סוכרת נעורים, נקראת גם סוכרת מסוג 1, והיא נגרמת מחוסר תפקוד של הלבלב באופן מלא. סוכרת זו, אשר נפוצה ושכיחה יותר בקרב ילדים ונערים, מתבטאת בחוסר ייצור אינסולין על ידי הלבלב, ולכן מצריכה מתן חיצוני שלו.
מצב זה הוא בלתי הפיך ונחשב ככרוני. השלמת האינסולין החסר יתבצע בזריקות או בשימוש במשאבת אינסולין באופן יומיומי וקבוע. ייעוץ רפואי ניתן לילדים ובני משפחותיהם הקרובים, על מנת להקל על ההתמודדות עם המחלה ומרכיבי הטיפול החשובים בה, כמו גם עזרה בהתמודדות הרגשית והתמודדות עם קשיים הנובעים ממצב זה, בין היתר באמצעות זכויות ילדים סוכרת.
מכיוון שסוכרת נעורים משפיעה על מערכות רבות בגוף, ומכיוון שהטיפול בה הינו פולשני על בסיס יומיומי, החולים חווים ירידה משמעותית באיכות החיים. האיסורים הרבים אשר חלים על האנשים בעקבות המחלה, מקשים את חייהם של כלל החולים והילדים בעיקר.
אי אכילת ממתקים או סוכרים הינו איסור אשר ילדים והורים רבים יתקשו לעמוד בו אם לא יבינו לעומק את הסיכונים הכרוכים בכך. בנוסף, קיים קשר גנטי בין מחלת סוכרת וצליאק – כ- 5 אחוז מן החולים בסוכרת נעורים, חולים גם במחלת ציליאק, כך שמלבד האיסור לאכול סוכרים, קיים גם איסור על אכילת גלוטן.
החולים ובני משפחותיהם זקוקים לייעוץ רב בזמן אבחון המחלה ובעזרה כספית וכלכלית ממוסדות המדינה (כמו ביטוח לאומי, מס הכנסה והביטוחים הפרטיים), אשר תוכל לפצות על חסר בימי עבודה רבים (הכרה במחלת סוכרת כמחלת עבודה) ופניות למומחים. בשנים האחרונות חלה עליה בחדה בשכיחות חולי סוכרת נעורים בעולם. בין הסיבות לכך, השמנה, שמירה יתרה על היגיינה ועוד.
סוכרת נעורים – תסמינים
התסמינים המוכרים ביותר של סוכרת נעורים הם צימאון רב ושתן תכוף, תחושת מתיקות, תיאבון מוגבר, עייפות וירידה משמעותית במשקל. תסמינים אלה יכולים להופיע ביתר חריפות ובאופן פתאומי ולכלול גם הפרעות בראייה, קהות חושים ועד אובדן הכרה. בבדיקות מעבדה, ייראו חלבונים וסוכר בשתן ורמות סוכר גבוהות בבדיקות הדם. בדרך כלל תסמינים אלה יופיעו בילדים ומבוגרים מתחת לגיל 45.
הסיבוכים של סוכרת נעורים יכולים לבוא לידי ביטוי בכליות, הפרעה בראייה, פגיעה בכלי הדם, היפוגליקמיה ותחושת נימול בקצות הידיים והרגליים. בעולם המערבי, בו הפיקוח והטיפול נעשים מהשלב הראשוני של אבחון סוכרת ולכל אורך תקופת המחלה, הסיבוכים והתמותה הינם נדירים יותר.
לפעמים, בשלב האבחון קיימת פעילות מועטה של הלבלב, וייצור מועט של אינסולין. טיפול בשלב זה יוכל לשמר את התפקוד, גם אם הוא זניח ושולי. כאשר המדובר על ילדים ונערים, יש ליידע את צוותי הגן ובית הספר על מצבו של הילד ולצייד אותם בידע הקיים על מנת להגיש עזרה ראשונה במצבי חירום, ולעזור לילד במצבים בהם הוא צריך עזרה, כמו למשל בזמן בו הוא חש ברע.
טיפול בסוכרת נעורים
אין טיפול אשר נחשב מרפא באופן מושלם לסוכרת בכלל, ולסוכרת נעורים בפרט. אולם בעזרת הקפדה על מספר כללים, אפשר לאזן את הסוכרת, להימנע מתנודות חדות ברמת הסוכר ולחיות עמה באופן מלא, כולל הריון עתידי.
הטיפול בסוכרת נעורים כולל הזרקת אינסולין באופן קבוע, פיקוח וניטור בדיקות רמת הסוכר, אכילה בריאה ומאוזנת וביצוע פעילות גופנית. זריקות אינסולין הינם הדרך היחידה בה אפשר להשלים לגוף את מלאי האינסולין, מכיוון שכדור פוטנציאלי אשר יכיל אינסולין עלול להתפרק במערכת העיכול.
ככל שהטיפול יתחיל בשלב מוקדם יותר, כך הוא יהיה יעיל יותר. האיסורים החלים על ילדים חולי סוכרת נעורים נשמעים קשים בתחילה, אולם כאשר הילד לומד לחיות לצד מחלתו, הוא מצליח להתגבר על קשיים אלו ולמצוא את מקומו כשווה בין שווים.
הטיפול בסוכרת נעורים תלוי ביכולתו של המטופל לקחת שליטה על חייו ולטפל בעצמו בטיפול פולשני וכואב. עם זאת, חולים אלה לומדים לצפות את מצבם ולהימנע ממצבים מסוכנים של ירידה חדה ברמות הסוכר (היפוגליקמיה), למשל, אשר עלולה להוביל לשינויים במצבי הכרה ועד מוות במקרים קיצוניים.
