היפרגליקמיה – רמת סוכר גבוהה

היפרגליקמיה - רמת סוכר גבוהההיפרגליקמיה הוא מצב בו רמת הגלוקוז בדם גבוהה מהנורמה. מצב זה מאפיין חולי סוכרת רבים (היפר – גבוה, גליקמיה – גלוקוז בדם). חולי סוכרת רבים סובלים מהיפרגליקמיה, וזאת בגלל חוסר יכולת לאזן את רמת הסוכר כהלכה.

עודף סוכר בדם גורם לסימנים קלים בטווח הקצר כמו צמא, עייפות ומתן שתן מוגבר. עם זאת, בטווח הארוך, מדובר באחראי הבלעדי לסיבוכי הסוכרת השונים, והיפרגליקמיה עלולה לגרום לנזקים חמורים לעיניים, לכליות ולמערכות נוספות בגוף.

הגורמים להיפרגליקמיה

סוכרת היא מחלה בה הגוף לא יודע להתמודד בצורה נכונה עם משק הסוכר. הפגם הפיזיולוגי העיקרי אצל חולי סוכרת הוא תפקוד לקוי של אינסולין, שגורם לכך שהגלוקוז לא מוכנס לתאים ונשאר באופן קבוע בזרם הדם. היפרגליקמיה נגרמת אם כן לאחר שרמת האינסולין נמוכה מדי, ולכן רמת הגלוקוז בדם עולה כתגובה.

תסמינים

תסמיני ההיפרגליקמיה מתפתחים בהדרגה, ובדרך כלל מופיעים לאחר מספר ימים בהם רמת הגלוקוז בדם גבוהה. ככל שרמת הגלוקוז בדם גבוהה יותר לאורך זמן, כך גם סימני ההיפרגליקמיה מתגברים.

התסמינים המוקדמים של היפרגליקמיה כוללים מתן שתן מוגבר, תחושת צמא חריגה ותשישות פיזית. אחד הסימנים הבולטים של היפרגליקמיה ושל תחילתה של סוכרת היא אנשים שקמים לשירותים 3-4 פעמים במשך הלילה – זהו מצב מוקדם שצריך לזהות, ועוזר מאוד באבחנה. מלבד זאת, היפרגליקמיה עלולה גם להוביל לטשטוש בראייה ולכאבי ראש, שנגרמים על רקע רמת הגלוקוז הגבוהה.

בטווח הארוך, היפרגליקמיה יכולה לגרום לתסמינים חריפים כמו קטואצידוזיס סוכרתית, נשימה עם ריח פירותי, בחילה והקאות, כאבי בטן מוגברים, קוצר נשימה ויובש בפה. היפרגליקמיה הוא מצב המסכן חיים, ועלול לגרום לאובדן הכרה, קומה ואף למוות.

תסמיני היפרגליקמיה בדרך כלל מתגלים בהפתעה (במיוחד אם מדובר בסוכרת נעורים או במקרים של אנשים שאינם בקבוצת סיכון) ומובילים לחשד לסוכרת, ולכן חשוב מאוד לשים לב אליהם בהקדם, לאשר את האבחנה ולהעניק טיפול – כי ללא טיפול מתאים המצב מחמיר ועלול להוביל לנזקים בלתי הפיכים.

סיבוכים של היפרגליקמיה

היפרגליקמיה גורמת בטווח הארוך מאוד לנזקים קרדיווסקולריים קשים ביותר. סיבוכי הסוכרת העיקריים נגרמים על רקע רמת סוכר גבוהה בדם, וכוללים פגיעה כלייתית, עיוורון, פגיעה בקצוות העצבים ונזקים נוספים. קיים קשר ישיר בין איזון הסוכר והסיכון לנזקים מסוג זה, ולכן חשוב מאוד להקפיד על רמת סוכר מאוזנת ולהימנע ככל שניתן מהיפרגליקמיה. אחת האפשרויות למעקב קבוע אחר רמות הסוכר בדם היא שימוש במכשיר ביתי.

קטואצידוזיס סוכרתית

הסיבוך העיקרי של חולי סוכרת הסובלים מהיפרגליקמיה הוא קטואצידוזיס – מצב בו הגוף מפעיל מסלול מטבולי היוצר גופי קטו וגורם לחמצת. המסלול מתחיל כאשר רמת האינסולין בדם נמוכה מאוד, ואין כניסה של גלוקוז לתאים.

כתוצאה, המוח "רעב" לגלוקוז ומפעיל מסלול חלופי של יצירת גופי קטו. תפקידם של גופי הקטו הוא להעניק אנרגיה מיידית למוח, אך הם גורמים לנזק רב לגוף ולחמצת, וזהו מצב מסכן חיים הנגרם בעיקר אצל ילדים החולים בסוכרת נעורים.

חולי סוכרת הסובלים מקטואצידוזיס דורשים טיפול רפואי מיידי, וסובלים מבעיות מוחיות ונזקים שונים לאיברים בגוף על רקע החומציות הגבוהה. כמו כן, במצב של קטואצידוזיס ניתן להריח ריח אופייני של אצטון.

טיפול ומניעה של היפרגליקמיה

מניעת היפרגליקמיה והורדת הסוכר בדם הם "עבודה במשרה מלאה", הכוללים פעילות גופנית, נטילת תרופות, שמירה על דיאטה מתאימה ובדיקה קפדנית של רמות הסוכר במהלך היום.

