אחת מהמחלות הנפוצות ביותר בעולם בו אנו חיים כיום היא מחלת הסוכרת. ההיארעות של המחלה רק הולכת ועולה ויש הוכחות רבות המקשרות עלייה זו באורח החיים אותו אנו מנהלים שכולל תזונה לא בריאה, השמנת יתר, מיעוט בפעילות גופנית ואימוץ הרגלים לא בריאים כמו עישון.
מנתונים סטטיסטיים עולה כי 18.2 מתושבי ארה"ב הם חולי סוכרת ושכיחות החולים במחלה עולה ב-2-4% מידי שנה. הנתונים בישראל לא מפגרים בהרבה אחרי ארה"ב וחלק נכבד מהחולים כלל לא יודע שהוא חולה. גם הגנטיקה משחקת תפקיד לא קטן בכל הקשור לתחלואה במחלה זו.
על סוכרת
את מחלת הסוכרת נוהגים לחלק באופן גס לשני סוגים עיקריים:
- סוכרת מסוג 1 – מדובר במצב בו תאי הלבלב של החולים לא מייצרים, או מייצרים בכמות מועטה את ההורמון אינסולין שתפקידו הוא להכניס את הסוכר מהדם אל תוך תאי הגוף.
- סוכרת מסוג 2 – מחלה של אנשים מבוגרים יותר בה נוצרת, עקב סיבות מגוונות, עמידות של תאי הגוף לאינסולין המיוצר והם לא מגיבים לו בהכנסת סוכר לתוכם.
התוצאה של שני סוגי הסוכרת היא אחת- עלייה ברמה של הסוכר המסתובב חופשי בדם וירידה ברמה שלו בתוך התאים. התוצאות של מצב זה מובילות לחלושה תאית וחוסר פעולה שלהם מחד, ולהשפעות מזיקות ברמה של כלל הגוף בגלל עודף הסוכר בדם מאידך.
מה לסוכרת ולגנטיקה?
גנטיקה היא מונח כללי המתאר את חקר הסיבות התורשתיות המובילות להתפתחות מחלה. כל אדם נוצר כידוע משילוב של החומר הגנטי של שני הוריו. על בסיס מידע גנטי זה שמתקבל מורכב אדם חדש, אך הוא נושא בתוכו תכונות ומאפיינים שירש מהדורות הקודמים של משפחתו.
שונות במאפיינים הגנטיים היא זו שהופכת אותנו לשונים אחד מהשני, אך גם מובילה לכך שאנשים מסוימים נוטים לחלות במחלות מסוימות יותר מאחרים.
בכל הנוגע לסוכרת, היה מקובל לחשוב שסוכרת מסוג 1 היא יותר "גנטית" מאשר סוכרת מסוג 2 שכן היא מופיעה בגיל צעיר יותר. מבדיקות שנעשו בנושא נראה כי ההיפך הוא הנכון ודווקא לסוכרת סוג 2 יש מרכיב גנטי חזק יותר.
המחקרים, שנעשו רובם ככולם על תאומים זהים, מראים כי אם אחד מזוג תאומים זהים חולה בסוכרת מסוג 1, הסיכוי של אחיו לחלות עומד על 50% בלבד. עובדה זו מוכיחה שפרט לפגמים הגנטיים נחוצה השפעה של גורם סביבתי בכדי לחלות. כאשר בודקים את הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2 בתאומים זהים מגלים כי במידה ותאום אחד חלה במחלה, הסיכוי של אחיו לחלות הוא קרוב ל-100%.
הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 1 באוכלוסייה הכללית עומד על 0.4%. לעומת זאת, מספיק שלאדם יהיה קרוב משפחה אחד מדרגה ראשונה (אם, אב אח או אחות) שהוא חולה, בכדי להגדיל את הסיכוי שלו לחלות פי 10 ל- 4%.
סוכרת מסוג 2 יותר מורכבת מבחינה גנטית ודרוש מגוון גדול יותר של פגמים ושינויים גנטיים בכדי לחלות בה. נמצאו כ- 8 גנים אשר שינויים ומוטציות בהם יכולים להגביר את הסיכוי של אדם לחלות בסוכרת מסוג 2.
הנתונים הסטטיסטיים המצביעים על ההשפעה הגנטית שקיימת על הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2 הינם רבים. ל- 40% מחולי סוכרת מסוג 2 יש לפחות הורה אחד החולה במחלה, ומאידך- אם לאחד מהוריך יש סוכרת מסוג 2, הסיכוי שלך לחלות במחלה גם כן עומד על 15%.
כמו כן, ניתן לראות שקרובי משפחה של חולים סובלים מעמידות בתגובה לאינסולין עוד בנערותם. המחלה גם שכיחה יותר בקרב קבוצות אתניות מסוימות כמו אפרו- אמריקאים בארה"ב ואוכלוסיית האינדיאנים, מה שמעיד על נטייה גנטית גבוהה יותר למחלה.
ואם קרובי משפחתי חולים בסוכרת?
אז אתה נמצא בקבוצת סיכון. ההמלצה הגדולה ביותר לאנשים שקרובי משפחתם חולים באחד משני סוגי הסוכרת הוא להתמקד בתחום המניעה– לשמור על משקל תקין, לנהל אורח חיים בריא, לעסוק בפעילות גופנית ולעבור בדיקות תקופתיות של רמת סוכר בדם.
אולי יעניין אותך גם: