מתח הוא חלק טבעי מהחיים, אך כשהוא הופך להיות כרוני, הוא עשוי להתיש נפשית ופיזית. בסוכרת, מתח עשוי להקשות על השליטה ברמת הסוכר בדם ולהגביר אף את הסיכויים לפתח סיבוכים מסוימים, כגון מחלות לב וכלי דם, וזיהומים המחמירים כתוצאה ממערכת חיסון מוחלשת.
בנוסף, מתח עלול להסיח את הדעת באופן כה משמעותי, עד שהחולה שוכח לטפל טוב בעצמו ולהקפיד על משטר הטיפול העצמי שלו.
אך זה המלכוד: סוכרת עלולה להיות חוויה מלחיצה ביותר, כשהחולה נאלץ להסתגל למחלה כרונית ולהקפיד על כל השינויים באורח החיים הנלווים אליה. לכן למידת שיטות ההרפיה והפחתת מתחים כל כך חשובה.
התמודדות עם מתח ולחץ בסוכרת
כדי ללמוד להתמודד עם הלחץ, מומלץ להבין מעט את הפיזיולוגיה הבסיסית שלו. מצב שנקרא תגובתך הילחם או ברח, היא דרך הגוף להיאבק על מנת להילחם, או לברוח כאשר הוא נתקל בסכנה. קצב הלב, לחץ הדם, קצב הנשימה, מתח השרירים, כולם מוגברים, מתוך מטרה להתמודד עם תקיפה או רדיפה.
סימן ההיכר של תגובת הלחץ הוא ההתגייסות המהירה של מאגרי האנרגיה, בשילוב עם עיכוב אחסון נוסף. גלוקוז והצורות הפשוטות של חלבונים ושומנים זורמים באתרי האחסון שלהם ומפחיתים את האנרגיה המאוחסנת לשימוש כשיתעורר צורך מידי להילחם או לברוח.
שיטות הרפיה להפחתת הלחץ בסוכרת
למרבה המזל, לגוף יש מנגנון מובנה להפחתת תגובת הילחם או ברח. מנגנון זה נקרא תגובתך רגיעה, והוא הופך את השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים כתוצאה ממתח. קצב הלב, לחץ הדם, קצב הנשימה, התגברות גלוקוז ומתח השרירים יורדים.
בעוד שתגובת הלחץ מתרחשת ברוב המקרים באופן שאינו רצוני, חולי סוכרת יכולים ללמוד להפעיל את תגובת ההרפיה כרצונם. שיטות הרפיה כגון מדיטציה ותרגילי דמיון מודרך נועדו לסייע לחולים להרפות מהמתח הנפשי.
האטת הקצב
שיטות הרפיה עשויות לסייע בשליטה על רמת הסוכר בדם, באופן משמעותי או קטן, בהתאם למצב הפסיכולוגי של חולי הסוכרת ולרגישות הגוף ללחץ. יחד עם זאת, מה שלא יהיה, שיטות אלו כנראה לא יזיקו, והן עשויות לגרום לחולים להיות פחות מתוחים ולחיות עם עצמם ועם מחלתם יותר בשלום.
למרות שניתן בהחלט להשתתף בשיעורי מדיטציה או לקבל שיעורים ממטפל המלמד תרגילי הדמיה, ניתן אף לנסות שיטות אלו לבד בבית. אלו הן מספר שיטות פשוטות להקלה משמעותית על המתח. חולי סוכרת עשויים לגלות שישטה אחת יעילה יותר עבורם או מרגישה להם טבעית יותר בהשוואה לאחרות. השיטה הטובה ביותר היא השיטה שעובדת באופן אישי.
טיפול הרפיה לסוכרת: מדיטציה
זוהי השיטה הידועה ביותר להרפיה. שורשי המדיטציה נעוצים בטקסים דתיים ואנשים רבים עדיין משתמשים בה כשיטה להגעה להארה רוחנית. יחד עם זאת, אין צורך בכל כוונות דתיות או רוחניות על מנת לקצור את יתרונות השיטה לטיפול בסוכרת.
לכל צורות המדיטציה יש שני מרכיבים מרכזיים. האחד הוא הכשרה למיקוד נפשי, כגון מילה חוזרת ונשנית, צליל, ביטוי, תפילה או תנועה חוזרת. השני הוא התעלמות פסיבית ממחשבות אחרות שעשויות לעלות במהלך המדיטציה. אם המיקוד אובד באופן זמני, אין מקום לדאגה. ניתן פשוט להשיב את הדעת למילה או לתנועה חוזרת.
התמקדות מודעת
אחת הגרסאות הפופולאריות למדיטציה היא תשומת לב, הנקראת גם מיינדפולנס. בשיטה זו, יש למקד את המודעות על רגע ההווה מבלי לשפוט או להגיב על הדברים בסביבה. ניתן להשתמש בהכרה על מנת להגביר את המודעות לנשימה, כפי שמתרגלים במדיטציה המסורתית.
אך ניתן אף להשתמש בשיטה זו על מנת להיות מודעים יותר לחוויות בחיי היומיום. המטרה היא להאט, להתמקד בדבר אחד, ולהעניק לו את מלוא תשומת הלב.
דימויי המתח
בתרגילי מודעות, ההתמקדות היא על תחושות הדריכות הנחוות בפועל. תרגילי הדמיון זהים לשיטה זו, מלבד העובדה שההתמקדות היא על מראות, צלילים, ריחות וטעמים דמיוניים. שיטה זו מאפשרת לרתום את הכוח המדהים של הדמיון על מנת לסייע בהפחתת הלחץ והעמקת ההרפיה.
במקרים רבים, הדימויים החזקים ביותר הם הדימויים אותם אדם יותר בתודעתו. יחד עם זאת, ניתן לתרגל דמיון מודרך באמצעות ספרים וקלטות אודיו המנחים בתהליך העלאת דימויים מרגיעים המובילים, בסופו של דבר לריפוי סוכרת.
ללמוד להתמודד – מתח עשוי להעניק את העוצמה והאנרגיה הדרושים לסיום פרויקט עד המועד האחרון, אך לחץ כרוני עלול להשפיע על רמת הסוכר בדם ועל היכולת לנהל אורח חיים בריא. למרות שבעיות החיים עשויות להכריע מדי פעם. הקפדה על שיטות הרפיה יכולה לסייע להתמודד עם מחלת הסוכרת ולמנוע מהלחץ להחמיר את התסמינים.