סוכרת מסוג 2 היא מחלה הכרוכה במספר בעיות בריאותיות המתמקדות בהורמון אינסולין. אמנם לא כל אדם עם מחלה זו סובל מעודף משקל, אך השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית הם שני הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות סוג זה של סוכרת.
מאמר זה מספק הבנה טובה יותר לגורמים לסוכרת מסוג 2, ומתאר מה קורה בגוף כשהמחלה מתפתחת. בנוסף, מוגשת סקירת בעיות בריאותיות פרטניות המגבירות את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2.
כך מתפתחת סוכרת מסוג 2
אצל אדם בריא, הלבלב משחרר אינסולין כדי לסייע לגוף להשתמש בסוכר מהמזון. סוכרת מתרחשת כשמתקיימים אחד או יותר מהמצבים הבאים: כשהלבלב אינו מייצר אינסולין; כשהוא מייצר אינסולין בכמות קטנה ביותר; או כשהגוף אינו מגיב כראוי לאינסולין, במצב הנקרא "עמידות לאינסולין".
שלא בדומה לחולי סוכרת סוג 1, חולי סוכרת מסוג 2 מייצרים אינסולין, אך האינסולין המופרש על ידי הלבלב שלהם אינו מספיק, או שהגוף אינו מסוגל לזהות את האינסולין ולהשתמש בו כראוי, במצב הנקרא התנגדות לאינסולין.
כשלא קיים מספיק אינסולין, או כשהאינסולין אינו מתפקד כראוי, גלוקוז, שהוא סוכר, אינו יכול לחדור לתאי הגוף, הוא מצטבר בדם במקום לעבור לתאים, ומצב זה גורם לנזק באזורים רבים של הגוף. בנוסף, היות והתאים אינם מקבלים את הגלוקוז לו הם זקוקים, הם אינם מסוגלים לתפקד כראוי.
תפקיד האינסולין בגורמים לסוכרת מסוג 2
כדי להבין מדוע האינסולין חשוב, יש להבין יותר את האופן שבו הגוף משתמש במזון לאנרגיה. הגוף מורכב ממיליוני תאים. כדי להפוך את האנרגיה, תאים אלו זקוקים למזון בצורה פשוטה ביותר. כשאתם אוכלים או שותים, רוב האוכל מתפרק לסוכר פשוט שנקרא "גלוקוז".
לאחר מכן, הגלוקוז מועבר דרך זרם הדם לתאים אלו שבהם ניתן להשתמש על מנת לספק את האנרגיה הדרושה לגוף לתפקוד יומי. כמות הגלוקוז בדם מוסדרת בחוזקה על ידי אינסולין והורמונים אחרים. אינסולין משוחרר תמיד בכמויות קטנות על ידי הלבלב. כאשר כמות הגלוקוז בדם עולה לרמה מסוימת, הלבלב משחרר יותר אינסולין על מנת לדחוף גלוקוז נוסף לתאים. מצב זה גורם לרמת הגלוקוז בדם לרדת.
רמות גלוקוז נמוכות מדי – מצב זה נקרא גם היפוגליקמיה, ומתרחש כשהגוף מסמן על הצורך באוכל ומשחרר גלוקוז המוחזק בכבד. זוהי הדרך של הכבד לאותת לגוף על הצורך בהקטנת כמות האינסולין המשוחרר.
לחץ דם, טריגליצרידים גבוהים ותזונה לגויה: גורמי הסיכון
מחלה זו נובעת מקשר גנטי חזק, כלומר, היא נוטה לעבור במשפחות. מספר גנים נחקרים שיכולים להיות קשורים לגורמים לסוכרת מסוג 2. אם לאדם יש אחד מהסוגים הבאים של גורמי סיכון למחלה זו, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי בדיקת סוכרת.
עם תזונה נכונה המתאימה לסוכרת, ושינויים המתמקדים באורח חיים בריא, בשילוב עם תרופות לסוכרת, אם קיים צורך, ניתן להתמודד עם סוכרת מסוג 2 בדיוק כפי שמתמודדים עם תחומים אחרים של החיים.
גורמי סיכון אחרים לסוכרת מסוג 2 כוללים:
- לחץ דם גבוה.
- רמות טריגליצרידים גבוהות בדם, המתפתחות לשומן.
- סוכרת הריון או לידת תינוק במשקל גבוה.
- תזונה דלת שומן ופחמימות.
- צריכת אלכוהול גבוהה.
- אורח חיים בלתי יציב.
- השמנה או עודף משקל.
הזדקנות – גיל מבוגר הוא גורם סיכון משמעותי לסוכרת מסוג 2, והסיכון מתחיל לעלות באופן משמעותי בסביבות גיל 45, ועולה באופן משמעותי לאחר גיל 65.