סוכרת בכלל, נחשבת למחלה שכיחה מאד בארצות העולם המערבי. הסוכרת, על סוגיה השונים, נגרמת באופן כללי מחוסר פעילות של הורמון האינסולין. תפקידו העיקרי של האינסולין הוא להכניס את הגלוקוז (הסוכר) באופן ישיר ממחזור הדם אל התאים על מנת שיוכל להפוך לאנרגיה זמינה.
החסר באינסולין יגרם משתי סיבות עיקריות האופייניות לכל אחד מסוגי הסוכרת. סוכרת מסוג 1, או סוכרת נעורים תיגרם מתפקוד לקוי של הלבלב ובאי יכולתו לייצר אינסולין. בניגוד לכך, בסוכרת מסוג 2, קיים אומנם אינסולין בזרם הדם, אולם לגוף אין את היכולת להשתמש בו, מכיוון שהוא פיתח תנגודת לאינסולין. תנגודת זו נגרמת בדרך כלל ממשקל גבוה. כל אחד מגורמים אלה, ישפיע על סוג הטיפול הייחודי.
סוכרת מסוג 1, סוכרת נעורים
כאמור, סוכרת נעורים מסוג 1 נגרמת עקב הרס של תאי בטא של הלבלב, המונע ממנו לייצר אינסולין בכמות מספקת. במחלה זו ישנו מרכיב אוטואימוני עיקרי. בשלב האבחון הראשוני של המחלה, לפעמים יהיה ייצור אינסולין בצורה מועטה, אולם עובדה זו לא תשפיע על המשך הטיפול המתחייב.
סוכרת זו שכיחה יותר בקרב ילדים ונערים, ולפעמים אף בקרב מבוגרים עד גיל 45. תסמיניה יהיו עייפות, ירידה במשקל, צימאון רב בשילוב עם השתנה תכופה ולפעמים שינויים ברמת ההכרה. ההנחה הקיימת בדבר גורמי הסיכון להתפתחות סוכרת נעורים הם נטייה גנטית ואפשרות לווירוס.
הטיפול אשר יתחייב ממצב זה יכלול השלמת האינסולין החסר מבחוץ, בעזרת הזרקות. הזרקות אינסולין יהוו רק חלק מהטיפול הכולל אשר יכיל תפריט לחולי סוכרת, שיכלול דיאטה דלת חלבונים וסוכר ופעילות גופנית עקבית.
הייעוץ והתמיכה לה זקוקים הילד ובני משפחתו במצב של גילוי סוכרת נעורים יהיו קשורים לנושאים רגשיים, התמודדת עם מסגרות חינוכיות (גן או בית ספר) והתמודדות עם הטיפול הפולשני עצמו, אשר צריך להינתן על ידי הילד עצמו.
סוכרת מסוג 2
שכיחותה של סוכרת מבוגרים מסוג 2 הולכת ועולה עם בעיית ההשמנה השכיחה לא פחות בעולם המערבי. סוכרת מסוג 2, הנגרמת מאי סבילות לאינסולין, עלולה להופיע אצל אנשים אשר מהווים את קבוצת הסיכון להתפתחות סוכרת. אנשים אלה ייטו להשמנה, יהיו מבוגרים מגיל 65, בעלי סיפור משפחתי, בעלי לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים וכולסטרול גבוה.
סוכרת זו נחשבת למחלה כרונית המתפתחת בעקבות הרגלי תזונה וחיים לא בריאים או מאוזנים. תסמיניה מתפתחים באופן איטי. פעמים רבות, תתגלה הסוכרת או השלב הטרום סוכרתי כאשר היא תהיה סמויה, ולא תראה שום סימנים. הטיפול בסוכרת מסוג 2, יתבסס על טיפול תרופתי הנלקח בבליעה, כמו אמריל וג'ינוביה, אולם תרופות אלה יהיו חייבות להילקח בשילוב תזונה מאוזנת וביצוע פעילות גופנית מתונה, אך יומיומית.
סוכרת הריונית
סוכרת הריון מתגלה בתקופת ההיריון, בדרך כלל, לאחר בדיקת הסוכר הנערכת בשבוע 24 עד 28 להיריון. גורמיה קשורים באופן ישיר מתהליכים טבעיים הקורים בהיריון. בדיקת סוכרת הנעשית על מנת לאבחן מצבי סוכרת, בכלל הנשים ההרות, תהיה בדיקת העמסת סוכר.
לסוכרת הריונית ישנם סיבוכים רבים הן לאם עצמה והן לעובר ולפיכך נעשים כל המאמצים על מנת למנוע מצב זה ולנסות לטפל בו. בדרך כלל, סוכרת זו תחלוף בגמר תקופת ההיריון. הסיבוכים יכולים להיות קשורים ללידה מוקדמת, לידת עובר גדול בעל מומים מולדים, התפתחות יתר לחץ דם, רעלת הריון אצל האם ועוד.
הטיפול הניתן לסוכרת הריון מתבסס ברוב המקרים על תזונה ומתן אינסולין חיצוני. תזונה מומלצת בסוכרת הריון מורכבת לרוב על ידי תזונאית המתאימה את התפריט בהתאם למשקלה של האישה, תוך כדי שילוב מרכיבים תזונתיים בריאים. טיפול ואיזון הסוכרת, אבחון מוקדם של הסוכרת ופיקוח צמוד, הפחיתו בצורה משמעותית את שכיחות סיבוכי הסוכרת.
סוגי סוכרת נוספים, אשר נחשבים לשלבים התחלתיים של המחלה וניתנים למניעת סוכרת הם: סוכרת IGT, סוכרת גבולית וסוכרת סמויה.
