ויטמין D עוזר לגוף לספוג את הסידן בעצמות וגם מחזק אותן, ומסיבה זו הוא ידוע כוויטמין חשוב שמונע את מחלת האוסטיאופורוזיס (שחיקה של צפיפות העצם). בסוגים שונים של מזונות (דגי סלומון, שמן דגים, טונה, סרדינים ומקרל) ויטמין D ישנו אולם בכמויות קטנות שאינן מספיקות את הכמויות שהגוף אמור לצרוך ביום.
הקרינה שמגיעה מקרני השמש היא המקור העיקרי לקבלת ויטמין D, ולמרות שבמדינה שלנו שאינה סובלת ממחסור של שמש, עדיין רוב האנשים המבגרים סובלים ממחסור שלו.
בגלל העובדה שאל הגוף מגיעות כמויות קטנות של ויטמין D, נמצאה דרך נוספת כדי לצרוך אותו והיא באמצעות תוספי תזונה. ישנן קבוצות של אנשים שנמצאות בסיכון גבוה למחסור של הוויטמין, ביניהם גם חולי סוכרת. ויטמין D ברמה נמוכה מזו המומלצת לצריכה, מעלה את הסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת והפרעה בתסמונת המטבולית ובמשק הפחמימות בגוף. באופן כללי מחקרים מראים כי תוחלת החיים של אדם עולה יותר עם צריכת ויטמין D.
כיצד משיגים ויטמין D לגוף
ויטמין D ניתן לצריכה בכמה אפשרויות: דרך אחת היא באמצעות מזון שכולל שומן ואז הגוף מסוגל לספוג אותו. מאכלים כמו דגי סרדין, סלמון, הרינג ומקרל, בשר, ביצה, מוצרי חלב מועשרים בוויטמין D כמו גם דגנים מעושרים. דרך שנייה היא באמצעות חשיפה מבוקרת של הגוף לאור השמש. דרך שלישית היא להוסיף לגוף, במידה וחסר, ויטמין D באמצעות תוספי מזון. רופאים ממליצים על צריכה של 600-800 יחדות ויטמין D ביום, תלוי בגיל.
הקשר בין ויטמין D לסוכרת
מחקר שנערך בנושא הקשר שבין השניים מצא שתוסף מזון של ויטמין D מוריד את גורמי הסיכון לסוכרת מסוג 2– מחלה ובה יש ליקוי מסוים בייצור של אינסולין. הלבלב מייצר את האינסולין בכמויות מעטות יותר ממה שנדרש לגוף בריא. בגלל שיש אינסולין בכמויות נמוכות מהנורמה, הסוכרים מצטברים בגוף וגורמים לנזקים בכלי הדם. ויטמין D משפר את רמות התפקוד של התאים שמייצרים אינסולין וכך הסיכויים לחלות בסוכרת יורדים, או במילים אחרות: ויטמין D גורם לשיפור של הפרשת האינסולין וגם את "תנגודת האינסולין"- עמידות תאי הגוף להורמון האינסולין שמעביר את הסוכר מהדם אל התאים. דבר זה גורם לחילוף חומרים של הסוכר בדם בצורה לקויה.
ויטמין D לבדו אינו תרופה לסוכרת, אלא כשהוא בא בשילוב עם שמירה על משקל תקין, על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית, הוא מסוגל להפחית באופן משמעותי את התפתחות סוכרת מסוג 2.
חוסר בוויטמין D וסוכרת
כאשר ויטמין D נמצא בגוף ברמות נמוכות מדי או כשצורכים אותו במינונים נמוכים, הדבר יכול לנבא אפשרות שבגוף עלולה להתפתח סוכרת משני הסוגים (סוג 1 או סוג 2). מחקרים שנערכו מצאו כי אם אדם צורך 800 יחידות של ויטמין D יחד עם 1,200 מיליגרם של סידן מדי יום, אזי סיכוייו לפתח סוכרת מסוג 2 פוחתים ב 33% מאשר אצל אדם שצורך כמויות נמוכות יותר של ויטמין D וסידן. עוד נמצא במחקר שיש קשר ישיר בין רמות נמוכות של סידן, ויטמין D או צריכה של מוצרי חלב לבין השכיחות של התחלואה במחלת הסוכרת מסוג 2.
מחסור בוויטמין D וסיבוכי סוכרת
רמות נמוכות של הוויטמין קשורות באופן משמעותי לאירועי לב דוגמת התקפי לב. חוסר בוויטמין קשור גם לעורק שמוביל דם אל המוח והוא שמתריע על אירועי מוח. חולי סוכרת סובלים ממחסור בוויטמין D ולכן הם נמצאים בסיכון מוגבר לכל הסיבוכים הנלווים.