוכרת.
כמו כן, אמריל משפרת בצורה משמעותית את הכנסת הגלוקוז אל התאים, ועושה זאת על ידי העלאת הרגישות של התאים לאינסולין. חשוב לציין ששימוש באמריל מחייב את נוכחותם של תאי בטא תקינים בלבלב, ולכן התרופה משמשת בעיקר לשלבים הראשונים של סוכרת מסוג 2. חולים במצב מתקדם יותר או הסובלים מסוכרת נעורים לא יכולים להשתמש בתרופה.
אופן השימוש באמריל
השימוש באמריל מבוצע בדרך כלל בנטילת תרופה פעם ביום בשעות הבוקר. לאחר מכן, על פי הצורך, יש להשתמש בתרופות נוספות שיגבירו את הפרשת האינסולין מהלבלב לפני הארוחות. התרופה מגיעה במספר מינונים, ובדרך כלל מתחילים עם מינון נמוך ולאט לאט עולים בו.
חשוב לציין ששימוש באמריל דורש הקפדה על דיאטה דלת סוכרים – התרופה גורמת לשינוי קל בלבד ברמת האינסולין ואינה אפקטיבית אם אוכלים פחמימות רבות במהלך היום.
תופעות לוואי
בדומה לשאר התרופות מהמשפחה, גם אמריל עלולה להוביל להיפוגליקמיה שמתבטאת בעייפות, עצבנות, חיוורון וסימנים נוספים. כמו כן, בדומה לתרופות אחרות אמריל עלולה גם כן להוביל לעלייה במשקל ולהשמנה.