באמצעות שינוי אורח החיים, נטילת התרופות, הזרקת אינסולין לנטוס בשילוב אינסולין רגיל, ניתן להוריד באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם ולהפחית את הסימנים השונים ואת הסיכונים העתידיים הנגרמים על רקע ההיפרגליקמיה.

היפרגליקמיההיפרגליקמיה היא עודף של גלוקוז בדם של הנבדק. באדם הבריא קיימת מערכת יעילה שמיועדת להביא לאיזון של רמות הסוכר בדם כך שלאחר צריכת סוכר מהמזון, מופרש חומר שנקרא אינסולין שגורם לקליטת הסוכר בתאים. במחלת הסוכרת קיימת בעיה ביכולת ההפרשה או הקליטה של האינסולין וכתוצאה מכך חלק מהגלוקוז נשאר בדם ונוצר מצב של היפרגליקמיה.

בניגוד למצב של היפוגליקמיה, כלומר רמות נמוכות מדי של סוכר בדם, ברוב המקרים היפרגליקמיה אינו מצב מסכן חיים. עם זאת, לאורך זמן הרמות הגבוהות של הסוכר בדם עלולות להוביל לנזקים רבים לבריאות, כשבין היתר מדובר על פגיעה בכלי דם, פגיעה עצבית, פגיעה בראייה, פגיעה נוירולוגית ועוד.

מה הם הגורמים להיפרגליקמיה?

הגורם המרכזי להיפרגליקמיה הוא ליקוי במטבוליזם של הגלוקוז. עם זאת, המטבוליזם של הגלוקוז הוא תהליך מורכב ביותר ולפיכך הוא עלול להשתבש בלא מעט נקודות להלן:

  • הפרשה לקויה של אינסולין – בעיות בהפרשת האינסולין יכולות להיות תוצאה של הרס תאי ביטא בלבלב על ידי זיהום, על ידי תקיפה אוטואימונית, על ידי פציעה של הלבלב ועוד.
  • עמידות לאינסולין בתאי הגוף – במקרים מסוימים מערכת הייצור וההפרשה של האינסולין יעילה אך היכולת של תאי הגוף להתנגד לאינסולין גבוהה מאוד. מצב זה מאפיין בעיקר חולי סוכרת סוג 2 שנמצאים בשלבים הראשוניים של המחלה. ללא טיפול מצב זה עלול להוביל להתעייפות של תאי הלבלב ולגרום לפגיעה בייצור ובהפרשה של האינסולין.
  • פגם בקולטני האינסולין – ישנה שורה ארוכה של פגמים גנטיים שעלולים לגרום לבעיות תפקוד בקולטני האינסולין שנמצאים על ממברנות תאי הגוף. במצבים כאלו האינסולין לא יוכל להיכנס לתאים ובעקבות כך הסוכר לא יוכל להיקלט ויישאר בדם.
  • אי לקיחת תרופות – אנשים שסובלים מסוכרת צריכים להימצא תחת משטר תרופתי שמותאם להם באופן אישי בהתאם למצבם. חלק מהתרופות מיועדות לגרום ללבלב להפריש יותר אינסולין, חלקן מיועדות למנוע מהסוכר להיספג במערכת העיכול במלואו ועוד. במצב שבו אדם סוכרתי לא מקפיד על נטילת התרופות שלו, ייתכן מאוד שיגיע למצב של היפרגליקמיה.

מה הם התסמינים של היפרגליקמיה?

בעקבות הרמות הגבוהות של הסוכר בדם החולה יטיל שתן בתדירות גבוהה יותר ובנפח גבוה יותר, שכן זוהי דרכו של הגוף להפריש את הסוכר העודף. כתוצאה מכך, הוא יחוש צמא רב. כמו כן, היפרגליקמיה מובילה לסימפטומים של רעב, הזעה בכל חלקי הגוף, חולשה, הקאות ועוד. בשלב מסוים תאי הגוף יפנו למקור אנרגיה חלופי לגלוקוז ובעקבות כך ניתן יהיה להריח בהבל פיו של החולה ריח אצטון.

כיצד מאבחנים היפרגליקמיה?

היפרגליקמיה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת דם פשוטה. ישנם ערכים שונים שמתאימים למצבים שונים וכן מועדים שונים שניתן לבצע בהם את הבדיקות. אנשים שחולים בסוכרת צריכים לעבור בדיקות דם לאבחון היפרגליקמיה לעתים אף מספר פעמים ביום על מנת לנטר את רמות הסוכר בדמם.

כיצד מטפלים בהיפרגליקמיה?

הטיפול הטוב ביותר הוא המניעה. איזון קפדני של הסוכרת באמצעים תזונתיים ותרופתיים יכול להוביל לאיזון של רמות הסוכר בדם.

סיבוכים של היפרגליקמיה

כאשר אדם סובל מהיפרגליקמיה לאורך זמן, הסוכר העודף שנע במחזור הדם שלו נוטה לשקוע בכלי הדם ולפיכך הסיבוך המרכזי של התופעה הוא חסימה והיצרות של כלי דם. כלי הדם שנוטים להיחסם מוקדם כתוצאה מהיפרגליקמיה הם מן הסתם כלי הדם הקטנים ביותר בגוף כשבין היתר מדובר על כלי הדם ברשתית העין, כלי הדם בכליות וכלי הדם בקצות הגוף. כמו כן, קיימת סכנה לאוטם שריר הלב כתוצאה מחסימת כלי דם כליליים.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן