גלוקגון משמש כ"ערכת עזרה ראשונה" לחולי סוכרת במצבים של היפוגליקמיה. הגלוקגון הוא פפטיד המופרש באופן טבעי מתאי Alpha שבלבלב, ותפקידו הפיזיולוגי הוא לגרום לשחרור גלוקוז ממאגרי הגוף. הגלוקגון מופרש במצבים של רעב במטרה להעלות את רמת הסוכר ולספק לגוף אנרגיה זמינה.
מצבים של היפוגליקמיה מאפיינים מאוד חולי סוכרת שאינם מאוזנים, ולאחר שימוש בתרופות או הזרקת אינסולין עלול בהחלט לקרות מצב של ירידה חדה ברמת הסוכר. על מנת לטפל במצב של ההיפוגליקמיה, ניתן להזריק גלוקגון שמשחרר באופן מיידי גלוקוז מהמאגרים ומרים בחזרה את רמות הסוכר בדם לרמות תקינות.
הגלוקגון משמש למצבי חירום, בהם לא ניתן לאכול ולהכניס בחזרה סוכר דרך הפה, ולכן ממליצים לחולי סוכרת שסובלים מהיפוגליקמיה לקחת איתם גלוקגון, שיעזור להם במקרי חירום של היפוגליקמיה.
מנגנון הפעולה
הגלוקגון הוא הורמון שמשתחרר כאמור באופן טבעי וגורם לשחרור סוכר מהכבד. לאחר הזרקת הגלוקגון, הכבד של חולי הסוכרת משחרר באופן מיידי מולקולות גלוקוז רבות שמעלות את רמת הסוכר בדם ומפסיקות את ההיפוגליקמיה.
אופן השימוש בגלוקגון
על מנת להשתמש בגלוקגון במצבים של היפוגליקמיה, חולי סוכרת נושאים ערכה הכוללת מזרק, אבקת גלוקגון ותמיסה, בה יש לערבב את האבקה לפני השימוש. מדובר במזרק גדול בעל מחט ארוכה, ובתהליך מורכב, ולצורך הזרקת הגלוקגון חולי הסוכרת צריכים לעבור הדרכה מיוחדת.
אחת הבעיות עם השימוש בגלוקגון היא הקושי הרב בהזרקה, שכן מדובר בתהליך ארוך ומסורבל הכולל את ערבוב התמיסה וההזרקה. תהליך זה קשה עוד יותר כאשר האדם נמצא בהיפוגליקמיה ובלחץ, ולכן חשוב מאוד לשמור על קור רוח במהלך השימוש בגלוקגון וההזרקה.
בדרך כלל נוטים להדריך לגבי הזרקת הגלוקגון את בני משפחה, המורים בבתי הספר ואנשים נוספים הנמצאים בסביבת חולה הסוכרת, מפני שהיפוגליקמיה היא בהחלט מצב חירום הדורש התערבות מיידית.
לאחרונה, חברות תרופות שונות מנסות לפתח ערכות נוחות יותר להזרקת גלוקגון, וסל הבריאות 2017 מכיל תרופות חדשות שיוכלו להתבצע בצורה פשוטה ועל ידי כל אחד.
למרות דרך ההזרקה המורכבת, חולי סוכרת הסבלים מהיפוגליקמיה ומסוגלים להזריק את הגלוקגון, חייבים לשאת אותו איתם לכל מקום, מפני שאכן מדובר בחומר המציל חיים.