לעיתים, בתחילת הליך הטיפול בסוכרת הנעורים, חשים החולים כי חל שיפור במצבם ואולי הם נרפאו ממחלת הסוכרת, מה שאינו נכון, כמובן. מצב זה אשר יכול להמשך עד שנה, נקרא תקופת ירח דבש.
סוכרת סוג 1 היא מחלה שזכתה במהלך ההיסטוריה לשמות רבים כשבין היתר בתקופות שונות במהלך ההיסטוריה היא זכתה לשמות "סוכרת נעורים", "סוכרת תלוית אינסולין", "סוכרת קטוטית" ועוד.
סך הכול עשרה אחוז מהחולים בסוכרת סובלים מסוג של המחלה ונכון לכתיבת שורות אלה היא נחשבת לאחת מהמחלות הכרוניות השכיחות ביותר בקרב ילדים קטנים ובקרב מתבגרים.
אמנם המחלה יכולה להתפרץ בכל גיל שהוא, אבל בקרב רוב החולים היא מתפרצת לפני גיל שלושים. לסוכרת סוג 1 ישנם שני שיאי שכיחות מבחינת ההתפתחות של המחלה כשהראשון הוא לפני הכניסה לבית הספר (בין גיל חמש לשבע) והשני במהלך גיל ההתבגרות.
מה הם הגורמים לסוכרת סוג 1?
במהלך שנות השמונים התפתחה תיאוריה שבמרוצת השנים הפכה לתיאוריה המרכזית בחקר האטיולוגיה של סוכרת סוג 1. לפי תיאוריה זו כל אדם בא לעולם עם נטייה גנטית מסוימת לחלות בסוכרת סוג 1 אך הנטייה משתנה מאדם לאדם. עם זאת, אין די בנטייה הגנטית בשביל לגרום להתפרצות המחלה כיוון שמדובר על מחלה מולטיפקטוריאלית.
המקור למחלה הוא תקיפה של תאי ביטא בלבלב על ידי תאי מערכת החיסון והסיבה לתקיפה היא שילוב של הנטייה הגנטית עם גורמים נוספים. בין יתר הגורמים החשודים ניתן למנות למשל הדבקה ויראלית, גל מתקדם בכניסה להיריון, צהבת של היילוד ועוד.
מה הם התסמינים של סוכרת סוג 1?
ברוב המקרים סוכרת סוג 1 מתפתחת באופן מהיר ואגרסיבי. התסמינים הראשוניים שיש בהם כדי להעיד על קיום המחלה כוללים השתנה מרובה (אחת הדרכים של הגוף להתמודד עם רמות הגלוקוז הגבוהות בדם היא על ידי הפרשת הגלוקוז דרך השתן), צמא מוגבר (הצמא הוא תוצאה של ההשתנה המרובה ואובדן הנוזלים), בריחת שתן בזמן השינה, ירידה במשקל, תיאבון מוגבר או אובדן התיאבון, חולשה ועייפות מוגברת, כאבי בטן ובחילות ועוד.
במקרים בהם מתפתחת חמצת מטבולית, החולים יסבלו מהתייבשות, הקאות, שינויים במצב ההכרה עד עילפון ועוד.
כיצד מאבחנים סוכרת סוג 1?
אבחון של סוכרת כרוך בביצוע של מספר בדיקות דם שמטרתן לזהות רמות חריגות של סוכר בדם. עם זאת, על מנת לשלול מצב שבו המקור לרמות הלא תקינות של הגלוקוז בדם הוא סוכרת סוג 2, יש לבצע בדיקות נוספות.
בין היתר מדובר על בדיקות לאיתור נוגדנים לתאי הלבלב, תשאול בנוגע להיסטוריה משפחתית של המחלה, בדיקה של רמת האינסולין בדם (בדמם של חולי סוכרת סוג 1 יהיו רמות נמוכות של אינסולין ואילו בדמם של חולי סוכרת סוג 2 יימצאו רמות גבוהות של אינסולין) ועוד.
ישנה חשיבות גבוהה לאבחון מהיר ככל האפשר של סוכרת סוג 1 וזאת מכיוון שמדובר על מחלה שללא טיפול מובילה למוות ודאי של החולה.
טיפול בסוכרת סוג 1
מאחר והחולים בסוכרת סוג 1 לא מצליחים לייצר אינסולין, הרי שהטיפול המוצע להם כולל מתן של אינסולין למשך כל החיים. האינסולין התגלה בתחילת שנות העשרים של המאה העשרים וגילויו הפך את הסוכרת ממחלה סופנית למחלה כרונית שניתן לחיות עמה במשך שנים רבות. את האינסולין ניתן לקבל בזריקה או באמצעות משאבה המחוברת דרך קבע לגופו של החולה.
ישנו מגוון רחב ביותר של סוגי אינסולין שונים שנבדלים אלה מאלה בהתאם למשך ההשפעה שלהם, למשך הזמן שיש להמתין עד לתחילת הפעולה שלהם ועוד. כמו כן, חולי סוכרת סוג 1 צריכים להימצא במעקב רפואי למשך כל חייהם על מנת לאבחן את סיבוכי המחלה ולטפל בסיבוכים בשלב מוקדם.
אולי יעניין אותך גם:
הכירו את הטכנולוגיה מאחורי הזלפת האינסולין המדויקת
אולי יעניין אותך גם: