מה הקשר בין תפקוד בלוטת התריס ומחלת הסוכרת?
אין זה מקרי שפעילות יתר ותת-פעילות בבלוטת התריס, כמו גם מחלת הסוכרת מטופלים על-ידי אותה התמחות רפואית העונה לשם אנדוקרינולוגיה.
בלוטת התריס וסוכרת קשורות בקשר הדוק דרך המערכת האנדוקרינית שבגופנו האחראית על ייצורם וכן וויסותם של הורמוני הגוף.
על אף העובדה שמדובר בשני מצבים רפואיים שונים בתכלית, הרי שמטבע הדברים ומתקיימות ביניהם אינטראקציות השונות הנובעות מהשפעת תפקוד בלוטת התריס על מחלת הסוכרת.
להלן מספר דוגמאות בולטות שימחישו זאת היטב.
פעולות הורמונליות בגוף
הן בלוטת התריס והן הלבלב הינם חלקן המערכת האנדוקרינית. הלבלב אמון על ייצור האינסולין, הורמון האחראי על איזון הסוכר בדם. תירוקסין וטריודוטירונין שני הורמונים המיוצרים על-ידי בלוטת התריס, משחקים תפריד מכריע בוויסות חילוף החומרים שבגוף.
חוסר איזון בהורמונים אלו עלול להשפיע על רגישות לאינסולין ועל המטבוליזם של גופנו לגלוקוז, דבר העלול להשפיע על התפתחותה של סוכרת או על חומרתה של סוכרת קיימת.
בלוטת התריס ותנגודת לאינסולין
הפרעות בבלוטת התריס כגון תת-פעילות או לחלופין היפר-תרואדיזם (פעילות יתר) עלולות להשפיע על חילוף החומרים של הגלוקוז בגוף ומשם להוביל לרגשות לאינסולין.
תת-פעילות של בלוטת התרי לשם הדוגמה, יכולה להוביל לתנגודת לאינסולין, דבר אשר הופך את מלאכת ניהול רמות הסוכר שבדם למאתגרת יותר. כמו-כן, בקרב אנשים בריאים הרי שהדבר מגביר את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2.
יתר-פעילות של בלוטת התריס לעומת זאת, עלול לעתים לגרום לעלייה ברמות הסוכר שבדם.
קשר אוטואימוני
סוכרת מסוג 1 הינה מצב אוטואימוני ובו מערכת החיסון תוקפת את התאים המייצרים אינסולין בתוך הלבלב.
למחלות אוטואימוניות יש לרוב מאפיינים חופפים, וישנן עדויות מחקריות המצביעות על קשר בין סוכרת סוג 1 לבין הפרעות אוטואימוניות של בלוטת התריס כגון דלקת בבלוטת התריס הידועה בשם מחלקת השימוטו ומחלקת גרייבס.
סימפטומים חופפים
להפרעות בבלוטת התריס תסמינים שונים ומשתנים לרבות עייפות, שינויים במשקל, הפרעות במצב הרוח ועוד.
תסמינים אלו יכולים להידמות במידה ניכרת לתסמיניה של מחלת הסוכרת.
חפיפה שכזאת, לעתים מתעתעת ברופאים והופכת את מלאכת אבחון המחלה למאתגרת ומורכבת יותר.
לסיכום
על אף שמדובר בשתי סוגיות רפואיות שונות, הרי שמחקרים רבים מצביעים על קשר הקיים בין תפקוד בלוטת התריס לבין מחלת הסוכרת.
עם זאת, חשוב לציין שאין מצב רפואי אחד בהכרח מוביל למצב רפואי שני ולהפך. סוגיות בריאותיות אלו יכולות להתקיים בנפרד, ומבלי שהן ישפיעו ולו במעט על הלבלב או על בלוטת התריס.
בכל תסמין שאתם חווים, יש לראות במאמר זה כמקור מידע כללי בלבד. מאמר זה איננו מהווה כל חלופה לגורם סמכותי רפואי ואיננו נועד להחליף או לייתר את ההיוועצות עם רופא המשפחה. גשו לרופא המשפחה למען בירורים נוספים וכן להמשך טיפול אצל רופא מומחה אשר יאבחן את הסוגייה הרפואית המדוברת.