קטואצידוזיס סוכרתית (Diabetic ketoacidosis) או בשמה העיברי- חמצת סוכרתית, הינו מצב חמור העלול לקרות כתוצאה מסוכרת אשר יצאה מאיזון. האינסולין מפקח על רמת הגלוקוז בדם ולכן חוסר באינסולין עלול לגרום לסיבוכים רפואיים כמו הקטואצידוזיס הסוכרתית. מצב זה דורש טיפול מיידי ועלול להיות מאוד מסוכן. כיצד נוצרת קטואצידוזיס סוכרתית? מהם תסמיניה וכיצד ניתן לטפל בה?
גורמים
הקטואצידוזיס הסוכרתית עלולה להיווצר כתוצאה מהיעדר אינסולין בתוך הדם (עקב מינון נמוך מדי של אינסולין, צום או מחסור בפעילות גופנית). במצב זה ערכי הסוכר הינם גבוהים מאוד והגוף מתחיל להשתמש במאגרי השומן שלו עבור האנרגיה שהוא צורך. חומצות השומן הופכות לגופים קטונים המתחילים להצטבר במחזור הדם ומעלים את רמת החומציות.
תהליך היווצרות המחלה
- שלב ראשון – חוסר באינסולין ועלייה ברמת הגלוקוז בדם – ככל שעולה רמת הגלוקוז בדם כך מאבד הגוף גלוקוז בשתן. כתוצאה מכך, הגוף משתמש בנוזלים רבים העלולים לגרום להתייבשות. במצב נורמלי הגוף משתמש בפחמימות (גלוקוז) כדי לספק לעצמו את רמות האנרגיה, אך במצבים בהם אין מספיק אינסולין בדם אין לגוף יכולת למשוך משם את האנרגיה לה הוא זקוק ולכן הוא מתחיל לשרוף שומן וחלבונים מרקמות השרירים. בתהליך זה של שריפת השומן מתחיל להתערב הכבד אשר כתוצר לוואי מפעולתו מייצר קטונים. הקטונים הולכים ונאספים במחזור הדם ויוצרים דם חומצי.
- שלב שני – הגוף מנסה להגן על עצמו מפני ההתייבשות על ידי אירגון מחדש של התהליכים הכימיים שלו. זהו מעגל בלתי נמנע. ככל שהדם הופך חומצי יותר, כך מערכת ההגנה של הגוף מתחילה להעביר אלקטרוליטים כתגובת נגד לחומציות. כתוצאה מכך הגוף מתחיל לאגור נתרן ולאבד אשלגן- מצב מסוכן מאוד לחולה. חוסר איזון ברמת האשלגן עלולה להשפיע על קצב הלב, לפגוע בתפקוד המוח, לגרום לאובדן הכרה ובהיעדר טיפול אף למוות.
תסמינים
איבוד נוזלים על ידי הקאות, הזעה והשתנה מרובה, בחילות, כאבי בטן, כאב בצוואר בחזה ובזרועות, ירידה משמעותית במשקל, נשימה מהירה ודופק מהיר אך חלש. סימנים נוספים הינם: עייפות קשה, צמאון עז, גלי חום בפנים, בלבול, תחושות כעס פתאומיות, עור יבש, יובש בחלל הפה, ריח נשימה חומצי וירידה בלחץ הדם.
שכיחות המחלה
קטואצידוזיס סוכרתית נפוצה יותר בקרב ילדים ובני נוער אך אחוזי התמותה גבוהים יותר בקרב המבוגרים. בעבר, טרם שיטת הטיפול באמצעות אינסולין הביא מצב זה לשיעור תמותה גבוה אולם, כיום, שכיחות התמותה בקרב המבוגרים עומדת על 5%-10%. קטואצידוזיס סוכרתית מאפיינת יותר חולי סוכרת מסוג 1, אולם עלולה להתפתח גם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, במיוחד בעקבות מצבי סטרס נפשיים ופיזיולוגיים (כמו זיהומים בדם).
טיפול
האגודה הישראלית לסוכרת, כמו גם אגודות נוספות בעולם ממליצות לפנות לעזרה רפואית, אפילו אם הופיע רק תסמין אחד מכלל התסמינים שהוזכרו מעלה ביחד עם רמת גלוקוז בדם העומדת על יותר מ-250 mgdl או אם בדיקת הקטונים מצביעה על רמה בינונית עד גבוהה.
הטיפול בקטואצידוזיס דורש מענה טיפולי מיידי- הרופא ירשום בדרך כלל מינון גבוה יותר של אינסולין או ישלח את החולה לטיפול בבית החולים. במקרים של סוכרת מסוג 2 אשר לא מצריכה נטילת אינסולין, ירשום הרופא אינסולין בכמות מסויימת. כמו כן, יש להרבות בשתיית מים כדי למנוע התייבשות. במקרים של הקאות יש לפנות מיידית טיפול רפואי מקצועי. יש להימנע מפעילות גופנית הגורמת לשריפת תאי השומן, מומלץ לשבת ולנוח.
לסיכום, קטואצידוזיס סוכרתית הינו מצב חירום אך ניתן למנעו על ידי מודעות לסיכון והקפדה על רמות גלוקוז וקטונים תקינות בדם.