סוכרת היא מחלה שמתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן. ישנן שלוש צורות של סוכרת: סוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1), סוכרת מסוג 2 וסוכרת היריון. לכל צורות המחלה יש השלכות ותסמינים דומים, וכולן נגרמות כתוצאה מבעיה בייצור האינסולין בגוף או בקליטתו.
חולי סוכרת נזקקים לטיפולים רבים ולתנאים מיוחדים בתחומים שונים בחיים, כדי שיוכלו להתמודד עם המחלה, שלעתים גורמת לסיבוכים קשים. לצורך עזרה, חולי סוכרת זכאים למספר זכויות:
זכויות חולי סוכרת בביטוח לאומי
- אחוזי נכות – החל מגיל 18 עד גיל 65 חולי סוכרת יכולים להגיש תביעה לקצבת נכות מן הביטוח הלאומי. הקצבה תינתן, בהתאם למצב הסוכרת ולמצבם הבריאותי ולמוגבלויותיהם באופן כללי. אם המחלה מוגדרת במצב קשה ויש ליקויים רפואיים נוספים, אחוזי הנכות גדלים.
- קצבת נכות – אם חולה הסוכרת קיבל מינימום 40% נכות רפואית ועקב כך איבד את כושרו להשתכר, הוא זכאי לקצבה. אם נקבעו לחולה אחוזי דרגת אי כושר זמניים, הוא יוזמן בכל תקופה לבדיקה חוזרת לשם קביעת המשך הקצבה. קצבת נכות כללית תינתן באופן קבוע רק לחולה שקיבל דרגת אי כושר לצמיתות.
- קצבת ילד נכה – ילד חולה בסוכרת יקבל את הקצבה אם הוא תלוי בעזרת הזולת, אם הוא זקוק לטיפול רפואי מיוחד, אם הוא זקוק להשגחה תמידית ואם הוא בעל ליקוי מיוחד. כמו כן, על פי זכויות ילדים עם סוכרת, ילד שחולה בסוכרת נדירה, גם הוא זכאי לקבל קצבת ילד נכה.
- שיקום מקצועי – חולי סוכרת, החל מגיל 18, שקיבלו נכות רפואית בגובה של 20% מינימום, זכאים לשיקום מקצועי שכולל: אבחון תעסוקתי, לימודים, שיחות עם פקיד שיקום והשמה בעבודה. כשחולי סוכרת נמצאים בשיקום, הם זכאים לדמי שיקום.
- זכאות ללימודים גבוהים – חולי סוכרת יקבלו זכאות ללימודים אם הם בעלי 65% אחוזי נכות ומעלה או אם הם חסרי מקצוע ונמצאו כמתאימים ללימודים גבוהים.
זכויות חולי סוכרת במקומות עבודה
החוק לא קובע הגבלות בתחומי עבודה. חולי סוכרת יכולים לעסוק בכל מקצוע, פרט למגבלות אחדות במקצועות הקשורים בתחבורה (נהגי משאיות, אוטובוסים ורכבות), שאז יש סכנה לציבור ולא רק לחולים
עצמם. במהלך השנים האחרונות הוחלט להכיר בסוכרת כמחלת עבודה, ובהתאם לכך זכאים החולים לזכויות כספיות מן הביטוח הלאומי.
זכויות חולי סוכרת בצבא
חולי סוכרת נעורים מקבלים פרופיל 21 ואינם יכולים להתגייס לצבא, ולרוב נשלחת לביתם תעודת פטור משירות. החל משנת 1978 חל חוק שירות הביטחון שקובע כי חולי סוכרת זכאים להגיש בקשת התנדבות לצבא (מגיל 18 עד 25). במידה שהם מתנדבים, עליהם לעמוד בכל הכללים שנקבעו לחיילים, ללא יוצא דופן.
חולי סוכרת שמתנדבים לצבא יכולים לעסוק בתחום ההנדסאות, המחשבים, המודיעין, השרטוט הטכני, ההדרכה ועוד. ההגבלות בתנאי השירות של החולים הולכות ופוחתות עם הזמן, לאור הניסיון החיובי של צה"ל עם חיילים סוכרתיים. זכויות רפואיות של חולי סוכרת בזמן הצבא מגיעות מקופות החולים, דרכן נערכים הטיפולים וניתנות התרופות.
עם השחרור מצה"ל, חולי הסוכרת בעלי מעמד שווה לכל החיילים שהשתחררו, פרט למענק השחרור שלהם שהוא נמוך יותר, מפני שתקופת השירות קצרה יותר.
רישיון נהיגה
חולי סוכרת זכאים לקבל רישיון נהיגה בכלי רכב פרטיים, באופנועים עד 500 סמ"ק ובמשאיות עם 3 טון. כמו כל אדם אחר שמבקש להוציא רישיון, גם חולי סוכרת חייבים להציג טופס בדיקה רפואית ובדיקה גופנית, ותוצאות של בדיקת עיניים המוכיחות כי הם כשירים לנהיגה.
חולי סוכרת יוכלו להיבחן במבחני תיאוריה ולגשת לטסט מעשי רק לאחר שהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים שלח את הטופס הרפואי, אודות החולה, ממשרד הרישוי.