סוכרת מתוארת על ידי רמה גבוה של סוכר בדם, באופן מתמשך. ידועים סימפטומים שונים של המחלה, כגון ירידה בראיה, פגיעה בתפקוד המיני, כף רגל סוכרתית. פחות מדוברת תופעה נוספת, פטרת הציפורניים. מסתבר כי חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לכך. וזה עשוי להיות יותר כואב ובעייתי מכפי שזה נשמע.
סוכרת לא מאוזנת עלולה להוביל להופעת פטרת הציפורניים
לפני הכל, ראוי לשים את הדברים על השולחן: שכיחות מקרי הסוכרת בארץ נמצאת בעליה מתמדת. גם בעבר היה ידוע שבקרב קשישים אחוז החולים גבוה למדי אולם כעת, גם צעירים רבים סובלים ממנה. לא מעט דובר על כך שמודעות, תזונה, ניטור רמת הגלוקוז כמו גם פעילות גופנית יכולים להפוך את המחלה לא-סימפטומטית. כלומר, החולה למעשה מוריד את רמות הסוכר כך שלא מופיעים סימפטומים פעילים. טיפול במחלת הסוכרת, בכל הרבדים, מסייע מטבע הדברים גם לטיפול בפטרת.
זה אולי לא נשמע כמו דבר גדול, אך נזכור כי פטרת עלולה להתלוות להיסדקות של העור, גירוד, עיוות של הציפורניים. כאשר מוסיפים זאת לעובדה שבייחוד בכפות הרגליים סובלים החולים בסוכרת מקשיי ריפוי, נבין מדוע חשוב לתת על כך את הדעת. אם כן, בכל מצב שבו מזהים פטרת, בשל שינוי בצבע הציפורן, התעבות או היסדקות של הציפורן, טיפול מהיר חשוב ביותר.
קראו עוד על רגל סכרתית
מדוע חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לפטרת הציפורניים?
הקשר בין סוכרת ופטרת הציפורניים נובע מכמה גורמים. כל אלה, מצבים רפואיים אשר הינם חלק בלתי נפרד מן המחלה. למשל, חולי סוכרת סובלים מתופעת נוירופתיה. הם גם סובלים מהשפעה על הולכת הדם, בפרט בכלי הדם הפריפריאלים. שני הדברים הללו מביאים לירידה בתחושה בכפות הרגליים. התפתחות כיבים, שינויים בצורת הציפורן ועליה בסיכון לרגל סוכרתית. כיבים ופצעים בכפות הרגליים שהולכים ומחמירים עלולים לגרום אפילו לנמק.
יש עוד סיבות הגורמות לכך כי יותר חולי סוכרת סובלים מפטרת הציפורניים. היחלשות מערכת החיסון, למשל, משפיעה על בריאות הציפורן. נטורופתים מסבירים כי הציפורניים הן במידה רבה ראי של הבריאות הכללית. מחלות שונות, אפילו סטרס ודיכאון באים לידי ביטוי בהיחלשות הציפורן. ציפורניים דקות, פגועות ורגישות הן גם הרבה פחות עמידות לפטרת. אם מוסיפים לכך אי שמירה על היגיינה של כף הרגל, הזעה מוגברת וכדומה, הסיכויים להסתבכות עולים אף יותר.
הידעתם? ציפורניים צהובות הן גם תסמין לסוכרת
חולי סוכרת, אל תשכחו לטפל ברגליים
חולה סוכרת, בפרט אם הזיהוי של המחלה התעכב או שמתקשה להשיג איזון ברמת הסוכר, עלול לסבול כאבים קשים בכפות הרגליים. פטרת כמובן אך גם פצע, סדקים, הצטברות נוזלים, כל אלה יוצרים שינויים ביציבה. פצעים קשיי ריפוי מביאים לעוד יותר חוסר תנועה. כלומר, כל הדברים הללו מפחיתים פעילות, זרימת הדם עוד יותר יורדת, גדל הסיכוי להחמרה בפטרת והחמרה בפצעים. טיפול בכל אלה, מבעוד מועד, מפחית כאב וסבל, מוריד את הרגישות בכפות הרגליים ומסייע להתמודדות כללית עם המחלה.
מניעת פטרת, זה אפשרי
הטיפול בכפות הרגליים מתחיל במודעות אך לא מסתיים בכך. יש לשמור על היגיינה. להגן על הרגל באמצעות נעליים נוחות. חשוב להימנע מהליכה ברגל חשופה. לא מומלץ להשתמש במקלחות ציבוריות או ללכת יחפים בבריכה ואף בבית. עיסויים לכף הרגל יכולים להיטיב עם זרימת הדם ומניעת בצקות. במידה וזוהו פצעים, יש לפנות לרופא לצורך טיפול. כדאי להקפיד על פדיקור רפואי באופן קבוע. ואם זוהתה בעיה של פטרת הרגליים, יש מה לעשות. משחות נגד פטרת, לק אנטיספטי ומשחות חיטוי. במידת, הצורך ניתן להשתמש בתרופות מרשם (בהתייעצות עם הרופא המטפל). כמו כן, גם טיפולים טבעיים יכולים להועיל, למשל מריחת שמנים אתריים.