מחלת הסוכרת ומחלת האלצהיימר הן שתי מחלות נפוצות ביותר, בעלות מורכבות רבה וככל הנראה גם קשורות זו לזו. מחקרים שונים הראו שחולים אשר סובלים מסוכרת בגיל צעיר, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח אלצהיימר וליקוי קוגניטיבי מתון בגיל מבוגר יותר.
ככל הנראה, הפגיעה בכלי דם הנוצרת כתוצאה ממחלת הסוכרת, והשפעת המחלה על נוכחות חלבוני בטא עמילואיד במוח יכולים להביא לשינוי אשר גורם בסופו של דבר להתפתחות הניוון המוחי ומחלת האלצהיימר.
פגיעת כלי דם גורמת להופעת אלצהיימר ודמנציה ווסקולרית
חשוב לציין שמחלת האלצהיימר היא מחלה חשוכת מרפא, שהסיבה לה עדיין אינה ברורה, אך ככל הנראה קיים קשר בינה ובין מחלות רקע שונות, ובעיקר מחלות הפוגעות בכלי דם. מחלת הסוכרת גורמת בין היתר לפגיעה בכלי דם, אשר מתבטאת לרוב במחלות כליה, עיניים, לב, סיכון לשבץ מוחי ונוירופתיה.
השינויים המטבוליים המופיעים בגוף כתוצאה מהסוכרת, גורמים לפגיעה הזו בכלי הדם אשר לאורך שנים גורמת להפרעה קשה בתפקוד איברים שונים כמו המוח. וכך, לאורך שנים המוח אשר אינו מקבל אספקת דם טובה, מכיוון שכלי הדם שלו פגומים (כתוצאה מהסוכרת) והניוון המוחי מתקדם. הפגיעה בכלי הדם גורמת למצב הנקרא דמנציה ווסקולרית אשר מתבטא בירידה ברמה הקוגניטיבית על רקע הפרעה באספקת הדם למוח.
קשר בין הסוכרת לעלית רמת בטא עמילואיד
מחלת האלצהיימר נגרמת בין היתר מכיוון שמשקעים של פלאק המכיל בטא עמילואיד שוקעים במוח וגורמים להפרעה קשה בתפקודו. ככל הנראה קיים קשר בין מחלת הסוכרת והתנגודת לאינסולין להצטברות החלבון והפלאק הזה אשר גורם להופעת האלצהיימר. בדרך זו, תורמת הסוכרת להיווצרות האלצהיימר והדמנציה מכיוון נוסף, והגברת שקיעת החלבונים במוח בשילוב עם הפגיעה בכלי הדם יכולה בסופו של דבר לגרום להתפתחות מחלות ניווניות של המוח.
הקשר בין אינסולין להעברת אותות במערכת העצבים
מחקרים נוספים הראו שלמרות שהסוכרת מגבירה את ייצור החלבון בטא עמילואיד, הוא לאו דווקא גורם להצטברות הפלאקים אשר גורמים למחלה, אלא הסוכרת גורמת לאלצהיימר במנגנונים אחרים. אחת ההשערות היא שהגורם לכך הוא השינויים ברמת האינסולין, אשר גורמים להפרעה בהעברת האות העצבי בין חלקי המוח השונים ובכך גורמים להתפתחות הדמנציה. על פי טענה זו, לאינסולין אשר אחראי על איזון רמת הסוכר בדם תפקיד משמעותי בהעברת הסיגנל העצבי, וברגע שהפרשתו נפגמת (כפי שקורה בסוכרת) עלולה להתפתח פגיעה מוחית אשר תוביל לדמנציה ואלצהיימר.
מחלת האלצהיימר והקשר לבריאות הכללית
מחלת האלצהיימר היא מחלה נפוצה יחסית, אשר נוטה להופיע יותר אצל אנשים שאינם בריאים. במקרים רבים, חולי אלצהיימר סובלים גם ממחלות רקע אחרות כמו יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה ובין היתר גם סוכרת.
מכיוון שמחלת הסוכרת גורמת להשפעה אדירה על מערכות רבות, היא משפיעה באופן משמעותי על הבריאות הכללית ולכן גם תורמת למחלת האלצהיימר. יש לזכור שבדרך כלל אנשים בריאים ופעילים, נוטים לפתח פחות מחלות קוגניטיביות כמו אלצהיימר, ושמירה על הבריאות חשובה ביותר להארכת ימים.
מניעת סוכרת יכולה למנוע התפתחות אלצהיימר
העובדה שהשינויים הפתולוגים המופיעים בגוף כתוצאה מהסוכרת יכולים להוביל גם לאלצהיימר מראה שמניעת מחלת הסוכרת יכולה לסייע בהפחתת הסיכון למחלת האלצהיימר. ולכן, חשוב מאוד להקפיד על אורח חיים בריא כבר מגיל צעיר, ועל תזונה נכונה ופעילות גופנית אשר יכולה לסייע למנוע את התפתחות הסוכרת.
בגילאים מבוגרים יותר, יש להקפיד על ביצוע בדיקות דם תקופתיות לרמת סוכר בצום ולרמת החלבון המוגלובין A1C על מנת לזהות את הסוכרת בשלב מוקדם ולטפל בה על ידי תרופות. בדרך זו ניתן למנוע את הסיבוכים השונים של מחלת הסוכרת ובין היתר את הופעת מחלת האלצהיימר הקשורה לה.