אינסולין מסוג לנטוס הוא אינסולין ארוך טווח ששומר על רמה בסיסית של אינסולין בדם, ונמצא בשימוש שוטף אצל חולי סוכרת סוג 1 וחולי סוכרת סוג 2 התלויים באינסולין. באמצעות השימוש באינסולין לנטוס (הנקרא גם גלרגין), ניתן לשמור על רמת אינסולין בסיסית ובכך להימנע ממצבים של היפרגליקמיה בין הארוחות.
בשילוב עם נטילת אינסולין לנטוס, יש כמובן להזריק אינסולין לפני כל ארוחה, על מנת לספק את צורכי הגוף בניצול הסוכר לאחר הארוחה. אינסולין לנטוס מוזרק כל בוקר, ונותן כיסוי של אינסולין לאורך כל היום, ומהווה כיום חלק בלתי נפרד מאסטרטגיית הטיפול בחולי סוכרת התלויים באינסולין.
מנגנון הפעולה
אינסולין לנטוס אינו אינסולין אמיתי אלא אנלוג לאינסולין, בעל זמן חיים ארוך מאוד, שמספק משך פעולה של כ-24 שעות. התכשיר מורכב ממיקרו קריסטלים שמשחררים באיטיות מולקולות אינסולין, כך שרמת האינסולין תישאר בסיסית במשך כל היום.
מדובר על רמה נמוכה שתפקידה למנוע מקרה של היפרגליקמיה, הנגרם לאחר שהשפעת האינסולין (שהופרש על ידי תרופות או הזרקה) פגה. פעמים רבות, שימוש באינסולין לנטוס בשילוב עם תרופות להורדת הסוכר בדם עוזר באופן משמעותי לאיזון הסוכר, ולשמירה על רמה טובה והימנעות מהיפרגליקמיה במהלך היום.
אופן השימוש באינסולין לנטוס
השימוש באינסולין לנטוס מתבצע בהזרקה הניתנת כל בוקר, ובכך מספקת רמת אינסולין בסיסית במהלך היום. לאחר מכן, על מנת להתמודד עם השינויים ברמת הסוכר לאחר הארוחות יש צורך להשתמש בתרופות המגבירות הפרשת אינסולין מהלבלב או בהזרקת אינסולין קצר טווח.
דרך טיפול זו, הנקראת Basal/ Bolus concept מאפשרת שמירה על רמת אינסולין טובה המפחיתה את ההיפרגליקמיה במהלך היום, אל מול הזרקה לפני כל ארוחה, שמספקת את המענה לפחמימות הנאכלות במהלך הארוחה.
במקרים מסויימים מוסיפים לטיפול גם שימוש באינסולין מסוג NPH שניתן לפני השינה, ומספק את איזון רמת הסוכר המופרש מהכבד במהלך הלילה בתהליך שנקרא גלוקונאוגנזה.
תופעות לוואי
בדומה לשימוש בכל סוגי האינסולין, גם אינסולין לנטוס עלול לגרום להיפוגליקמיה במידה ולא אוכלים מספיק פחמימות במהלך היום. ולכן, חשוב מאוד להקפיד על תזונה מאוזנת כאשר משתמשים באינסולין לנטוס, ולאכול פחמימות ברמה נכונה ומספקת.