הקשר בין סוכרת וטרשת עורקים

סוכרת וטרשת העורקיםטרשת עורקים נצפתה מואצת במחלת הסוכרת מסוג 1 ו-2. סימן ההיכר של הסוכרת הוא הנוכחות של רמות גבוהות של סוכר. אך מהו תפקידו אם כך של הגלוקוז בהיווצרות טרשת העורקים? ניסויים ומחקרים רבים נבדקים כדי לבחון ולהבין את המערכת היחסים הסבוכה הנרקמת בין השניים.

טרשת עורקים היא הגורם למרבית מחלות הלב וכלי הדם, היא מואצת על ידי מחלת הסוכרת וסינדרום מטבולי. ניסויים רבים הציגו את התהליך הסינרגי להאצת הטרשת על ידי סוכר ושומנים. כמות הטריגליצרידים אשר נמדדה הייתה גבוהה בקרב הסוכרתיים.

כיצד סוכרת גורמת לטרשת עורקים?

טרשת עורקים, או במילים אחרות התקשחות כלי הדם, נוצרת כאשר דפנות כלי הדם מצטברות בכולסטרול ומשקע שומני הנקרא שכבת פלאק. כאשר החלק הפנימי של העורק נסתם כליל, התקפי לב ושבץ מתרחשים.

תגובת מערכת החיסון למצבורי השומן, מגבירה את הסיכוי לחוות התקף לב. התאים המרכיבים את מערכת החיסון, מזהים באופן שגוי את משקעי השומנים ובאופן מוטעה מתייגים אותם כפולשים מזיקים, בדומה לחיידקים. תאי מערכת החיסון תוקפים את משקעי השומן. פעולה זאת יוצרת דלקת הגורמת בהמשך לשכבת הפלאק לגדול ולהתרחב, להיקרע ולהתנתק אל עבר מחזור זרימת הדם בעורקים.

תאי הגוף של אנשים החולים בסוכרת, אינם מסוגלים לנצל את הגלוקוז ביעילות ולכן הסוכר מצטבר בדם. בין השאר, סוכרת יוצרת דלקת בדומה לטרשת העורקים, ולכן חולי סוכרת נמצאים בסיכון כפול לחוות התקף לב או שבץ. היווצרות הפלאקים בכלי הדם, למעשה חוסמת את זרימת הדם אל עבר האיברים השונים בגוף. כאשר אספקת הדם דלה, האיבר מאבד בהדרגה את יכולת פעילותו ועשוי ליצור נזק בלתי הפיך.

מחקרים ישנים הראו כי לרמות גבוהות של סוכר בדם יש שתי השפעות עיקריות על התאים המרפדים את הדופן הפנימית של כלי הדם, כחלק מטרשת העורקים. ראשית, הסוכר מגביר ייצור של רדיקלים חופשיים, מולקולות הפוגעות בתאים ובחומר התורשתי DNA. פגיעה בחומר התורשתי של התא גורמת בסופו של דבר למוות מוקדם של התאים, תהליך המכונה בשם אפופטוזיס. בנוסף, התהליך מקטין את זמינות התחמוצת החנקנית NO, שמשמשת כגורם חיוני המרחיב כלי דם ומשפר את זרימת הדם באופן תקין.

דרכי מניעה וטיפול

כשמדובר בסוכרת מסוג 2, הסוג הנפוץ ביותר, יכולת המניעה היא גדולה בייחוד בקרב אנשים הנמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה ,על סמך היסטוריה רפואית משפחתית ומחלות סיסטמיות אחרות.

בנוסף, אנשים הסובלים מעודף משקל, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת. הצעד הראשון במניעת המחלה נתון לתזונה בריאה יותר, פעילות גופנית והרזיה. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל את התהליך. שינוי בהרגלים מסויימים באורח החיים עשוי להשפיע על הבריאות לטווח הרחוק ולמנוע סיבוכים כמו מחלות בכליות, הלב ומערכת העצבים.

מומלץ לאמץ תזונה עשירה בסיבים תזונתיים הכוללים פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים. מהלך זה, מפחית את הסיכוי לחלות בסוכרת על ידי שליטה יעילה ברמות הסוכר בדם, מפחית את הסיכון לחלות במחלות לב ומסייע בירידה במשקל. צעד חשוב נוסף הוא הפסקת עישון. עישון עשוי לגרום לסוכרת ובנוסף מגביר את הסיכוי לטרשת עורקים.

 מהם הסיכונים?

אי טיפול במחלת הסוכרת עשוי להוביל לסיבוכים רפואיים רבים, עד לקריסת מערכות, התקפי לב, שבץ ומוות. הסיבוכים הנפוצים של מחלת הסוכרת עשויים להיות אקוטיים או כרוניים. סיבוכים אקוטיים כוללים היפרגלסימיה היפראוסמוטית, קומה, זיהום מערכת נשימה ומחלות שיניים. סיבוכים כרוניים עשויים להיות איבוד ראייה, איבוד איבר המסתיים בכריתתו וטרשת עורקים המובילה להתקף לב ושבץ.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן