רבים לא מודעים לכך, אבל באופן עקרוני חולי הסוכרת לא צריכים להימנע בשום פנים ואופן מצריכת לחמים ודגנים. כפי שאתם ודאי יודעים, הפחמימות הינן בעלות השפעה משמעותית יותר על רמות הסוכר בדם בהשוואה לחלבונים ושומנים ולכן חולי הסוכרת צריכים לשים לב לכמות הפחמימות שהם צורכים, אך בפירוש אל להם להימנע מצריכתן כליל.
למעשה, לפי ההמלצות לצריכת פחמימות לסוכרתיים כפי שהתפרסמו על ידי האגודה האמריקאית לסוכרת, על האדם הסוכרתי לצרוך כמאה ושלושים גרם פחמימות מדי יום. המקור המומלץ לפחמימות לפי נייר העמדה שפרסמה האגודה האמריקאית הוא דגנים מלאים דוגמת אורז מלא וחיטה מלאה. כמו כן, מאחר והלחם הוא אחד מהמקורות העיקריים לפחמימות בתפריט היומי, הרי שיש לתת עדיפות לצריכה של לחם המיוצר מדגנים מלאים בדגש על לחם שיפון ולחם מחיטה מלאה.
היתרון של לחם מלא
לחם המיוצר מקמח מלא בלבד, בדגש על לחם שיפון, מתאפיין באינדקס גליקמי נמוך. המשמעות היא שהוא מתעכל באופן איטי יותר והסוכר שבו נספג באופן איטי יותר לדם. כתוצאה מכך, לא מתרחשות תנודות קיצוניות ומהירות ברמות הגלוקוז בדם. במחקרים רבים נמצא כי תזונה שמבוססת על מזונות שונים שהאינדקס הגליקמי שלהם נמוך, גורמת להפחתה ברמת האינסולין בדם ולאיזון רמות הגלוקוז בדם בסוכרתיים.
לצד היתרון הבא לידי ביטוי באינדקס הגליקמי הנמוך של הלחם המלא, יש לציין כי לחם מלא מכיל שיעור גבוה יותר של סיבים תזונתיים בהשוואה ללחם המיוצר מקמח לבן. הסיבים התזונתיים לא עוברים פירוק וספיגה במעי הדק ולפיכך לא תורמים לערך הקלורי של המזון. בנוסף לכך, הסיבים התזונתיים מפחיתים את יכולתו של הגוף לספוג את הכולסטרול מהמזון, מסייעים לוויסות המשקל, תורמים להארכת תחושת השובע ומסייעים לשיפור תפקוד מערכת העיכול.
חשיבות קריאת תוויות המזון
בעידן השפע שבו אנו חיים מיוצרים מדי יום עשרות אם לא מאות סוגים שונים של לחמים במאפיות, בקונדיטוריות ובמפעלים. לפיכך, לא ניתן לפרט בנוגע לערכים התזונתיים של כל לחם ולחם. עם זאת, ניתן בהחלט לספק המלצה כללית לצריכת לחם בקרב חולי סוכרת, הנוגעת לקריאת תוויות המזון.
כאשר בוחנים את סדר המרכיבים של הלחם, יש להבין כי המרכיבים מסודרים לפי הכמות שלהם במוצר, כך שהמרכיב הנמצא בכמות הגדולה ביותר מופיע ראשון ברשימה ואילו המרכיב הנמצא בכמות הקטנה ביותר, מופיע אחרון. טיפ זה יסייע לכם לגלות מה היא הכמות של הקמח המלא בלחם. בנוסף לכך, מומלץ תמיד לצרוך לחמים שזכו לשאת את התו של האגודה הישראלית לסוכרת, הלא הוא תו א.י.ל.
ישנם יצרנים שונים המפרסמים מסרים שיכולים להטעות את הציבור על גבי אריזות הלחמים. כך לדוגמה לחם דגנים הוא לא בהכרח לחם המיוצר מדגנים מלאים, שכן לעתים מדובר בסך הכול בלחם שעוטר עם דגנים במהלך האפייה, המיוצר רובו ככולו מקמח לבן.
כמה לחם ודגנים מותר לאכול מדי יום לחולי סוכרת?
כמות הלחם וכמות הדגנים באופן כללי המותרת לצריכה עבור חולי סוכרת משתנה בהתאם למשקל גופם, משקל היעד שלהם, מידת החומרה של מחלתם, סוג הלחם והדגנים בהם מדובר ועוד. על מנת להתאים את כמות הלחם והדגנים לחולה באופן אישי ישנה חשיבות עליונה לפנות לייעוץ מקצועי אצל דיאטנית קלינית המוסמכת לטפול בחולי סוכרת.
רק כך ניתן לספק לחולה את כל המידע החשוב לו הוא זקוק על מנת לקבל החלטות מושכלות ורק כך ניתן לשלב את הלחם המתאים ואת הדגנים המתאימים בתפריט היומי באופן מושכל.
אולי יעניין אותך גם: