חולי סוכרת חייבים להקפיד על תזונה מאוזנת ומבוקרת, בכדי להימנע ממצבים של רמות סוכר גבוהות מידי בדם. בדרך כלל ההמלצה לחולי סוכרת היא להמעיט ולהפחית מאכילת פחמימות, כדוגמת לחמים, קמחים וסוכרים.
אולם כפי הידוע, גם בפירות יש רמות סוכר גבוהות, כך שגם אכילת פירות צריכה להיות מאוזנת ומוקפדת, ומומלץ שלא להתייחס למיתוסים הנפוצים.
מחקרים שנעשו בתחום גילו כי דינם של הפחמימות והפירות אינו דומה בהשפעתם על רמות הסוכר הנמדדות, ועדיף להפחית יותר פחמימות על חשבון הפירות.
מחקרים מסוימים אף מצאו כי אכילה רבה של פירות וירקות עשויה אף להפחית את הסיכון להתפרצות הסוכרת, במקרים של טרום סוכרת, מכיוון שהם מכילים סיבים תזונתיים רבים. מחקרים אלו סיכמו נתונים של אנשים שונים במשך 20 שנות חיים בגילאים 25-74.
במחקר שנערך בארצות הברית ונוהל על ידי המרכז לבקרת תרופות נמצא כי צריכת חמש מנות ויותר של פירות, לא רק שלא מחמירה את מצב הסוכרת, אלא אף מפחיתה את הסיכון להתפרצות המחלה. אצל נשים, צריכה זו של פירות אף הייתה מלווה בתוצאות טובות יותר, מאשר אצל גברים.
הפירות המותרים לחולי סוכרת
כאמור, גם חולי סוכרת יכולים לאכול מנת פירות יפה מידי יום. עם זאת, לחולים כדאי להרבות בפירות בעלי רמה מופחתת של סוכר ועם מדד גליקמי נמוך. הפירות המומלצים לחולי סוכרת הם פירות גרגיריים, בעלי ויטמינים, נוגדי חימצון וסיבים רבים. פירות אלה כוללים תות שדה ופטל, פירות טריים ומוקפאים (ללא תוספת סוכר).
מעבר לכך, ההמלצה היא לאכול פירות הדר רבים כמו אשכוליות ומנדרינות, אשר מלאים בוויטמין C. ההמלצה היא לאכול פירות אלו בשלמותם, אך לא כמיץ אשר מכיל כמויות רבות יותר של הסוכר המצוי בפירות. במקרה של שתיית מיץ, יש למהול אותו בכמויות מים רבות.
תפוחי עץ, נחשבים אף הם לפרי מועדף על חולי סוכרת, מכיוון שהם מכילים סיבים תזונתיים אשר עשויים לסייע באיזון רמות הסוכר בדם. גם בהם נמצאה כמות רבה של ויטמין C, והם יכולים להיאכל בשלמותם או מגורדים.
ישנם מטופלים אשר יעדיפו לאכול את תפוח העץ עם קינמון, אשר מוסיף טעם מחד, ומוריד רמות סוכר מאידך. שזיפים, פירות יער, ענבים ואגסים הינם גם פירות טובים, בתנאי שהם טריים ולא מיובשים. הם מכילים פיטוכימיקלים ועשויים אף לעזור בשמירה על הראיה.
תזונה בריאה לחולי סוכרת
המזונות המותרים על סוכרתיים צריכים להיות בעלי ערך גליקמי נמוך. המשמעות היא שרמות הסוכר לאחר אכילת מזונות אלו לא עולה באופן מיידי, ומחייבת הפרשות אינסולין. מדידת הערך הגליקמי נעשית בהשוואה לסוכר לבן, אשר נחשב כ 100%.
מחקרים רבים נעשו על מנת לקבוע את יתרונות המזונות בעלי ערך גליקמי נמוך על איזון הסוכרת לאורך זמן. בין המזונות הנמוכים במדד נמצאים אגוזים, זרעונים וירקות ירוקים.
הסיבים התזונתיים הנמצאים בפירות, בירקות, וכן בשעועית, אפונה, חיטה מלאה דגנים ועוד, הינם מקור לוויטמינים ולמינרלים הדרושים לגוף. כמו כן, הם ידועים ביכולתם להוריד רמות כולסטרול. ההמלצה היא לאכול עד 35 גרם ביום של סיבים תזונתיים.
עם זאת, יש לזכור כי תזונה מאוזנת ככל שתהיה, לא מסייעת באופן בלעדי לחולי הסוכרת, אשר מחויבים גם לשמור על משקל גוף תקין ופעילות גופנית סדירה ועקבית. לגורמים אלה אין תחליף, כך ששינוי הרגלי החיים הינו השלב הראשון בטיפול בחולי סוכרת.