על פניו, בין לחץ נפשי אקוטי לבין סוכרת אין קשר ממשי, אולם, ההפף הוא הנכון, כך מציע מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי וולפסון. ליכולת ההתמודדות עם לחץ נפשי יש השפעה על רמות הסוכר בדם ולהתפתחות הסוכרת בהמשך.
הקשר בין לחץ נפשי ורמות סוכר בגוף
כאשר אדם נמצא תחת לחץ, הגוף פועל שעות נוספות כדי לעזור בתהליך ההתמודדות עם גורם הלחץ. אחת הדרכים היא שחרור הורמונים, כמו אדרנלין אפינפרין, שניהם מספקים אנרגיה לגוף ומגבירים את יכולת הריכוז. אדרנלין מופרש מבלוטת יותרת הכליה ומכין את הגוף למצבי לחץ, משפיע על פעילות השרירים, זרימת הדם ועל חילוף החומרים של הסוכר. בנוסף להורמונים, הגוף משחרר גלוקוז (סוכר), מתוך מאגרי הכבד, השרירים ושכבת השומן. גלוקוז זורם בכלי הדם וחודר לתאים באמצעות הורמון האינסולין. תאי הגוף זקוקים לסוכר כמקור אנרגיה ראשוני.
פירוט המחקר הישראלי
צוות חוקרים במרכז הרפואי וולפסון חקר את הקשר בין לחץ נפשי אקוטי לבין עלייה ברמות הסוכר והשפעות הסוכר לטווח הרחוק. המחקר נערך במהלך מבצע עמוד ענן בשנת 2012. ממצאי המחקר העידו כי קיים קשר מובהק בין מצב לחץ כמו מלחמה, לבין עלייה ברמות הגלוקוז בקרב החולים. בנוסף, לממצאים אלה קיימות השלכות רפואיות לטווח הרחוק- תחלואה ומוות.
המחקר כלל 3,573 בדיקות סוכר אשר נלקחו ממטופלים מבוגרים, כאשר 1,865 מתוכם נלקחו טרם פרוץ המלחמה, ו-1,708 בדיקות נלקחו במהלך תקופת המלחמה. התוצאות הראו כי ממצוע רמות הסוכר במהלך המלחמה היו 176 מ"ג לעומת 169 מ"ג לפני.
כיצד הלחץ מעלה את רמות הסוכר בדם?
במסגרת מחקרים שונים שבוצעו בעבר זוהה כי מאורעות כמו גירושין, פירוק משפחה ואובדן מקום העבודה, המלווים בלחץ נפשי רב, הם גורמים המעורבים עם התפתחות סוכרת מסוג 1 ו-2. בנוסף, נבחן כי לחץ נפשי ומתח בשנתיים הראשונות של החיים מגבירים את הסיכוי ללקות בסוכרת מסוג 1 בקרב ילדים.
התגובה הפסיכולוגית ללחצים וחוסר אונים מובילה להפעלת הציר של ההיפותלמוס- יותרת המוח- ויותרת הכליה לשחרר הורמונים, רמות גבוהות של קורטיזול ורמות סטרואידי מין נמוכים, המגבילים את פעולת האינסולין.
לחץ נפשי – כבעיה כרונית
מתח ולחץ נפשי מלווים את החברה באופן תמידי – עבודה, קריירה, לימודים, משפחה, בריאות ופוליטיקה. מתח כרוני עשוי להזיק, בייחוד לאנשים הסובלים מסוכרת. הגלוקוז המופרש במצבי לחץ נפשי מתווסף לסוכר הנרכש מהמזון של האדם.
התמודדות עם לחץ נפשי וסוכרת
בשנים האחרונות החוקרים הפנו את תשומת לב הציבור לאפשרות ללקות בסוכרת כתוצאה מלחץ נפשי, המשפיע על החיים. לחץ נפשי כרוני, עשוי להוביל לסיבוכים בריאותיים הנגרמים כתוצאה ממחלת הסוכרת. אם כן, קשה לקבוע באופן מוחלט כי הלחץ הוא הגורם הבלעדי המעלה את הסיכון לחלות בסוכרת. קיימים גורמים סביבתיים נוספים העשויים לתרום את חלקם.
לא כל האנשים מגיבים לתנאי לחץ באותו האופן. לחץ שלילי בחייו של אדם אחד יכול למעשה להיתפס באופן שונה בחייו של אחר. אנשים רבים יתייחסו ללחץ נפשי בחרדה, ועשויים לחוות תחושות של חוסר תקווה ובדידות חברתית. אחרים, יוכלו להתמודד עם הלחץ בצורה חיובית. כיום, העולם המערבי נעזר רבות בטיפולים פסיכולוגיים ומטפלים סוציאליים, המעניקים כלים מתאימים להתמודדות עם מצבי לחץ, מתח וחרדה. קיומות טכניקות מגוונות לטיפול בלחץ נפשי. קבלת סיוע במקרים של לחץ, פעמים רבות עשוי להפחית את הסיכוי ללקות במחלת הסוכרת.
חשוב לזכור כי ניתן ללקות בסוכרת בעקבות מספר גורמים – גורמים גנטיים, השפעות סביבתיות כמו תזונה ואורח חיים ובנוסף מחלות סיסטמיות ומטבוליות אחרות.