ערכי סוכרת

מחלת הסוכרת היא מחלה המתאפיינת בהפרעה בממשק הסוכרים בדם. ההורמון האחראי על הכנסת הסוכר מהדם אל התאים הוא האינסולין. הורמון זה מיוצר ומופרש על ידי תאים בשם תאי בטא שנמצאים בלבלב.

בסוכרת נעורים מסוג 1 תאי בטא אינם מתפקדים ולכן אינסולין לא מופרש לזרם הדם. דבר זה גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם וירידה ברמה שלו בתאים. בסוכרת הנפוצה יותר, סוכרת מבוגרים מסוג 2, קיימת עמידות של תאי הגוף לאינסולין. הלבלב מייצר ומפריש אינסולין תקין אך תאי הגוף מגלים אליו עמידות, ולא מגיבים לו בהכנסה של סוכר לתאים.

קיימות מספר בדיקות סכרת שמודדות את ערכי הסוכר בדם. מנתונים סטטיסטיים עולה כי בדיקת רמת הסוכר בדם היא הבדיקה השנייה במספר, לאחר ספירת דם, ברשימת הבדיקות הנפוצות ביותר שרופאים מזמינים מהמעבדה.

בדיקות להערכת רמת סוכר בדם

קיימות מספר בדיקות, אשר באמצעותן ניתן לדעת את רמת הסוכרים בדם: בדיקת דם בצום, בדיקת דם שלא בצום, העמסת סוכר (שנעשית גם בבדיקת ערכים של סכרת הריון) ובדיקת המוגלובין מסוכרר.

בדיקת דם בצום

בדיקת דם הנלקחת מהווריד נשלחת למעבדה, שם ניתן למדוד מספר ערכים המרמזים לנו על מצב הסוכר, שמיוצג על-ידי הערך glucose.

ככלל, אלא אם כן נאמר אחרת, בדיקת דם שבודקים בה רמת גלוקוז צריכה להתבצע בצום של 8 שעות לפחות. זה מאפשר לבדוק את מצב הסוכר הבסיסי בדם ובכך להעיד לנו על פעילות ההורמון אינסולין.

ערכים תקינים של בדיקת סוכר בצום הם מתחת ל-100 מ"ג/ד"ל (הבדיקה בודקת כמה מיליגרם של גלוקוז יש בדציליטר אחד של דם). ערך גלוקוז בצום שהוא מעל 126 מ"ג/ד"ל מאבחן סוכרת (נהוג לחזור על הבדיקה פעמיים).

ומה בנוגע לערכי הביניים? ערכים שהם בין 120-125 מ"ג/ד"ל הם מצב שנקרא -IFG impaired fasting glucose או בעברית- גלוקוז בצום, שאינו תקין. זהו מצב טרום סוכרתי וחשוב מאוד לאבחן אותו, שכן במצב זה עדיין ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולהימנע מסוכרת.

בדיקת דם שלא בצום

בדיקת דם נוספת שרופא יכול לבקש היא בדיקת דם אקראית שלא בצום, בדרך כלל כשעתיים לאחר ארוחה. בבדיקה זו ערכי הגלוקוז התקינים אמורים להיות מתחת ל- 140 מ"ג/ד"ל. במידה וערכי הגלוקוז בבדיקה גבוהים מ- 200 מ"ג/ד"ל- יש אבחון סוכרת (נהוג לחזור על הבדיקה פעמיים).

גם לבדיקה זו קיימים ערכי ביניים הנעים בין 140-199 מ"ג/ד"ל. ערכים אלו נראים IGT- impaired glucose tolerance או בעברית- אי סבילות לגלוקוז. גם ערכים אלו מעידים על מצב טרום סוכרתי שניתן עדיין לתקן בעזרת דיאטה וניהול אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית.

בדיקת העמסת סוכר

ניתן גם לבצע בדיקה זו לאחר העמסת סוכר. העמסת סוכר היא בדיקה בה הנבדק מתבקש לשתות 75 גרם של תמיסת סוכר נוזלית. כשעתיים לאחר מכן נלקחת מהנבדק דגימת דם ורידי ומודדים בה את ערכי הסוכר. ערכים אלו מושווים לנורמה.

בדיקת המוגלובין מסוכרר

בדיקה שלישית המצביעה על ערכי סוכר בדם היא בדיקת המוגלובין מסוכרר HbA1C. בדיקה זו בודקת את רמת ההמוגלובין המסוכרר בדם והיא נותנת אינדיקציה לגבי איזון רמת הסוכר בדמו של החולה בשלושת החודשים האחרונים. הבדיקה נמדדת באחוזים וערך תקין הוא של HbA1C נמוך מ- 6.5%. בחולי סוכרת, ערך של 7% ומטה משקף איזון טוב ואילו ערכים גבוהים מ- 8% מצביעים על איזון גרוע.

בדיקה זו בודקת את אחוז מולקולות ההמוגלובין המסוכרר מתוך סך ההמוגלובין בדגימת דם מסוימת. מולקולת ההמוגלובין נמצאת בתאי הדם האדומים שלנו ותפקידה הוא לקשור חמצן.

אורך החיים הממוצע של תא דם אדום הוא 120 יום (כשלושה חודשים) ובזמן זה נדבקים אליו כל מיני חומרים המסתובבים בדם, כמו סוכר למשל. כשרמת הסוכר בדם גבוהה, רמת ההמוגלובין המסוכרר תהייה גבוהה בהתאם. הבדיקה מראה על איזון בשלושת החודשים האחרונים כי זה משך חייו של תא דם אדום.

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת

המרכז לטיפול ואבחון סוכרת מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון סוכרת, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון סוכרת. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
ספא
האם טיפולי ספא מומלצים לחולי סכרת?

עולם הבריאות והטיפול הטבעי מתרחב ומשתנה עם הזמן, כאשר טיפולי הספא הפכו לאחת מהדרכים המועדפות לשיפור איכות החיים והבריאות האישית. אנשים רבים ברחבי העולם, ובפרט בישראל, בוחרים בשיטה זו על מנת להירגע, להתחדש ולשפר את איכות חייהם.

לקריאת המאמר »
דילוג לתוכן