בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לתזונה נכונה ובריאה ומודעות למחלות כרוניות שונות, העלולות להתפתח עקב ליקויים תזונתיים או עקב אכילה של מזונות מסויימים.
בשר אדום נחשב למעדן ותענוג לחיך בקרב אנשים רבים. מחקרים רבים נעשו על היתרונות והחסרונות של בשר אדום במהלך השנים האחרונות.
בשר אדום
- בשר אדום הינו בשר בקר, לרוב מיוצר משרירי פרה שונים.
- בשר בקר עשיר בשומנים, חלבונים וויטמינים. ( עשיר במיוחד בויטמין B12)
- בשר בקר נחשב לאחד מהמזונות העשירים בברזל זמין.
- בשר בקר עשיר במינרלים, כגון: זרחן, סלניום, אבץ.
- בבשר כמות זעירה של פחמימות.
- בשר בקר מהווה אחד המקורות העשירים בחומצה אלפא ליפואית. חומצה ליפואית הינה חומר נוגד חימצון בעל עצמה רבה.
- מקור לחומצות שומן רוויות.
- חומצות השומן הרוויות מהוות גורם סיכון להתפתחות מחלות לב, מחלות כלי דם, טרשת עורקים וסוגים שונים של סרטן, כגון: סרטן השד והמעי הגס.
- קיים קשר ישיר (למרות שהמנגנון לא ברור עדיין), בין אכילת בשר אדום ויתר לחץ דם.
במחקרים שנערכו בעבר, נמצא קשר בין אכילת בשר אדום לבין התפתחות מחלות שונות, כגון: מחלות לב ומחלת הסוכרת.
במחקר גדול שנערך בארצות הברית בבית הספר לרפואה ציבורית באוניברסיטת הארוורד, נמצא כי אכילה באופן סדיר וקבוע של בשר אדום ובשר מעובד, עלול להגביר את הסיכון לפתח מחלת סוכרת מבוגרים-סוכרת סוג 2.
סוכרת מבוגרים-סוג 2, פוגעת בעיקר במבוגרים מעל גיל 30. קיימים גורמי סיכון רבים להתפתחות סוכרת מבוגרים-סוג 2, הכוללים:
- גנטיקה
- השמנת יתר
- תסמונת מטבולית
- תזונה לקויה ועשירה בסוכרים, פחמימות, שומנים, מזון מעובד וכדומה
- חוסר פעילות גופנית
- לחצים ומתחים נפשיים
במחקר הנוכחי, בחנו החוקרים את אחד מגורמי הסיכון –אכילת בשר אדום, אשר נמצא כי עלול לגרום להתפתחות סוכרת מבוגרים מסוג 2.
מהלך המחקר:
- המחקר נערך כעשרים שנים, בין השנים 1986-2006 ושילב בתוכו נבדקים ותוצאות ממספר מחקרים שהתרחשו בו במקביל.
- במחקר השתתפו 26,357 גברים, ממחקר Health Professionals Follow-up Study.
- 48,709 נשים ממחקר Nurses' Health Study.
- בנוסף, במשך 16 שנים (1991-2007) אחר 74,077 נשים ממחקר Nurses' Health Study II.
- במחקר חולק שאלון תזונה, שעל הנבדקים היה למלא אותו בכל ארבע שנים.
תוצאות המחקר:
- נמצא קשר בין עלייה באכילת בשר אדום לבין הסיכון לפתח סוכרת בארבע השנים העוקבות.
- עלייה של חצי מנה ביום בצריכת הבשר האדום גרמה לעליה של 48% בסיכון לפתח סוכרת בארבע השנים העוקבות.
- עוד נמצא כי, אכילה יומית של 100 גרמים של בשר אדום בלתי מעובד עלולה לגרום לעלייה של 19% בסיכון לפתח סוכרת מבוגרים-מסוג 2.
- בנוסף, אכילה יומית של 50 גרמים בשר מעובד, גם כן הוכיחה כי קיים סיכון מוגבר ב- 51% לפתח סוכרת מסוג 2.
- כמו כן, נמצא כי הפחתה באכילת הבשר האדום ביותר מחצי מנה מדי יום מהצריכה המקורית בארבע השנים הראשונות של המעקב, יכולה לגרום ולסייע להפחתה של 14% בסיכון לפתח סוכרת מבוגרים סוג 2 .
לבשר אדום יתרונות וחסרונות, לכן צריכה מוגבלת של בשר אדום והימנעות מאכילה יומיומית, יכולים לסייע בהקטנת החסרונות של הבשר האדום ובכל להפחית את הסיכון לפתח מחלות רבות וביניהן גם סוכרת.
המלצות חוקרים במחקרים שונים הייתה, לאכול בשר אדום במתינות, שילוב אכילת בשר אדום עם ירקות ממשפחת המצליבים (כגון: ברוקולי, כרוב, כרובית), מסייע בנטרול מנטרלים השפעות השליליות והמזיקות של הבשר האדום.