סוכרת מסוג MODY
סוכרת MODY כוללת מספר צורות תורשתיות נדירות של מחלת הסוכרת, אשר מועברות בתורשה אוטוזומלית דומיננטית. ישנן 11 צורות של המחלה, אשר נבדלות זו מזו במאפיינים הגנטיים שלהן ובתסמיניהן.
סוכרת מסוג LADA
סוכרת LADA, הינה סוג של מחלת הסוכרת, הנקרא גם סוכרת מסוג 1.5. סוכרת LADA נמצאת על הרצף שבין סוכרת סוג 2, המבוססת על תנגודת לאינסולין, לבין סוכרת סוג 1 שמקורה אוטואימוני, כשסוכרת מסוג LADA יכולה להיות דומה גם לסוכרת מסוג 1 וגם לסוכרת מסוג 2.
רבים בקרב הציבור הרחב לא מודעים לכך, אבל מאחורי הגדרת המטרייה "סוכרת", מסתתרת שורה ארוכה של מחלות שונות. לכל אחת ואחת מהמחלות שמוגדרות באופן כללי כסוכרת ישנה אטיולוגיה שונה, תסמינים שונים, דרכי טיפול שונות ועוד. במאמר זה נפרט אודות הסוגים המרכזיים של המחלה על קצה המזלג.
סוכרת סוג 1
סך הכול כעשרה אחוז מאוכלוסיית חולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 1. מחלה זו ידועה גם בשמה המסורתי "סוכרת נעורים" וזאת כיוון שברוב המוחלט של המקרים היא מתפרצת לפני שהחולה הגיע לגיל שלושים. ברוב המקרים המחלה מאובחנת בעקבות מקרה חמור של היפרגליקמיה שמתרחש לפני כניסת החולה לבית הספר או במהלך גיל ההתבגרות.
סוג ספציפי זה של סוכרת מתאפיין בהרס של תאי ביטא בלבלב שמוביל במהירות לחוסר יכולת להפריש אינסולין. לפיכך, הטיפול בחולים אלה מושתת על מתן אינסולין חיצוני בהתאם לצורך מספר פעמים ביום. בקרב רוב רובם של החולים בסוכרת סוג 1 ניתן לראות עדויות לתקיפה אוטואימונית של תאי ביטא בלבלב.
סוכרת סוג 2
כתשעים אחוז מחולי הסוכרת סובלים מסוג זה של סוכרת. בדרך כלל, סוכרת סוג 2 מתפרצת במבוגרים לאחר גיל שלושים אם כי במקרים מעטים היא יכולה להתרחש גם בצעירים, בדגש על צעירים הסובלים מהשמנת יתר. בניגוד לסוכרת סוג 1 המתפתחת במהירות רבה, סוכרת סוג 2 היא מחלה שמתאפיינת בתקופת חביון ארוכה מאוד שעשויה להימשך אף שנים רבות.
המרכיב הגנטי של סוכרת סוג 2 חזק יותר מהמרכיב הגנטי של סוכרת סוג 1 אך על מנת שתתפרץ ישנו צורך בקיום של כמה גורמים נוספים כשהמרכזי שבהם קשור לאורח החיים של החולה. בין היתר השמנת יתר וצריכה עודפת של סוכרים מקושרת להתפתחות המחלה.
בניגוד לסוכרת סוג 1 שבה הליקויים במטבוליזם של הגלוקוז הם תוצאה ישירה של הרס תאי ביטא בלבלב, האטיולוגיה של סוכרת סוג 2 קשורה לתנגודת לאינסולין שגורמת לחוסר יכולת של התאים להגיב לרמות הנורמאליות של האינסולין. במצבים רבים בעקבות כך תאי הלבלב פועלים באופן מוגבר ולא אחת הפעילות המוגברת מובילה להפסקת הפעילות של התאים.
סוכרת היריונית
שלושה אחוז מהנשים ההרות מפתחות סוג מסוים של סוכרת הנקרא סוכרת היריונית. מחלה זו היא תוצאה של צריכת סוכר מוגברת, השמנת יתר ושינויים הורמונאליים שונים. ברוב המקרים הסוכרת נעלמת לאחר הלידה אך בקרב ארבעים אחוז מהחולות תופיע סוכרת סוג 2 בהמשך החיים. הסוכרת מעמידה את ההיריון בסיכון ומגדילה את הסיכוי להולדת צאצאים בעלי משקל גוף גבוה מהרגיל.
סוכרת מסוג LADA
סוג נדיר יחסית של סוכרת שבא לידי ביטוי בתקיפה אוטואימונית של תאי הלבלב שאחראיים לייצור והפרשת האינסולין. בניגוד לסוכרת סוג 1 שברוב המקרים נגרמת כתוצאה מבעיה אוטואימונית, רוב החולים בסוכרת מסוג LADA הספיקו לחצות את גיל שלושים ובנוסף לכך, בניגוד לסוכרת סוג 1, ברוב המקרים של סוכרת מסוג LADA המחלה מתפתחת באיטיות יחסית.
סוכרת מסוג MODY
MODY היא שורה של מחלות שונות כשסך הכול קיימים יותר מעשרה סוגים שונים של MODY. הסוגים השונים של סוכרת מסוג MODY נבדלים זה מזה בהתאם לסוג הפגם הגנטי שגורם לליקויים במטבוליזם של הגלוקוז.
סוכרת כתוצאה מפגיעה חיצונית בלבלב
כל מצב שבו נגרם נזק לתאי ביטא בלבלב עלול להוביל לבעיות בהפרשת האינסולין ולסוכרת. כך למשל הלבלב יכול להינזק כתוצאה מתאונה או כתוצאה ממעשה אלימות, במקרים מסוימים הפגיעה בלבלב היא תוצאה של הרעלת תרופות או רעלנים ממקור אחר ועוד.